Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 08:10

Τεράστιο project Νίκα: Εκτροπή του Νέδοντα!

Τεράστιο project Νίκα: Εκτροπή του Νέδοντα!

ΚΑΙ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
Ένα τεράστιο project βρίσκεται στα σκαριά από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και την κυβέρνηση. Μελετούν την εκτροπή του Νέδοντα, ώστε να μην κινδυνεύσει το Ανοιχτό Θέατρο που σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν να χτίζουν στην κοίτη του ποταμού…

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, το μεγαλειώδες αυτό έργο σχεδιάζεται να γίνει με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα).

Θα αναζητηθεί τρόπος ώστε η κοίτη του Νέδοντα να αλλάξει πορεία για να παρακαμφθεί το σημείο στο οποίο θα χτιστεί το Ανοιχτό Θέατρο, το οποίο βρίσκεται επάνω από τη γέφυρα του δρόμου που ξεκινάει για Σπάρτη, στο παλιό ανθοκήπιο του Δήμου. Επιπλέον όμως η παράκαμψη θα γίνει για να εκλείψει ο κίνδυνος που υπάρχει και πιο χαμηλά, στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα. Στο σημείο του Αναψυκτήριου («Κεντρικόν» λέγεται σήμερα η επιχείρηση) το σκέπασμα του ποταμού στηρίζεται σε κολώνες οι οποίες μειώνουν την παροχετευτικότητα του νερού και οι επιστήμονες έχουν προβλέψει ότι σε περίπτωση θεομηνίας δεν αποκλείεται οι τεράστιοι υδάτινοι όγκοι με τη μεγάλη ταχύτητά τους να γκρεμίσουν τα πάντα εκεί. Επίσης ακόμη πιο κάτω, στη γέφυρα βόρεια της σιδηροδρομικής γραμμής, υπάρχει ανάλογος κίνδυνος γιατί το ύψος της είναι χαμηλό.

Οι πληροφορίες μας λένε λοιπόν ότι ο δήμαρχος είχε την ιδέα να γίνει εκτροπή του Νέδοντα, εφόσον αυτό είναι εφικτό, ώστε αφενός να προχωρήσει, χωρίς να γκρινιάζουν κάποιοι παράξενοι, το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου μέσα στο ποτάμι και αφετέρου να μην χρειαστεί να υποβληθούν ο Δήμος και το κράτος σε τεράστιες δαπάνες για τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν στο ύψος του Αναψυκτήριου και της γέφυρας δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή.

Ο δήμαρχος συζήτησε την ιδέα του με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση και εκείνος απάντησε ότι θα τη μεταφέρει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες καθώς και στα εξειδικευμένα στελέχη των υπουργείων και αν κριθεί ότι είναι εφικτή τότε μάλλον δεν θα έχει λόγο να μην την υποστηρίξει και η κυβέρνηση.

Θέμα κόστους για το Δήμο και το κράτος δεν μπαίνει, γιατί επίσης ο δήμαρχος έχει την ιδέα τα έργα να γίνουν με ΣΔΙΤ. Θα πληρώσει δηλαδή κάποιος ιδιώτης επενδυτής που ενδιαφέρεται, στον οποίο επίσης θα μπορούσαν να δοθούν πακέτο το λιμάνι της Καλαμάτας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, τα σχολεία και τα γήπεδα που σχεδιάζεται να γίνουν στην Καλαμάτα και ό,τι άλλο μπορεί να τον ενδιαφέρει.

Ακόμη στις σκέψεις του δημάρχου είναι η έκτροπή του Νέδοντα να πάει πακέτο με την κατασκευή ενός φράγματος ψηλότερα στο Νέδοντα, εάν βέβαια είναι και αυτό εφικτό. Η ιδέα είναι να συγκρατούνται τα νερά το χειμώνα και να δημιουργείται ένα μεγάλο απόθεμα, το οποίο θα απελευθερώνεται το καλοκαίρι, ώστε η νέα κοίτη του Νέδοντα να μην είναι ξερή αλλά να υπάρχει το υγρό στοιχείο μέσα στο κατακαλόκαιρο, κάτι που θα δώσει μια επιπλέον ελκυστικότητα στην πόλη.

Το έργο μπορεί και να είναι θελκτικό για τους ιδιώτες επενδυτές, γιατί αφενός θα μπορούσαν να παράγουν ενέργεια από τη λειτουργία του φράγματος και αφετέρου θα μπορούσαν να δημιουργήσουν υποδομές, τις οποίες θα εκμεταλλεύονται, για την υποδοχή επισκεπτών τόσο στην περιοχή που θα βρίσκεται το φράγμα όσο και στη νέα κοίτη του ποταμού.

Το project είναι ακόμα στην αρχή όμως όλες οι οραματικές ιδέες έτσι ξεκινούν.

Μέχρι, πάντως, να μπει το νερό στο αυλάκι για να προωθηθεί αυτό το τεράστιο έργο, ο Δήμος ας ασχοληθεί λίγο πιο υπεύθυνα με το θέμα των ρεμάτων, γιατί μετά τη φονική πλημμύρα του Σεπτέμβρη του 2016, όπου έβαλε το χέρι του τα έκανε μαντάρα. Είτε σταμάτησαν τα έργα του οι αρμόδιες υπηρεσίες είτε του επέβαλαν πρόστιμα, γιατί αυτά έγιναν χωρίς άδειες, χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες, χωρίς την τήρηση της νομοθεσίας για τα ρέματα (βλέπε ρέμα Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, Καραμπογιάς στην Καλαμάτα, νερά Παναγίτσας-ρέμα Καλαμίτσι στην Καλαμάτα, καθαρισμοί ρεμάτων από ΔΕΥΑΚ).

Κατά τα άλλα, καλή Πρωταπριλιά!...
Στ.Μ.