Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 22:06

Δεν πέρασε η πρόταση για ευρωεκλογές με πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ 
Δεν αποδέχθηκε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την υπόδειξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, να διενεργηθούν οι ευρωεκλογές του 2019 με πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων. Στη συνεδρίαση την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Μεσσηνίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή λίστα υποψήφιων αποτελεί αναγκαία δημοκρατική μεταρρύθμιση ωστόσο η χώρα μας, στο πλαίσιο του “αναγκαίου συμβιβασμού” δεν επέμεινε για την υιοθέτηση της υπόδειξης…

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σημειώνεται ότι “... ο Γιώργος  Κατρούγκαλος συμμετείχε σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συζήτησε τον εκλογικό νόμο για τις επικείμενες ευρωεκλογές, την κατάσταση Κράτους Δικαίου στην Πολωνία και την διεύρυνση της ΕΕ.

Η χώρα μας αποδέχθηκε την πρόταση για τον εκλογικό νόμο ως αναγκαίο συμβιβασμό, αν και, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν υιοθετήθηκαν αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως η πανευρωπαϊκή λίστα υποψηφίων ευρωβουλευτών και άλλες υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως υποστήριξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και στο επόμενο θέμα, η νομιμοποίηση της ΕΕ προϋποθέτει την ενίσχυση των δικαιωμάτων πολιτών αλλά και την επιβεβαίωση θεμελιωδών αρχών, όπως αυτές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, για όλα τα κράτη, μέσω ενός μονίμου μηχανισμού παρακολούθησης.

Η Επιτροπή παρουσίασε στη συνέχεια τις προτάσεις της για το πακέτο διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Η χώρα μας θα εξετάσει αναλυτικά τις προτάσεις αυτές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν στο Συμβούλιο του Ιουνίου, υποστηρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της αιρεσιμότητας, των ευρωπαϊκών αξιών και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ειδική αναφορά έγινε στο Συμβούλιο από τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής  Φρανς Τίμερμανς στη συνέχιση των προσπαθειών της ΕΕ και ιδίως του Προέδρου Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την άμεση απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία”.