Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 22:27

Ξεκίνησε η παροχή επιδομάτων σε άπορους από το Δήμο Καλαμάτας

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 
Δέκα άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα θα λάβουν χρηματικό βοήθημα από το Δήμο Καλαμάτας, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Είναι τα πρώτα επιδόματα που χορηγεί ο ίδιος ο Δήμος σε άπορους με σκοπό την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών ή εξόδων για σοβαρές ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να γίνουν…

Ειδικότερα, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε να χορηγήσει επιδόματα σε δέκα άτομα, συνολικού ύψους 3.380 ευρώ. Τρία άτομα θα λάβουν χρηματικά ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσες σοβαρές ανάγκες, οι οποίες δημιουργήθηκαν όταν κάηκε το σπίτι τους. Σε ένα άτομο θα δοθούν χρήματα προκειμένου να καλυφθεί το κόστος ειδικής εξέτασης που πρέπει να κάνει η σύζυγός του. Σε άλλο άτομο θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη εξόδων για την αντιμετώπιση σοβαρού προβλήματος υγείας, ενώ σε πέντε ακόμα άτομα θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών.

Τονίζεται ότι την εισήγηση την έκανε η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, ύστερα από κοινωνική έρευνα που πραγματοποίησαν οι κοινωνικοί λειτουργοί του Δήμου.

Πάντως, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, ζήτησε να προσδιοριστούν συγκεκριμένα κριτήρια βάσει των οποίων θα εγκρίνεται η χορήγηση επιδόματος.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, σχολίασε ότι από μια πλευρά η χορήγηση αυτών των επιδομάτων αποτελεί δώρον άδωρον, δεδομένου ότι η παράταξή του έχει προτείνει στη δημοτική αρχή να απαλλάσσονται τα άτομα που έχουν ανάγκη τέτοιας υποστήριξης από τα δημοτικά τέλη. Όμως η πρόταση έχει απορριφθεί, οπότε ο Δήμος από τη μια δίνει επίδομα από την άλλη όμως το παίρνει πίσω μέσω των δημοτικών τελών.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, υπενθύμισε ότι ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είχε εισηγηθεί η χορήγηση των επιδομάτων να γίνεται με δική του απόφαση, κάτι που ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία απάντησε ότι σύμφωνα με το νόμο η εισήγηση για τη χορήγηση των επιδομάτων γίνεται από την Οικονομική Επιτροπή.

Ο αρμόδιος για τα κοινωνικά θέματα αντιδήμαρχος, Παύλος Μπουζιάνης, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν παρεμβαίνει σε αυτά τα θέματα και οι εισηγήσεις γίνονται αποκλειστικά από τις αρμόδιες κοινωνικές λειτουργούς της Διεύθυνσης Πρόνοιας. Τόνισε ακόμη ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει δημιουργήσει πολλές κοινωνικές δομές και έχει στηρίξει αναμφισβήτητα άτομα που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.
Στ.Μ.