Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018 20:29

Πωλείται το Γαλλικό Ινστιτούτο που ο Δήμος ήθελε να γίνει Μουσείο της πόλης

ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΛΕΓΕ ΝΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ 
Για την απόφαση του Γαλλικού κράτους να πωληθεί το Γαλλικό Ινστιτούτο της Καλαμάτας, ένα εμβληματικό παραδοσιακό κτίριο της πόλης, ενημέρωσε σήμερα το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, ο Πρέσβης της Γαλλίας Christophe Chantepy. Ο δήμαρχος δήλωσε στο Πρέσβη ότι ο Δήμος επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία της πώλησης, ώστε να παύσει το κτίριο να είναι έρημο, όμως πριν λίγες ημέρες (18 Μάη 2018), είχε πει ότι “πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να πείσουμε τη Γαλλική Κυβέρνηση να παραχωρήσει το κτήριο του πρώην Γαλλικού Ινστιτούτου στο Δήμο Καλαμάτας με σκοπό την επισκευή του και τη χρησιμοποίησή του ως Μουσείου της πόλης, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών του Γαλλικού Προξενείου, όπως και φορέων του γαλλικού πολιτισμού”...

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Δήμο, ο Πρέσβης της Γαλλίας τηλεφώνησε στο δήμαρχο και του γνωστοποίησε “πως αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης, για δημοσιονομικούς λόγους, να πωληθεί το κτήριο πρώην Εφεσίων στην Καλαμάτα, όπου παλιά στεγαζόταν το Γαλλικό Ινστιτούτο, ένα κτήριο που αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους”.

Ο Δήμος σημειώνει ότι “ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την πρωτοβουλία επικοινωνίας και την άμεση πληροφόρηση και του επεσήμανε πως το ενδιαφέρον του Δήμου Καλαμάτας είναι συνεχές για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ακινήτου αυτού, εδώ και χρόνια. Ο Π. Νίκας τόνισε ότι η αποκατάστασή του συνιστά πρώτη προτεραιότητα, ώστε να μην ερειπωθεί και να μην αποτελέσει χώρο συνάθροισης αντικοινωνικών στοιχείων. Για το λόγο αυτό, ο Δήμος Καλαμάτας είχε υποβάλει στο παρελθόν, στην Πρεσβεία, μελέτη για την αποκατάσταση του κτηρίου με τα συνοδευτικά οικονομικά στοιχεία και πρόταση αξιοποίησής του.

Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο Δήμος Καλαμάτας δεν υπεισέρχεται στην απόφαση της Γαλλικής Κυβέρνησης για πώληση του ακινήτου, καθώς πρόκειται για ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και επιθυμεί να διευκολύνει τη διαδικασία, κάτι που – όπως γίνεται αντιληπτό - θα διευκολύνει και την αποκατάσταση του κτηρίου”.

Επίσης ο Δήμος ανακοίνωσε πως ο Πρέσβης των ενημέρωσε ότι “πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε στην Καλαμάτα προ ημερών, για τη σύσταση παραρτήματος της Alliance Française στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, δεν υποστηρίζεται από γαλλικής πλευράς”.

Τέλος ανακοινώθηκε από το Δήμο Καλαμάτας ότι ο δήμαρχος προσκάλεσε τον Γάλλο Πρέσβη να επισκεφθεί την πόλη και εκείνος απάντησε θετικά.
Στ.Μ.