Τρίτη, 26 Ιουνίου 2018 21:08

Ορκωτούς λογιστές στην εταιρία του Επιμελητηρίου ζητούν επίμονα διοικητικοί σύμβουλοι

Ορκωτούς λογιστές στην εταιρία του Επιμελητηρίου ζητούν επίμονα διοικητικοί σύμβουλοι

ΟΥΤΕ ΝΑΙ ΟΥΤΕ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ 
Και η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας σημαδεύτηκε από την σκανδαλολογία για την οικονομική διαχείριση της αναπτυξιακής του εταιρίας, ΕΤΑΠ, την περίοδο της προεδρίας του Γιώργου Καραμπάτου...

Πρώτος ο σύμβουλος Απόστολος Κουκούτσης επανέφερε το αίτημα για τη διενέργεια ελέγχου από ορκωτούς λογιστές. Δεύτερος ο σύμβουλος Θοδωρής Καλογερόπουλος ζήτησε, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με τις επιχορηγήσεις των Δρόμων της Ελιάς, οι σύμβουλοι που υπηρετούσαν την επίμαχη περίοδο στο Επιμελητήριο και είναι και σήμερα μέλη της διοίκησης είτε να απευθυνθούν στον εισαγγελέα για να καταγγείλουν τα δημοσιεύματα αυτά εάν είναι καθαροί, όπως είπε χαρακτηριστικά, είτε να παραιτηθούν. Τρίτος ο Γιώργος Γκούμας κάλεσε τη διοίκηση να φέρει στο Διοικητικό Συμβούλιο τις προσφορές εταιριών ορκωτών λογιστών, ώστε να γίνει η ανάθεση του ελέγχου. Και τέταρτος ο πρόεδρος, Βαγγέλης Ξυγκώρος, επανέλαβε ότι η υπόθεση ερευνάται ήδη από το ΣΔΟΕ, σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παραλαβή προσφορών από εταιρίες ορκωτών λογιστών, υπογράμμισε ότι η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου, με θητεία μόλις έξι μηνών και με νέα μέλη σε μεγάλο ποσοστό, δεν μπορεί να μπει στη θέση του απολογούμενου για μια υπόθεση πολλών χρόνων πριν.

Πάντως το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι πράγματι σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου θα εξεταστούν οι οικονομικές προσφορές των εταιριών για τη διενέργεια του οικονομικού ελέγχου της ΕΤΑΠ. Όπως σημείωσε μάλιστα ο Γιώργος Γκούμας, συγκεκριμένη εταιρία έχει καταθέσει προσφορά 35.000 ευρώ, που τόνισε ότι είναι τιμή προσιτή, δεδομένου ότι θα ελεγχθούν όλες οι οικονομικές χρήσεις της ΕΤΑΠ. Ωστόσο ο πρόεδρος, Βαγγέλης Ξυγκώρος, δήλωσε άγνοια για την προσφορά αυτή.

Ο διοικητικός σύμβουλος Θοδωρής Καλογερόπουλος υπέβαλε πλήθος ερωτήσεων, σε υψηλούς τόνους και εκτός της διαδικασίας που προβλέπει ο κανονισμός λειτουργίας, όπως τόνισαν ο γραμματέας Παύλος Γκραίκης και ο οικονομικός επόπτης Γιώργος Καπερώνης. Μάλιστα Καπερώνης και Καλογερόπουλος λογομάχησαν, ενώ ο Ανδρέας Ζαγάκος, που είναι υπεύθυνος ΓΕΜΗ, αποχώρησε από την συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλώνοντας ότι η συμπεριφορά του Θοδωρή Καλογερόπουλου ήταν ιταμή και απαράδεκτη η στάση του να χτυπάει το χέρι του στο τραπέζι και να κινηθεί απειλητικά προς την έδρα με τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής.

Ο Θοδωρής Καλογερόπουλος προηγουμένως είχε πει ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια ενημέρωσης των μελών του Επιμελητηρίου για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο ΓΕΜΗ με κίνδυνο οι οφειλές των μελών να περάσουν στο Δημόσιο Ταμείο και να αντιμετωπίσουν προβλήματα όσον αφορά τη συνέχιση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

Ο Ανδρέας Ζαγάκος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αναφορά ως ύβρη προς τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου που έχουν πιστοποίηση για το ΓΕΜΗ, διότι κατηγορούνται ενώ προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί.

Ο Θοδωρής Καλογερόπουλος ανέφερε ακόμη για τον γραμματέα, Παύλο Γκραίκη, ότι αυτοπροβάλεται μέσα από εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου, ζήτησε ενημέρωση για την αποζημίωση των μελών της διοίκησης για τις μετακινήσεις τους, υποστήριξε ότι γίνονται εκδηλώσεις από το Επιμελητήριο χωρίς επιτυχία ή συμμετοχή, διαμαρτυρήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε εκδήλωση την περασμένη εβδομάδα στα αγγλικά και χωρίς μετάφραση στα ελληνικά ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν μιλούν τη συγκεκριμένη γλώσσα αλλά τους ενδιέφερε το θέμα, ζήτησε να γίνει εκδήλωση από το Επιμελητήριο για τα σύκα και τη ΣΥΚΙΚΗ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, απάντησε στον Θοδωρή Καλογερόπουλο ότι τα μέλη της διοίκησης αποζημιώνονται για τις μετακινήσεις τους σύμφωνα με τα ποσά που ορίζονται από τη νομοθεσία, επισημαίνοντας ότι ο Γιώργος Γκούμας έχει αρνηθεί την πληρωμή των συγκεκριμένων εξόδων. Για τις εκδηλώσεις του Επιμελητηρίου επανέλαβε ότι γίνεται μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τα μέλη και πως χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων για να επιτευχθεί αυτό. Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση για την επιχειρηματικότητα που ήταν στην αγγλική γλώσσα ανέφερε ότι το Επιμελητήριο ζήτησε να υπάρχει και μετάφραση όμως οι διοργανωτές απάντησαν ότι δεν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Για τα σύκα και τη ΣΥΚΙΚΗ απάντησε ότι το Επιμελητήριο θα διοργανώσει εκδηλώσεις για τα τοπικά προϊόντα και τον πρωτογενή τομέα στο μέλλον.

Σε παρέμβασή του ο Γιώργος Γκούμας ανέφερε ότι δεν θα πάρει ποτέ χρήματα για την ενασχόλησή του με το Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι δεν πήρε ούτε τις δύο προηγούμενες θητείες.

Στ.Μ.