Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2018 19:24

Τρεις μέρες βιντεοτέχνη, “brain drain” την Παρασκευή με την Άννα Χατζηγιαννάκη

VIDEO ART ΜΗΔΕΝ 
Τριήμερο βιντεοτέχνης ξεκινάει απόψε, Πέμπτη, στην Καλαμάτα με την έναρξη των δημόσιων προβολών του Video Art Μηδέν, στις 9:30, στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Αύριο, Παρασκευή στις 11 το πρωί, επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα γίνει η παρουσίαση των φετινών εκδηλώσεων, των συνεργασιών και των στόχων του Video Art Μηδέν, από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του θεσμού, τη Γιούλα Παπαδοπούλου και τη Μαργαρίτα Σταυράκη. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του Διεθνούς Ρωσικού Φεστιβάλ Βιντεοτέχνης Now&After, το οποίο συμμετέχει με δική του ενότητα στο τριήμερο προβολών του Video Art Μηδεν. Η παρουσίαση θα γίνει από την καλλιτεχνική διευθύντρια του Ρωσικού Φεστιβάλ Marina Fomenko. Στη συνέχεια, πάντα στο Αρχαιολογικό Μουσείο, θα γίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση από την ιστορικό τέχνης και new media art curator Άννα Χατζηγιαννάκη, για τους καλλιτέχνες της τεχνολογικής τέχνης που μεταναστεύουν στο εξωτερικό…

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση της Άννας Χατζηγιαννάκη, το Video Art Μηδεν σημειώνει ότι πρόκειται για ιστορικό της τέχνης “η οποία έχει εκπονήσει σημαντικό και πρωτοποριακό θεωρητικό και επιμελητικό έργο στους τομείς των νέων μέσων, του κυβερνοχώρου και της bio-art στην Ελλάδα. Ανεξάρτητη επιμελήτρια, ερευνήτρια και συγγραφέας στον τομέα των διεπιστημονικών προσεγγίσεων της τέχνης, σπούδασε στο Παρίσι (Paris I & Paris VIII), απ΄ όπου έλαβε πτυχίο στη Μεθοδολογία της Τέχνης και δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στην Εθνο-Αισθητική & Ανθρωπολογία της Τέχνης και στις Θεατρικές και Κινηματογραφικές Σπουδές. Εργάστηκε στα ΜΜΕ από το 1982-2003, ενώ από το 1994 ασχολείται συστηματικά με την Τέχνη με Νέα Μέσα και αργότερα με την Βιοτέχνη (Bio-art). Το 1995 δημιούργησε στο διαδίκτυο μαζί με το Δημήτρη Σκούφη τον πρώτο δίγλωσσο ιστότοπο για την νεοελληνική τέχνη, το artopos.org, που σταμάτησε να ενημερώνεται μετά το θάνατο του Δ. Σκούφη (2007) αλλά βρίσκεται πάντα online στη διάθεση των μελετητών της "Αρχαιολογίας του Διαδικτύου". Οργάνωσε κι επιμελήθηκε την πρώτη έκθεση Βιοτέχνης στην Ελλάδα με τίτλο "In Vivo-In Vitro" (2006), μελέτησε σε βάθος το έργο του Stelarc, είχε στήλη για τη σύγχρονη τέχνη αρκετά χρόνια στα "Νέα της Τέχνης", συμμετείχε με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και επιμελήθηκε εκθέσεις ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στον πραγματικό χώρο και στο διαδίκτυο.

Η ομιλία που θα παρουσιάσει στο πλαίσιο του Video Art Μηδέν διαπραγματεύεται το θέμα «Brain drain και τεχνολογική τέχνη στην Ελλάδα», θέτοντας πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματα για την εικαστική μετανάστευση σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών της τεχνολογικής τέχνης στο εξωτερικό, τοποθετώντας την σε ένα ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα μας δίνει στοιχεία για το τι κατάφεραν να μεταγγίσουν στην εικαστική σκηνή της χώρας όσοι επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η παρουσίαση της Άννας Χατζηγιαννάκη γράφτηκε ειδικά για το Video Art Μηδέν και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς συνδυάζεται με το φετινό αφιέρωμα του Μηδέν στη νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών της βιντεοτέχνης μέσα από 3 ενότητες που επιμελείται η Γιούλα Παπαδοπούλου, η μια εκ των οποίων θα προβληθεί αμέσως μετά την ομιλία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (πλατεία 23ης Μαρτίου, Καλαμάτα) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις του Video Art Μηδέν στην Καλαμάτα για το 2018 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Οι πρωινές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων του Video Art Μηδέν (5-7 Ιουλίου στην Καλαμάτα) στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.festivalmiden.gr