Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018 11:59

Ποιοι Μεσσήνιοι διακρίθηκαν στο φετινό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό

Ποιοι Μεσσήνιοι διακρίθηκαν στο φετινό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Οι Μεσσήνιοι δεν δίστασαν να δείξουν τη σχέση τους με τη λογοτεχνία και να θέσουν σε διαδικασία αξιολόγησης τις δικές τους λογοτεχνικές δημιουργίες. Έτσι, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας έκανε δεκτές 59 συμμετοχές στον Β’ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που προκήρυξε. Η κριτική επιτροπή επέλεξε τα καλύτερα κατά την κρίση της έργα και ανακοίνωσε τους νικητές του διαγωνισμού. Η απονομή των βραβείων θα γίνει σε ειδική τελετή, στα μέσα Σεπτέμβρη…

Όπως σημειώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, “στόχος του Διαγωνισμού ήταν να προαγάγει τη λογοτεχνική έκφραση, να ενθαρρύνει την ενασχόληση με τα διαφορετικά λογοτεχνικά είδη και να δώσει ώθηση σε νέους Μεσσήνιους δημιουργούς να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή”.

Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε όσους γράφουν στην ελληνική γλώσσα και κατοικούν ή κατάγονται από τη Μεσσηνία, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ηλικίας. Το θέμα ήταν ελεύθερο και ο κάθε υποψήφιος μπορούσε να συμμετάσχει σε ένα ή περισσότερα σκέλη του Διαγωνισμού, με μια ποιητική συλλογή (έως 5 ποιήματα), με ένα διήγημα (έως 2.000 λέξεις), με ένα δοκίμιο (έως 2.000 λέξεις) ή/και με ένα απόσπασμα θεατρικού έργου (έως 2.000 λέξεις). Τα έργα έπρεπε να είναι αδημοσίευτα και δημιουργήματα ενός μόνο συγγραφέα. Από συμμετοχές που υποβλήθηκαν, 59 πληρούσαν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής και δόθηκαν προς αξιολόγηση στην Κριτική Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΙΗΣΗ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον κο Χριστακόπουλο Λευτέρη, Καλαμάτα, για τη συλλογή ποιημάτων «Σε τιμή ευκαιρίας»

Β ΒΡΑΒΕΙΟ

Στην κα Κολοκάθη-Λιαράκου Δήμητρα, Καλαμάτα, για τη συλλογή ποιημάτων «Κόκκινη λαχτάρα»

Γ ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον κο Παπαβασιλείου Βασίλειο, Άλιμος (καταγωγή από Μαυρομμάτι Ιθώμης), για τη συλλογή ποιημάτων «Υπόδειγμα;»

ΕΠΑΙΝΟΣ

Στην κα Σταματοπούλου Ευτυχία, Μικρή Μαντίνεια, για τη συλλογή ποιημάτων «Άστρα που με φωτίζατε»

ΕΠΑΙΝΟΣ

Στην κα Πολιτοπούλου Χαρά, Καλαμάτα, για τη συλλογή ποιημάτων «Φλώρι  (αμμωνίτες)»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΙΗΓΗΜΑ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον κο Μπελίτσο Θεόδωρο, Νέα Σμύρνη (καταγωγή από την Παλιόχωρα Αβίας), για το διήγημα «Περνάς και δεν μας χαιρετάς»

Β ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον κο Δημητριάδη Ιωάννη, Διαβολίτσι, για το διήγημα «Οι εμβοές του Παναγιώτη»

Γ ΒΡΑΒΕΙΟ

Στην κα Λυμπεροπούλου Ράνια, Καλαμάτα, για το διήγημα «Ξεχασμένοι άγγελοι»

ΕΠΑΙΝΟΣ

Στην κα Παυλάκου Αντωνία, Καλαμάτα, για το διήγημα «Η γοργόνα του βουνού»

ΕΠΑΙΝΟΣ

Στον κο Γεωργακόπουλο Παναγιώτη, Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας, για το διήγημα «Η θειά μου η Γληγόρενα»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α ΒΡΑΒΕΙΟ

Στον κο Κλάδη Παύλο, Καλαμάτα, για το έργο «Η μάχη των μελισσών»

Β ΒΡΑΒΕΙΟ

Στην κα Παρασκευουλάκου Βασιλική, Αθήνα (καταγωγή από Καλαμάτα), για το έργο «Αναζήτηση»

Γ ΒΡΑΒΕΙΟ

Στην κα Δημοπούλου Παναγιώτα, Αθήνα (καταγωγή από Βαλύρα), για το έργο «Πράσινη ζακέτα»

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΟΚΙΜΙΟ

Η Επιτροπή έκρινε ότι καμία από τις υποβληθείσες συμμετοχές σε αυτήν την κατηγορία δεν πληροί τις προϋποθέσεις βράβευσης.

Όπως επίσης σημειώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, “Η απονομή των διακρίσεων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018, σε ειδική τελετή στο χώρο της Βιβλιοθήκης.  

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στα μέλη της κριτικής επιτροπής Καραβία Τιτίκα, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και διδακτικής νεοελληνικών λογοτεχνικών κειμένων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Λάππα Άγγελο, Φιλόλογο-λογοτέχνη, Πρόεδρο της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, Κυλιντηρέα Έβελυν, Φιλόλογο β’θμιας εκπαίδευσης και τους αναπληρωτές τους, για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης και τη σοβαρότητα και την ποιότητα του έργου της αξιολόγησης των συμμετοχών, με την οποία επιτυγχάνεται ένα δίκαιο και αντικειμενικό αποτέλεσμα.

Το Εφορευτικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας συγχαίρει τους διακριθέντες και ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες που τίμησαν με τα έργα τους το διαγωνισμό”.