Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018 00:56

ΔΗΠΕΘΕΚ: “Άπιστος” Νίκας για τον “κουβαρντά” Τατούλη...

ΞΕΚΙΝΗΜΑ “ΔΙΑΡΡΗΞΗΣ ΣΧΕΣΕΩΝ”; 
Την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα θεσμικό πρόσωπο που πλησιάζει τα όρια του αναξιόπιστου, δημιούργησαν αναφορές και σχόλια του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Όταν η πρόεδρος της Φάρις, δημοτική σύμβουλος Αναστασία Μπελογιάννη, ανακοίνωσε ότι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου αποφάσισε να συμμετέχει η Περιφέρεια στην επιχορήγηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου, ο δήμαρχος φάνηκε ξεκάθαρα επιφυλακτικός και είπε ότι περιμένει να δει την απόφαση αυτή γραπτώς...

Όταν δε το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ, ο δήμαρχος, μετά την ψηφοφορία, έκανε τη δήλωση ότι κανονικά θα έπρεπε πρώτα το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει πάρει απόφαση για την οικονομική συμμετοχή της Περιφέρειας στις δαπάνες λειτουργίας του θεάτρου και μετά να αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Είπε ωστόσο ότι δέχεται τη δήλωση της Αναστασίας Μπελογιάννη, ότι ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε απέναντί της για την επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕΚ…

Η Αναστασία Μπελογιάννη παρουσίασε την προγραμματική σύμβαση για το ΔΗΠΕΘΕΚ για το 2018, στην οποία συμμετέχουν οικονομικά το υπουργείο Πολιτισμού με 35.000 ευρώ, ο Δήμος Καλαμάτας με τουλάχιστον ανάλογο ποσό και η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 15.000 ευρώ. Η πρόεδρος της Φάρις είπε ότι απόφαση του περιφερειάρχη είναι η Περιφέρεια να συμμετέχει στην προγραμματική σύμβαση του 2019 με 20.000 ευρώ και στην προγραμματική σύμβαση του 2020 με 25.000 ευρώ. Τότε όμως ο δήμαρχος της είπε, “άσε το ‘19 και το ‘20”, εννοώντας πιθανόν ότι ο περιφερειάρχης λέει πως θα δώσει τα χρήματα αυτά για προεκλογικούς λόγους.

Επίσης ο δήμαρχος σχολίασε ότι “λυπούμαι για τα χρήματα που δίνουν το υπουργείο και η Περιφέρεια”, εξηγώντας ότι είναι πολύ λίγα και σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τη λειτουργία του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, αναγνώρισε ότι η επιχορήγηση δεν είναι μεγάλη ενώ υιοθέτησε τις αναφορές του δημάρχου ότι πρώτα θα έπρεπε να πάρει η Περιφέρεια την απόφαση με το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕΚ και μετά να έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Ότι τα χρήματα που δίνουν υπουργείο και Περιφέρεια είναι πολύ λίγα, τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, τονίζοντας ότι τα ΔΗΠΕΘΕΚ είναι από τους πρώτους θεσμούς που χτυπήθηκαν από τα μνημόνια και πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για αναβάθμιση του πολιτισμού με τέτοια ποσά. Ακόμη ο Δημήτρης Οικονομάκος σημείωσε ότι το ΔΗΠΕΘΕΚ θα πρέπει να επιμείνει στις παιδικές παραγωγές, οι οποίες ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχαν επιτυχία, ενώ είπε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος και στην παρουσίαση παραστάσεων στα χωριά και τις κωμοπόλεις,  εκφράζοντας την σύμφωνη γνώμη του με την καλοκαιρινή παραγωγή (“Το τάβλι” του Δημήτρη Κεχαΐδη σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη) που παίζεται στα χωριά του νομού χωρίς εισιτήριο.

Η επιχορήγηση του ΔΗΠΕΘΕΚ δεν είναι αυτή που θα έπρεπε, ανέφερε και ο επικεφαλής της “Αλλαγής”, Θόδωρος Μπρεδήμας.

Τέλος ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, είπε ότι πράγματι τα χρήματα είναι λίγα και μάλιστα ακόμη πιο μειωμένα από τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι ούτε ο Δήμος βάζει πολλά λεφτά και παρατήρησε ότι θα πρέπει να βλέπουμε τις δικές μας ευθύνες και μετά να λέμε ότι φταίει το κράτος.

Στ.Μ.