Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 10:56

Θα βαθύνουν και θα διαπλατύνουν τον Καραμπογιά αντί να τον ξαναβάλουν στη φυσική του κοίτη…

Θα βαθύνουν και θα διαπλατύνουν τον Καραμπογιά αντί να τον ξαναβάλουν στη φυσική του κοίτη…

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Οι επικίνδυνοι πειραματισμοί, από το Δήμο Καλαμάτας, σε ό,τι αφορά τα ρέματα, φαίνεται ότι θα έχουν και συνέχεια. Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ανήγγειλε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το ρέμα που “έπνιξε” με νερά, λάσπες και άλλα φερτά υλικά, το Σεπτέμβρη του 2016, τμήμα της Αγιάννας, τη Μπουλούκου και τη γύρω περιοχή, θα παραμείνει στην τεχνητή κοίτη που δημιουργήθηκε πριν από έναν αιώνα και πλέον, η οποία επιπλέον θα εκβαθυνθεί και θα διαπλατυνθεί στην περιοχή της απόληξής της, πριν από την εκβολή στο Νέδοντα…

Ο Ανδρέας Καραγιάννης ανακοίνωσε ότι η μελέτη για την οριοθέτηση του Καραμπογιά, την οποία ανέθεσε ο Δήμος Καλαμάτας, είναι σχεδόν έτοιμη και σε επόμενη συνεδρίαση θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για ενημέρωση.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται, προφανώς βάσει των προτάσεων της μελέτης, στην εκβάθυνση και διαπλάτυνση της κοίτης στην περιοχή του ρέματος που είναι εντός του πολεοδομικού σχεδίου. Είπε δε ότι υπάρχει δρόμος στο πλάι του ρέματος, εννοώντας ότι τμήμα του οποίου μπορεί να διατεθεί για την διαπλάτυνση της κοίτης.

Ωστόσο ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος έχει εξειδικευμένη γνώση για τα ρέματα λόγω της επιστημονικής του ιδιότητας ως γεωλόγου, τόνισε ότι η λύση που προωθεί η δημοτική αρχή δεν είναι η σωστή και δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τους κινδύνους. Η λύση τόνισε ότι είναι να μπει ξανά ο Καραμπογιάς στη φυσική του κοίτη και να φύγει από την τεχνητή, όπου τόνισε ότι το ρέμα ακολουθεί πορεία με ορθές γωνίες, οι οποίες δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις όταν κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού.

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στην παρέμβασή του σημείωσε ότι όλα αυτά τα θέματα μπορούν να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι τώρα αλλά όταν θα παραδοθεί η οριοθέτηση του ρέματος.

Πάντως μόλις πριν λίγους μήνες ολοκληρώθηκε από τη ΔΕΥΑΚ παρέμβαση στον Καραμπογιά, στο τμήμα της απόληξής του. Εκεί έγινε εκβάθυνση του ρέματος και υψώθηκαν ψηλότερα οι μαντρότοιχοι που είχαν κατασκευαστεί πριν από εκατό περίπου χρόνια. Παρέμβαση που δείχνει ότι Δήμος και ΔΕΥΑΚ αντιμετωπίζουν τα θέματα των ρεμάτων με προχειρότητα καθώς τώρα λένε ότι χρειάζεται επιπλέον εκβάθυνση και διαπλάτυνση.

Ένα επίσης εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα είναι ότι στο ρυμοτομικό σχέδιο δεν φαίνεται πουθενά το ρέμα Καραμπογιάς αλλά αντί για ρέμα φαίνεται δρόμος!...

Στ.Μ.