Δευτέρα, 03 Σεπτεμβρίου 2018 21:01

Και μειώσεις αλλά και αυξήσεις στα δίδακτρα των Σχολών της Φάρις

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ, ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 
Πέραν μιας σημαντικής μείωσης, που αφορά τους παλιούς σπουδαστές των σχολών της Φάρις, Δημοτικό Ωδείο, Σχολή Χορού, Εικαστικό Εργαστήριο, τα δίδακτρα για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2018-2019 δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα με τη μείωση του τέλους εγγραφής για τους παλιούς σπουδαστές, μειώνεται σημαντικά το ύψος της έκπτωσης για τους γονείς που θα προπληρώσουν τα δίδακτρα της χρονιάς. Πρόκειται δηλαδή για μια έμμεση αύξηση, η οποία όμως αφορά τη μειοψηφία των σπουδαστών, γιατί εκείνοι που έχουν να προπληρώσουν τα δίδακτρα της χρονιάς δεν αποτελούν την πλειοψηφία του κόσμου. Τα δίδακτρα καθορίστηκαν με κατά πλειοψηφία απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, καθώς δεν υπερψήφισαν την εισήγηση της προέδρου, Αναστασίας Μπελογιάννη, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων της μειοψηφίας, οι οποίοι και φέτος εξέφρασαν την άποψη ότι τα δίδακτρα είναι σε υψηλό επίπεδο και πως μια γενναία μείωσή τους δεν θα δημιουργούσε οικονομικό πρόβλημα στη Φάρις γιατί πιθανότατα το έλλειμμα θα καλυπτόταν από την αύξηση των εγγραφών σπουδαστών που θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στις σχολές αλλά δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στα σημερινά δίδακτρα…

Η πιο σημαντική μείωση των διδάκτρων αφορά το τέλος εγγραφής, το οποίο για τους παλιούς σπουδαστές γίνεται 5 ευρώ, από 20 ευρώ. Για τους νέους σπουδαστές το τέλος παραμένει στα 20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την προκαταβολή των διδάκτρων, όσοι πληρώσουν τα δίδακτρα της χρονιάς μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη θα έχουν μείωση 10%, από 20% που ίσχυσε πέρσι. Εάν προκαταβληθούν τα δίδακτρα του εξαμήνου η έκπτωση θα είναι 5%, από 10% που ήταν πέρσι. Επίσης καταργήθηκε η έκπτωση 7% για την προκαταβολή των διδάκτρων του τριμήνου.

Κάποιες μειώσεις έχουν γίνει σε ορισμένα τμήματα του Δημοτικού Ωδείου γιατί κρίθηκε ότι πρόκειται για ορθολογικές παρεμβάσεις στα τιμολόγια που αποσκοπούν και στην τόνωση των εγγραφών, ενώ έχουν διπλασιαστεί σχεδόν τα δίδακτρα στα θεωρητικά μαθήματα για τους μαθητές που δεν σπουδάζουν όργανο στο Ωδείο.

Λευκό στα νέα τιμολόγια ψήφισε ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος και κατά ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μίλτος Κουτίβας.

Στ.Μ.