Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2018 16:30

Τι συνέβη στις 7 Σεπτέμβρη 2016 στην Καλαμάτα και πως δεν θα ξανασυμβεί

Βασίλης Κουτραφούρης και Τόνια Κουζή Βασίλης Κουτραφούρης και Τόνια Κουζή

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ2030 
Στις εφτά αύριο το απόγευμα, 6 Σεπτέμβρη 2018, ακριβώς δύο χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα της Καλαμάτας, θα ξεκινήσει η εκδήλωση της ΚΑΛΑΜΑΤΑ2030, η οποία έχει σκοπό να περιγράψει τι συνέβη εκείνη την ημέρα αλλά και τι πρέπει να γίνει ώστε να μην ξανασυμβεί. Σήμερα οι διοργανωτές έδωσαν συνέντευξη Τύπου για την εκδήλωση, κατά την οποία ο μηχανικός Βασίλης Κουτραφούρης εστίασε στην ατομική ευθύνη και την ανάγκη αποφυγής αυθαιρεσιών που προκαλούν καταστροφές, ενώ για τις ευθύνες της πολιτείας μάλλον ήταν ήπιος, λέγοντας ότι “το πιο εύκολο πάντα είναι να αναζητούμε ευθύνες πέραν του εαυτού μας”, παρότι στη συγκεκριμένη περιοχή το κράτος ανέθεσε την κατασκευή ολόκληρης περιμετρικής ορού χωρίς προηγουμένως να ανταποκριθεί στη Συνταγματική του ευθύνη για την οριοθέτηση των ρεμάτων...

Όπως σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου, η οποία δόθηκε στην οδό Γλαύκου που στις 6 Σεπτέμβρη 2016 σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές, η αρχιτέκτων μηχανικός Τόνια Κουζή, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο θα ξεκινήσει στις εφτά το απόγευμα, με ξενάγηση στην περιοχή από τον Χρήστο Ζερίτη. Στο δεύτερο μέρος, που θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ στο προαύλιο της Αγίας Σωτήρας, θα γίνουν εισηγήσεις από τη Μαργαρίτα Καραβασίλη, αρχιτέκτων πολεοδόμο, τ. ειδική γραμματέα επιθεώρησης περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΥΠΕΚΑ, τον Ηλία Μπιτσάνη, δημοσιογράφο, τον Βασίλη Κουτραφούρη, πολιτικό μηχανικό, πρόεδρο των πολιτικών μηχανικών της μεσσηνίας, γ.γ. ΤΕΕ Μεσσηνίας, την ίδια την Τόνια Κουζή, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονιστή τον πολιτικό μηχανικό Βασίλη Παπαευσταθίου.
Ο τίτλος της εκδήλωσης, σημείωσε η Τόνια Κουζή, είναι “Η πόλη κάτω από την πόλη. Το Βαθύ Λαγκάδι δύο χρόνια μετά”. Όπως πρόσθεσε, “δύο χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα που συνέβη το γεγονός και θα είμαστε εδώ όλοι εμείς, υποστηρικτές της Καλαμάτα 2030, να μιλήσουμε για το τι συνέβη εκείνη την ημέρα, να αναλύσουμε το τοπίο, να δούμε τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για να προστατευτεί και βεβαίως και το τι έργα έχουν εξαγγελθεί, χρηματοδοτηθεί και μελετηθεί προκειμένου να προστατευθεί όλη η γειτονιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Ο Βασίλης Κουτραφούρης, αφού σημείωσε ότι του έχουν μείνει ανεξίτηλες οι μήνες από την καταστροφή, καθώς ως εθελοντής για την καταγραφή επισκέφθηκε με άλλους μηχανικούς την περιοχή μετά το συμβάν, τόνισε ότι κατά την εκδήλωση θα γίνει μια προσπάθεια ανάλυσης τόσο των αιτιών που προκαλούν τα πλημμυρικά φαινόμενα στα αστικά κέντρα όσο και των πιθανών τρόπων αντιμετώπισής τους.

Επισήμανε ακόμη ότι ο Δήμος έχει γνωστοποιήσει στους διοργανωτές της εκδήλωσης λίστα με τα αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα ξεκινήσουν και σχολίασε πως η υλοποίηση των έργων αυτών “θα συνεισφέρει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στη θωράκιση γενικώς της πόλης της Καλαμάτας”.

Ακόμη ο κ. Κουτραφούρης ανέφερε ότι “πέραν των αρμοδιοτήτων της πολιτείας και όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στα φαινόμενα αυτά, ίσως ήταν σκόπιμο να τονιστεί και η προσωπική ευθύνη των κατοίκων των περιοχών αυτών, καθώς οι κάτοικοι πρέπει να προστατεύσουν την περιοχή τους. Θεωρώ αδιανόητο να μην έχει περάσει ακόμα στην κουλτούρα των πολιτών πως τόσο η άναρχη δόμηση όσο και η ανοικοδόμηση δίπλα σε ρέματα ή πιθανώς τα μπαζώματα των ρεμάτων δεν θα επηρεάσουν από ένα σημείο και μετά την καθημερινότητά τους. Δηλαδή εκεί πρέπει να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια και αυτό να αποτελέσει μέρος της κουλτούρας μας. Η μεγάλη αλλαγή θα είναι εκεί. Το πιο εύκολο πάντα είναι να αναζητούμε ευθύνες πέραν του εαυτού μας. Επομένως οι όποιες δράσεις πρέπει να γίνουν πρέπει να έχουν χαρακτήρα συλλογικό προφανώς σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς είτε είναι η πολιτεία είτε η περιφέρεια είτε ο δήμος, αλλά από εκεί και πέρα δεν πρέπει να παραβλέπουμε το σημαντικό κομμάτι της ατομικής ευθύνης του καθενός μας”.

Στ.Μ.