Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 12:48

Λάσπες, σκουπίδια και εγκατάλειψη στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ 
Ίσως στην χειρότερη κατάσταση από ποτέ βρίσκεται το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, παρότι αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού της βλάστησης από εργάτες που έχουν προσληφθεί για τις δασικές υπηρεσίες του Νομού. Ο επισκέπτης συναντάει λάσπες,  σκουπίδια, βρύσες που δεν λειτουργούν αλλά ταυτόχρονα και λάστιχα άρδευσης από τα οποία τρέχουν νερά. Λάσπες υπάρχουν ακόμη και μέσα σε παιδικές χαρές του Πάρκου, χώρος του πάρκου έχει μετατραπεί σε αποθήκη τραπεζοκαθισμάτων, το μεσαίο συντριβάνι δεν λειτουργεί, το πάνω είναι μέσα στη βρώμα, το ίδιο και ο πυθμένας στο κάτω το μεγάλο. Φαίνεται σαν το μόνο μέλημα του Δήμου να είναι το πως θα περιφράξει το πάρκο με κάγκελα και τίποτα άλλο…

Η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας, πριν λίγα χρόνια, να τσιμεντώσει ουσιαστικά, με μικρούς τσιμεντο-κυβόλιθους, την κεντρική διαδρομή του πάρκου, αποδείχτηκε και στην πράξη εντελώς λάθος, γιατί τα νερά κυλούν πλέον αντί να συγκρατούνται από το στουρνάρι που υπήρχε παλιά και όπου βρουν χώρο λιμνάζουν και δημιουργούν λάσπες.

Ο χώρος στις σιδηροτροχιές κάτω από τα βαγόνια στο πατινάζ είναι γεμάτος σκουπίδια. Σκουπίδια υπάρχουν σε διάφορα σημεία, πολλά γύρω από τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.

Εκείνο που χρειάζεται οπωσδήποτε γενναία παρέμβαση είναι το πράσινο του Πάρκου. Το καθάρισμα που γίνεται δεν αρκεί, πρέπει να ανανεωθούν τα δέντρα, μετά από 35 χρόνια ζωής. Οι φοίνικες που καταστράφηκαν από το κόκκινο σκαθάρι έχουν αντικατασταθεί σε ένα μικρό ποσοστό από μουριές, ενώ υπάρχουν πολλά άλλα δέντρα που έχουν κοπεί στο παρελθόν και δεν φυτευτεί άλλα στη θέση τους.

Πρόβλημα υπάρχει με το αρδευτικό σύστημα στο Πάρκο, γιατί όταν ξεκινάει η λειτουργία του σε διάφορα σημεία τα νερά τρέχουν αντί να ποτίζουν.

Η λεγόμενη “πέργκολα των ποιητών” είναι εντελώς εγκαταλειμμένη, το ρυάκι δεν λειτουργεί.

Το μόνο που βρίσκεται σε καλή κατάσταση είναι τα όργανα στις παιδικές χαρές, καθώς διάφορες φθορές και ζημιές έχουν αποκατασταθεί.

Στ.Μ.