Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 14:58

Τι θα ανεβάσει στη νέα θεατρική περίοδο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

Γιάννης Αρβανίτης, Αναστασία Μπελογιάννη, Δημήτρης Μπούχαλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, πρόεδρος της Φάρις, αντιπρόεδρος της φάρις αντίστοιχα Γιάννης Αρβανίτης, Αναστασία Μπελογιάννη, Δημήτρης Μπούχαλης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ, πρόεδρος της Φάρις, αντιπρόεδρος της φάρις αντίστοιχα

ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 
Το θεατρικό πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2018-2019 παρουσίασε το πρωί, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, ο νεοπροσληφθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης. Πήρε έγκριση για το ανέβασμα του έργου του Τενεσί Ουίλιαμς “Ο Γυάλινος Κόσμος”, που θα είναι η χειμερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ και θα σκηνοθετήσει ο ίδιος, για το παιδικό έργο “Το Μαργαριτάρι του κόσμου”, που έχει γράψει ο ίδιος και θα σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Φραγκιόγλου και για το έργο “Εμφύλια Έπη” του Φαίδωνα Χατζηαντωνίου, που επίσης θα σκηνοθετήσει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τις τρεις παραγωγές ανέρχεται στα 165.300 ευρώ…

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Γιάννης Μαργαρίτης συμμετέχει ως σκηνοθέτης ή συγγραφέας και στις τρεις παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕΚ, δηλαδή το θέατρο δεν ανοίγεται ιδιαίτερα σε δημιουργούς, ενώ και οι ηθοποιοί που θα παίξουν στα έργα έχουν ξαναπαίξει στο Θέατρο της Καλαμάτας.

Σε ό,τι αφορά το έργο “Εμφύλια έπη”, ο Γιάννης Μαργαρίτης, σε μια περίοδο που επιχειρείται η διαστρέβλωση της ιστορίας μέσω του αναθεωρητισμού, επέλεξε να παρουσιάσει ένα έργο που αναφέρεται, μεταξύ άλλων ιστορικών προσώπων, στον κορυφαίο ηγέτη του ΚΚΕ και της ταξικής πάλης, Νίκο Ζαχαριάδη, κρατώντας, υποτίθεται, αμερόληπτη στάση.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Γιάννης Μαργαρίτης εγκρίθηκε ομόφωνα το μεσημέρι από το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, “Ο Γυάλινος Κόσμος” είναι ένα έργο που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, καθώς αναφέρεται σε εποχή οικονομικής κρίσης και σε οικογενειακές σχέσεις, ενώ συναισθηματικά φαίνεται να αγγίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες.

“Το Μαργαριτάρι του κόσμου”, είπε ο Γιάννης Μαργαρίτης, είναι ένα παιδικό παραμύθι που έχει παιχτεί σε σχολεία και άφησε εντυπώσεις στα παιδιά. Τόνισε ότι δεν θα αμειφθεί για τα πνευματικά δικαιώματα του συγκεκριμένου έργου του.

Σε ό,τι αφορά τα “Εμφύλια Έπη” ο Γιάννης Μαργαρίτης είπε ότι θα επιδιωθεί να ανέβει το έργο σε συμπαραγωγή με άλλο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της χώρας, καθώς επίσης και η συμμετοχή της παραγωγής στο Φεστιβάλ Αθηνών. Πρόσθεσε ότι το έργο θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας και στη Νίκαια της Γαλλίας. Είπε, τέλος, ότι στο έργο αυτό παρουσιάζεται η αλαζονεία και ο ναρκισσισμός των οραματιστών και πως τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν είναι ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, ο Δημήτριος Παλαιολόγος και ο Αλκιβιάδης.

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ανακοίνωσε ότι θα διοργανωθούν δραματοποιημένες παρουσιάσεις Ελλήνων ποιητών, με τη συμμετοχή των ηθοποιών του ΔΗΠΕΘΕΚ και με την καλλιτεχνική συμμετοχή του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Θα πραγματοποιηθούν ακόμη αναγνώσεις θεατρικών κειμένων, που επίσης θα είναι δραματοποιημένες. Τέλος σημείωσε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι και άτομα που περιθάλπονται σε ιδρύματα να μπορέσουν να προσέλθουν στο θέατρο.

Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας ο εκπρόσωπός της, Τάσος Πολυχρονόπουλος, επικέντρωσε στο δύσκολο, όπως τόνισε, έργο που αναλαμβάνει ο Γιάννης Μαργαρίτης και συγκεκριμένα στη δημιουργία σχέσεων με το κοινό της πόλης. Όπως σημείωσε, τα τελευταία χρόνια το ΔΗΠΕΘΕΚ, λόγω της απραξίας του, έχασε την επαφή με το κοινό, το οποίο, από την πλευρά του, έχει αναπτύξει δεσμούς με τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα που λειτουργούν στην περιοχή μας. Κάλεσε λοιπόν ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τον Γιάννη Μαργαρίτη να προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ με τον κόσμο της Καλαμάτας.

Στ.Μ.