Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 19:57

“Το καραβάνι που χόρευε” διανύοντας τους “Δρόμους της Ελιάς” φτάνει στην Καλαμάτα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΣΩΤΑ 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Πετσωτά, “Το καραβάνι που χόρευε” (εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος), την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο “MYLO” (ξενοδοχείο “REX”). Για το βιβλίο θα μιλήσουν, εκτός από τον συγγραφέα, οι δημοσιογράφοι Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης και Θανάσης Παντές καθώς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ενώ θα πλαισιώσει μουσικά ο Σπύρος Πετσωτάς...

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις επτά το απόγευμα, ενώ μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ του “συνοδοιπόρου” μοτοσικλετιστή Γιώργου Θεοχαρόπουλου, καθώς και συζήτηση.

Το καραβάνι που χόρευε” είναι ένα βιβλίο που ενδείκνυται για πολλαπλές αναγνώσεις διαφορετικών επιπέδων, γραμμένο σε μορφή ημερολογίου, έτσι όπως έζησε ο συγγραφέας το Πολιτιστικό Οδοιπορικό “Δρόμοι της Ελιάς” από την αρχή της δημιουργίας του.

Συγκεκριμένα το Πολιτιστικό Οδοιπορικό “Δρόμοι της Ελιάς” του 2008 περιλάμβανε πορεία 45 ημερών σε 12 χώρες ακολουθώντας την εξής διαδρομή: Ελλάδα, Τουρκία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Ρωσία, Ουκρανία, Μολδαβία,  Ρουμανία, Βουλγαρία και πάλι Ελλάδα.

Πριν φτάσει ωστόσο η αφήγηση στα όσα αφορούν το Οδοιπορικό του 2008 ο συγγραφέας εξιστορεί με γλαφυρό τρόπο και δείχνοντας ιδιαίτερες ικανότητες αφηγητή πως έφτασαν οι “Δρόμοι της Ελιάς” να αναγνωριστούν ως Πολιτιστικό Οδοιπορικό από την UNESCO.

Το βιβλίο επίσης είναι η καταγραφή της προσωπικής πορείας του συγγραφέα που τυγχάνει διπλωματικός ανώτερος υπάλληλος στο Υπουργείο Εξωτερικών με πολυετή θητεία εκτός και εντός Ελλάδας και συγχρώνως λάτρης της μοτοσικλέτας με πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα να έχει διανύσει σε πολλές χώρες.

Το καραβάνι των “Δρόμων της Ελιάς” χόρεψε σε όλους τους τόπους απ’ όπου πέρασε σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία, στους ρυθμούς της χαράς της ζωής, της συναρπαστικής περιπέτειας αλλά και της αναπάντεχης θλίψης, αφού στη διάρκεια του οδοιπορικού του 2008 έχασε τη ζωή του ένας εκ των σημαντικοτέρων οδοιπόρων και προσωπικός φίλος του συγγραφέα, ο Μιχάλης Καλογερόπουλος, στη μνήμη του οποίου έχει αφιερώσει το βιβλίο του, μεταξύ άλλων.

Και μόνο το γεγονός ότι το βιβλίο αναφέρεται στους “Δρόμους της Ελιάς” που ξεκίνησαν από τη Μεσσηνία για να ταξιδέψουν και να διαδώσουν τον πολιτισμό και το συμβολισμό της ελιάς σε όσο το δυνατόν περισσότερους τόπους είναι ήδη πολυσήμαντο και με καθοριστική συμβολή στην προώθηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, από τη στιγμή βέβαια που δεχόμαστε πως η ελιά είναι το ιερό δέντρο της ειρήνης.

Το Πολιτιστικό Οδοιπορικό “Οι δρόμοι της Ελιάς” οφείλει την ύπαρξή του σε μια ευφάνταστη ιδέα του πάντα ονειροπόλου και οραματιστή Γιώργου Καραμπάτου και έγινε διεθνώς γνωστό χάρη στην άοκνη πνευματική και επιστημονική προσπάθεια της Μαρινέλλας Κατσιλιέρη, ενώ απέκτησε παγκόσμια εμβέλεια λόγω του συγγραφέα και Πρέσβη της Ελλάδας στην UNESCO, Βασίλη Βασιλικόυ και των πρωτοβουλιών του.

Κοντά σε αυτούς βέβαια και πολλοι ακόμα που συμμετείχαν στα οδοιπορικά αυτά, με κορυφαίνο εκείνο του 2008, οι οποίοι παρελαύνουν από τις σελίδες του βιβλίου του Γιώργου Πετσωτά, που και αυτός είναι εκ των πρωταγωνιστών στο πολυσήμαντο αυτό εγχείρημα, που η αφετηρία του βρίσκεται 20 χρόνια πίσω, στα 1998, τότε που ξεκίνησαν τα οδοιπορικά με σημείο εκκίνησης την Αρχαία Πύλο (σημερινή Χώρα Τριφυλίας).

Όλα αυτά αναφέρονται και αναλύονται διεξοδικά στο βιβλίο που θα παρουσιαστεί, το οποίο είναι διαρθρωμένο σε αυτόνομα κεφάλαια, που ωστόσο το ένα αποτελεί φυσική συνέχεια του άλλου, καθιστώντας το ένα συναρπαστικό αφήγημα με μυθιστορηματικές προεκτάσεις χωρίς βέβαια να είναι μυθιστόρημα αλλά εξιστόρηση πραγματικών γεγονότων.

Υπάρχουν επίσης και δύο παραρτήματα που αναφέρονται στην ιστορική διαδρομή των “Δρόμων της Ελιάς” από την έναρξή τους, το 1998, ενώ στο τέλος υπάρχει και ένα αξιοπρόσεκτο φωτογραφικό παράρτημα με φωτογραφίες από τις δράσεις των οδοιπόρων όλα αυτά τα χρόνια.

“Το καραβάνι που χόρευε” εξακολουθεί να χορεύει και σήμερα στις αναμνήσεις όσων έζησαν μαζί του και θα ζει όσο η μνήμη αναζητά συγκινήσεις. Άλλωστε η ζωή συνεχίζεται και είναι πάντα γεμάτη εκπλήξεις για όσους ξέρουν να τις αναζητούν.

Θανάσης Παντές