Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018 13:51

Το δαχτυλίδι του Παναγιώτη Νίκα και η "ανασύνθεση" της δημοτικής αρχής

Το δαχτυλίδι του Παναγιώτη Νίκα και η "ανασύνθεση" της δημοτικής αρχής

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Εφόσον εμφανίζεται, από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ως βέβαιη η “μετακόμιση” του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, ως υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου, θα περίμενε κανείς ότι ο δήμαρχος με την “ανασύνθεση” που έκανε στη δημοτική αρχή την Πέμπτη, θα έδειχνε, έστω με έναν πολύ έμμεσο τρόπο, ποιος επιθυμεί ο ίδιος να είναι ο διάδοχός του στη δημοτική του παράταξη και στο Δήμο Καλαμάτας. Κανείς όμως δεν μπορεί να καταλάβει με την “ανασύνθεση” αυτή ποιος είναι εκείνος που επιθυμεί ο δήμαρχος να συνεχίσει το έργο του…

Το πρώτο που δείχνει η “ανασύνθεση” είναι ότι ο δήμαρχος δεν θέλησε να δώσει αέρα στα πανιά του Ανδρέα Καραγιάννη, που ως δήμαρχος του πρώην Δήμου Αρφαρών έχει φιλοδοξίες να πάει ψηλά. Ο δήμαρχος λοιπόν έκανε τον Ανδρέα Καραγιάννη από αντιδήμαρχο  πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, ενός νομικού προσώπου που δεν επιτρέπει στον επικεφαλής του να φανεί στον κόσμο, γιατί, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και της λειτουργίας του υπό τη σκιά της ΔΕΥΑΚ, δεν μπορεί να προσφέρει έργο, ενώ αντίθετα είναι μονίμως ο αποδέκτης της συνεχούς γκρίνιας για τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός ύδρευσης, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αβίας.

Ο δήμαρχος κράτησε στη θέση του αντιδήμαρχου Καθαριότητας και Ανακύκλωσης τον Θανάση Βασιλόπουλο, που ενδιαφέρεται και εκείνος να πάει ψηλότερα και έχει κερδίσει την εκτίμηση μεγάλης μερίδας του κόσμου ως άτομο εργατικό, αποτελεσματικό, συνεργάσιμο. Όμως το να μείνει ο Θανάσης Βασιλόπουλος στην ίδια θέση δεν είναι αναβάθμιση, αντίθετα είναι σαν να τον άφησε ο δήμαρχος να διαχειρίζεται μόνος του μια κατάσταση που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί εκτός ελέγχου (Μαραθόλακκα στον Ταΰγετο).

Η Μαρία Οικονομάκου επέστρεψε στην αντιδημαρχία της Πρόνοιας. Δεν μπορούσε όμως ο δήμαρχος να την αφήσει και αυτή τη φορά εκτός των αξιωμάτων της δημοτικής αρχής. Είναι η πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος, συνεχίζει να είναι αγαπητή, ανεξάρτητες υπό σχηματισμό δημοτικές ομάδες θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της, ενώ στον κόσμο έχει επικρατήσει η άποψη ότι ο δήμαρχος της φέρθηκε αυταρχικά και άδικα όταν την έδιωξε από το Δημαρχείο επειδή δεν ψήφισε τον Συνήγορο του Δημότη που είχε επιλέξει η δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

Ο δήμαρχος και αυτή τη φορά έδειξε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη προς τον Θανάση Ηλιόπουλο, αναθέτοντάς του βαρύ χαρτοφυλάκιο (διοίκηση, ανάπτυξη, ευρωπαϊκά θέματα). Ωστόσο η άποψη που επικρατεί είναι ότι Θανάσης Ηλιόπουλος δεν θα άφηνε την απαιτητική δουλειά του (δικηγόρος) για να διεκδικήσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος.

Επέστρεψε επίσης ο Δημήτρης Μπούχαλης στα έδρανα των αντιδημάρχων (υπεύθυνος για τα οικονομικά), ο οποίος εμφανίζεται ως ένας από τους έντοντα ενδιαφερόμενος να τεθεί επικεφαλής της δημοτικής παράταξης την επόμενη μέρα. Και εκείνος όμως δεν είναι βέβαιο ότι έχει την αποφασιστικότητα να διεκδικήσει μέχρι το τέλος το δαχτυλίδι. Εν τω μεταξύ, ως υπεύθυνος για τα οικονομικά, δηλαδή για το κυνήγι είσπραξης οφειλών προς το Δήμο, υπάρχει μερίδα οφειλετών που δεν τον βλέπει και ιδιαίτερα φιλικά.

Η Παναγιώτα Ντίντα παρέμεινε αντιδήμαρχος με αυξημένες και σοβαρές αρμοδιότητες, τις υποδομές και την πολεοδομία και οπωσδήποτε ο δήμαρχος, με την ανανέωση της εμπιστοσύνης του προς το πρόσωπό της, έδειξε ότι θέλει να τη βοηθήσει. Δεν είναι ωστόσο από τα πρόσωπα της δημοτικής ομάδας που έχουν εκδηλώσει ξεκάθαρα επιθυμία να προχωρήσουν παραπάνω.

Έκτος αντιδήμαρχος ο Γιάννης Μπάκας, υπεύθυνος για τα δημοτικά διαμερίσματα. Ο δήμαρχος τον αντάμειψε γιατί υποστήριξε το έργο της δημοτικής αρχής όλα τα προηγούμενα χρόνια, όμως κάτι παραπάνω για εκείνον δεν προβλέπεται.

Από τους έξι νέους αντιδήμαρχους λοιπόν δεν προέκυψε κάποιο φαβορί για την κούρσα διεκδίκησης του αξιώματος του υποψηφίου δημάρχου. Υπάρχει βέβαια και ο γιατρός Παναγιώτης Γιαννόπουλος, που όμως φέρεται ότι ενδιαφέρεται, μάλλον αποκλειστικά, για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις βουλευτικές εκλογές. Είναι και ο Νίκος Μπασακίδης, που επιλέχτηκε ως νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, αποτελεσματικός και σχετικά αθόρυβος, από τους λίγους που έχουν εκδηλώσει και δημόσια το ενδιαφέρον τους να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και θεωρείται πράγματι ότι μπορεί να επιμείνει για το χρίσμα. Υπάρχει ακόμη ο Παύλος Μπουζιάνης, νέος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μια παρουσία σοβαρή, που δύσκολα θα μπορούσε να συναντήσει αντιδράσεις εφόσον διεκδικούσε την ηγεσία της δημοτικής παράταξης. Όμως και εκείνος δεν έχει εκδηλώσει ακόμη αποφασιστικότητα για τη διεκδίκηση αυτής της δύσκολης θέσης.

Μετά απ’ όλα αυτά, πρόσωπα που παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ίσως τελικά ο δήμαρχος να καλοβλέπει και την περίπτωση της επιλογής υποψηφίου δημάρχου ενός προσώπου που βρίσκεται έξω από τη δημοτική ομάδα και τη δημοτική παράταξη. Ενός προσώπου όμως που θα δούλευε όχι μόνο για να κερδίσει το ίδιο το Δήμο Καλαμάτας αλλά και για να υπερασπιστεί την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου…

Σταύρος Μαρτίνος