Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 20:55

«Αυτή η μνημονιακή πολιτική μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δραχμή», τονίζει ο Θ. Πετράκος

«Αυτή η μνημονιακή πολιτική μας οδηγεί κατ’ ευθείαν στη δραχμή», τονίζει ο Θ. Πετράκος

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ 
ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

«Η συνέχιση αυτής της μνημονιακής πολιτικής δεν μας οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο στη δραχμή», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι, προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά και να αναφερθεί στις πολιτικές εξελίξεις και σε σειρά πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο ίδιος.

Ο Θανάσης Πετράκος μίλησε για επιχείρηση ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας, με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες θα εξαθλιώσουν εντελώς το λαό. Αναφέρθηκε στο θέμα της εκχώρησης της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, στο «ξεπούλημα» κερδοφόρων οργανισμών όπως του ΟΠΑΠ αλλά και οργανισμών που αφορούν τους ενεργειακούς πόρους και τις ενεργειακές υποδομές.
Τόνισε ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης έχουν πάρει πανηγυρικά πίσω όσα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην υπαναχώρηση από τη δέσμευση για τη ρύθμιση των δανείων των επιχειρήσεων στους πυρόπληκτους νομούς, θέμα για το οποίο θα καταθέσει επερώτηση εφόσον στην ερώτησή του στη βουλή δεν δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση. Επεσήμανε ακόμη ότι παρενέβη στον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Σταύρο Καλογιάννη, για τα προβλήματα που υπάρχουν στον αυτοκινητόδρομο Αλλαγής-Καλαμάτας, ιδίως στον κλάδο προς Μεσσήνη και στην περιοχή πίσω από το εργοστάσιο Καρέλια, όπου οι αγρότες κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τα χωράφια τους. Σημείωσε ότι το υπουργείο θα απαντήσει στα ζητήματα που έχει θέσει μέχρι την Παρασκευή.
Όσον αφορά την πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αυτή, όπως τόνισε ο κ. Πετράκος, προβλέπει μεταξύ άλλων:
·      Την περικοπή των δόσεων των τοκοχρεολυσίων των δανείων κάθε πολίτη και κάθε νοικοκυριού ώστε να μην ξεπερνούν το 30% του πραγματικού διαθέσιμου (μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών) μηνιαίου εισοδήματός τους, και την απαλλαγή τους από το υπόλοιπο ποσό της δόσης με οριστική διαγραφή του υπολοίπου αυτού σε ετήσια βάση
·      Την αναλογική κατανομή του ανωτέρω διαθεσίμου ποσού, σε περίπτωση συρροής περισσοτέρων δανειακών υποχρεώσεων
·      Την ολική διαγραφή των χρεών των ευπαθών ομάδων, για όσους διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, για τους χρονίως πάσχοντες, για τους ανάπηρους, τους άστεγους, τους υπερήλικες, τους χρονίως άνεργους κ.λπ. συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να προσποριστούν τα στοιχειώδη του βίου.
·      Την μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση των εισοδημάτων του κάθε νοικοκυριού κατά τα δυόμισι χρόνια του Μνημονίου.
·      Την απαγόρευση στον πιστωτικό Οργανισμό ή την Εταιρία, προς την οποία έχει εκχωρηθεί η απαίτηση, ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταγγείλουν τη σύμβαση δανείου, να εκδώσουν διαταγές πληρωμής και να προβούν σε οιανδήποτε πράξη αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των επίδικων απαιτήσεών τους. Ομοίως προβλέπεται η απαγόρευση πραγματοποίησης τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρίες. Επίσης απαγορεύεται η επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. Για τυχόν παράβαση των παρουσών διατάξεων επιβάλλεται στην Τράπεζα ή στο Ταμείο πρόστιμο ισόποσο με την ετήσια δανειακή απαίτηση.
Στ.Μ.