Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2018 22:26

Μεγάλη άσκηση εκκένωσης του Νοσοκομείου λόγω σεισμού και φωτιάς

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Σαν θέαμα μπορεί να είχε ενδιαφέρον ή να ήταν και εντυπωσιακό κάποιες στιγμές, ωστόσο η άσκηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας  φαινόταν πραγματικά δύσκολη και δουλεμένη. Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικοί, τεχνικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί έλαβαν μέρος και σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νικόλαο  Παπαευσταθίου, τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργο Μπέζο και τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος, Συντονιστή των Πυροσβεστικών Διοικήσεων με έδρα την Πάτρα, Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, η άσκηση διεξάχθηκε με επιτυχία…

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις εφτά το βράδυ σημειώθηκε σοβαρή σεισμική δόνηση η οποία προκάλεσε επικίνδυνες ζημιές σε τμήματα του κτιρίου του Νοσοκομείου και γι’ αυτό χρειάστηκε να γίνει μερική εκκένωση.

Στήθηκαν λοιπόν σκηνές στην νοτιοανατολική πλευρά του Νοσοκομείου, στις οποίες εγκαταστάθηκαν τα επείγοντα περιστατικά και τμήματα των Κλινικών και μεταφέρθηκαν ασθενείς και ο αναγκαίος εξοπλισμός για τη νοσηλεία τους.

Όμως ο σεισμός προκάλεσε και πυρκαγιά στο υπόγειο του Νοσοκομείου και χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός ασθενών, προσωπικού και επισκεπτών από το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο φυσικά προέβη και στην κατάσβεση της φωτιάς.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι κάποιο άτομο είχε εγκλωβιστεί σε άγνωστο σημείο στο υπόγειο του Νοσοκομείο, το οποίο εντόπισαν οι πυροσβέστες και το μετέφεραν σε ασφαλές μέρος.

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαευσταθίου από το ΕΚΕΠΥ, η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πανελλαδικού σχεδιασμού του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για τη διαπίστωση της ετοιμότητας στην οποία βρίσκεται το προσωπικό των Νοσοκομείων ώστε να αντιμετωπίσει τέτοιες έκτακτες καταστάσεις σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί.

Τόνισε ότι η άσκηση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας είχε υψηλό δείκτη δυσκολίας διότι έγινε βράδυ και εξέφρασε την ικανοποίησή του σημειώνοντας ότι ήταν πάρα πολύ επιτυχημένη.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε υπερήφανος για το προσωπικό, τονίζοντας πως απέδειξε ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου κατάρτιση και υπευθυνότητα που του δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να ανταποκρίνεται σε κάθε δύσκολο περιστατικό.

Ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής σημείωσε από την πλευρά του ότι και αυτή η επιτυχημένη άσκηση απέδειξε πως όταν υπάρχει καλή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη κατάσταση καταφέρνουν να φέρουν με επιτυχία σε πέρας τις ευθύνες τους.  

Την ικανοποίησή του για το επίπεδο των πυροσβεστών σημείωσε και ο διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος.

Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη 29 Νοέμβρη, ανάλογη άσκηση θα πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.

Στ.Μ.