Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 10:50

Υποδοχή του 2019 με τετριμμένες ευχές εκτός από τις παρατηρήσεις για δημογραφικό-ερήμωση χωριών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αυτά που αναμενόταν ότι θα πουν είπαν οι πολιτικοί στην καθιερωμένη μικρή δεξίωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Διοικητήριο της Καλαμάτας, για την υποδοχή της νέας χρονιάς. Οι κυβερνητικοί βουλευτές μίλησαν για τη δίκαιη ανάπτυξη, οι αντιπολιτευόμενοι για τα μνημόνια από τα οποία βγήκε η χώρα χωρίς όμως να βελτιωθεί η κατάσταση για τους πολίτες. Εκείνος που, για κάποιους έστω, έκανε πιο ενδιαφέρουσα ομιλία ήταν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο οποίος υπογράμμισε ότι το εθνικό πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό, σε συνδυασμό με την ερήμωση των χωριών και της υπαίθρου. Είπε ότι και άλλες φορές στην ιστορία η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες όμως τις ξεπέρασε χάρη στους ανθρώπους της υπαίθρου και όχι από τους ανθρώπους της ελίτ…


Αντωνία Μπούζα, Γιώργος Μπουλούκος, Πέτρος Τατούλης, Ντίνα Νικολάκου, Παναγιώτης Αλευράς

Η δεξίωση έγινε στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου, ο οποίος ευλόγησε την πίτα.

Η βουλευτής Μεσσηνίας με το ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτα Κοζομπόλη, μίλησε μεταξύ άλλων για το τέλος των μνημονίων που σηματοδότησε το 2018 και τη δίκαιη ανάπτυξη που ξεκίνησε και πρέπει να συνεχιστεί το 2019 με θέσεις εργασίας.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας με το ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας σημείωσε ότι το 2019 η χώρα μπαίνει σε μια κανονικότητα και πως το στοίχημα είναι η καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων.

Ο λόγος δόθηκε και στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής και τώρα ανεξάρτητο, Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος μίλησε για την υποψηφιότητά του για τη θέση του δημάρχου Καλαμάτας και υποστήριξε το μετεμφυλιακό ψεύτικο σύνθημα της δεξιάς πατρίς-θρησκεία-οικογένεια, ενώ δεν παρέλειψε αυτή τη φορά να συγχαρεί τον μητροπολίτη για τη στάση του σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου “Πελοπόννησος Πρώτα”, Νίκος Πατσαρίνος, τόνισε την ανάγκη για συνεχή αγώνα προκειμένου να υλοποιηθούν βασικά έργα τα οποία λείπουν από τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια.
Αναφερόμενος και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, επικεντρώθηκε στο σύστημα της απλής αναλογικής, που θα φέρει, όπως είπε, μεγαλύτερη δικαιοσύνη και αντικειμενικότητα στην αυτοδιοίκηση και θα ενισχύσει τις μικρές τοπικές κοινωνίες.
Ο επικεφαλής της “Πελοποννησιακής Συνεργασίας-Πράξη Ανάπτυξης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Αλευράς, σχολίασε ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν συνοδεύτηκε από μέτρα ανάπτυξης. Πρέπει, είπε, να επιταχυνθούν οι επενδύσεις.

Η επικεφαλής της “Πελοπόννησος Οικολογική” στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, τόνισε ότι πρέπει να φροντίσουμε για τα παιδιά μας να έχουν καθαρό αέρα, καθαρό νερό, καθαρή τροφή. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει χρήσεις γης, σημείωσε, ενώ για τα εθνικά θέματα είπε ότι η αγάπη για την πατρίδα δεν είναι στις πλατείες και τα συλλαλητήρια αλλά στο μυαλό και την καρδιά.

Τέλος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης είπε ότι το 2019 θα είναι ένας χρόνος εξαιρετικά δύσκολος και εξαιρετικά κρίσιμος για την πορεία του τόπου, του έθνους, των πολιτών και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, συνέχισε, το 2019 θα πρέπει να είναι ο χρόνος της ειλικρίνειας και της αλήθειας, ο χρόνος που απαιτεί θυσίες απ' όλους τους φορείς. Κυρίως όμως, είπε ακόμη, από τους πολίτες που στέλνουν ένα μήνυμα προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου, να βρουν τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας,σημειώνοντας μάλιστα ότι η χώρα δεν είναι χωράφι κανενός, είναι το χωράφι όλων.

Επίσης ο Πέτρος Τατούλης σημείωσε ότι το  κορυφαίο εθνικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τη χώρα είναι το δημογραφικό “το οποίο αφήνουμε πέραν των ορίων της πολιτικής. Η ερήμωση της περιφέρειας και της υπαίθρου αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να διορθωθεί. Η χώρα πέρασε και παλιότερα πολύ σημαντικές οικονομικές και εθνικές κρίσεις όμως είχε ζωντανή την περιφέρεια…. Είχε τους ανθρώπινους πόρους, αυτούς τους ταπεινούς ανθρώπους να σηκώνουν τη χώρα στους ώμους τους. Αυτός είναι ο πατριωτισμός”.

Πρόσθεσε, τέλος, ο Πέτρος Τατούλης ότι οι πολίτες είναι βέβαιοι ότι η βοήθεια δεν θα έρθει από πουθενά αλλού και πως η πρώτη ελπίδα γι’ αυτό τον τόπο παραμένουν οι απλοί πολίτες της υπαίθρου που αυτή τη στιγμή μαστίζονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Σχολίασε δε ότι “δεν ήταν ποτέ το μέλλον της χώρας η ελίτ της κοινωνίας. Οι απλοί πολίτες ήταν πάντοτε αυτοί που έδιναν τον εαυτό τους, που μέσα στο πλαίσιο της θυσίας προσπαθούσαν να βρουν μία θέση στην κοινωνία που τους περιφρονούσε και τους είχε περιθωριοποιήσει”.