Όπως σημειώνεται σε σχετική γραπτή δήλωση του υπουργού Αλέξη Χαρίτση, “υπογράψαμε με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών μνημόνιο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία αναφορικά με τα ζητήματα της ιθαγένειας και κυρίως για ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα, αυτό της ανιθαγένειας. Δηλαδή των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια, είτε επειδή δεν την απέκτησαν ποτέ στη ζωή τους είτε επειδή κάποια στιγμή την απώλεσαν.
Από το 2015 έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Κυβέρνηση συνολικά, έτσι ώστε τα ζητήματα αυτά – τα οποία θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια - να μπουν σταδιακά σε μια σειρά και να ρυθμιστούν με έναν τρόπο που ανταποκρίνεται σε ένα κράτος δικαίου, όπως είναι το ελληνικό.
Έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου, ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες, που είναι πολύ κρίσιμες για την ελληνική κοινωνία και τους συμπολίτες μας, όπως είναι η απόκτηση ιθαγένειας για παιδιά δεύτερης γενιάς. Όμως υπάρχουν πολλά περισσότερα, τα οποία πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα. Και με αυτή την έννοια, η συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την οποία επισημοποιούμε και με τη σημερινή συμφωνία, είναι πολύ σημαντική, γιατί μπορούμε πλέον με συστηματικό τρόπο να αντιμετωπίσουμε και μία δύσκολη πτυχή του ζητήματος της ιθαγένειας, δηλαδή την περίπτωση των ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται χωρίς καμία ιθαγένεια. Υπάρχουν και στη χώρα μας αρκετοί άνθρωποι σε αυτή την κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί δεν αντιστοιχεί σε ένα ευρωπαϊκό ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα.
Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια και όπως έχουμε ήδη ενημερώσει στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις ημέρες στη Βουλή από το Υπουργείο Εσωτερικών περιλαμβάνονται μία σειρά από ρυθμίσεις που αφορούν στην απλοποίηση, την επιτάχυνση και την ομογενοποίηση των διαδικασιών σε σχέση με την απόδοση ιθαγένειας. Ρυθμίσεις πάρα πολύ σημαντικές, γιατί τα ζητήματα αυτά δεν είναι αφηρημένες έννοιες, αλλά αφορούν επί της ουσίας τη ζωή δεκάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας. Και με αυτή την έννοια, η πολιτική επιλογή που έχουμε κάνει από το 2015 να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτά τα θέματα, θα συνεχιστεί ακόμη πιο εντατικά το επόμενο διάστημα. Θέλω να ευχαριστήσω την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για αυτή τη συνεργασία, που πλέον αποκτά και επίσημο χαρακτήρα.