Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 23:05

Ιδρύεται θεατρικό εργαστήρι στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας

ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ 
Πειραματικά θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα η λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και με διδάσκοντα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννη Μαργαρίτη. Η εισήγησή του έγινε δεκτή με ιδιαίτερα θετικές αναφορές, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μαργαρίτης, σκοπός του εργαστηρίου είναι να διδαχθούν οι νέοι και τις διαφορές μεταξύ του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού θεάτρου γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, “αισθάνομαι ότι υπάρχουν μερικές παρεξηγήσεις” στην Καλαμάτα όπου τα ερασιτεχνικά σχήματα είναι πολυάριθμα και με έντονη δραστηριότητα…

Ο Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος έκανε την εισήγησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις μέσω Skype, καθώς απουσίαζε στην Αθήνα όπου έκανε μάθημα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ανέφερε ότι στο ξεκίνημα της πειραματικής λειτουργίας του θεατρικού εργαστηρίου έμφαση θέλει να δοθεί στις νέες ηλικίες και ιδιαίτερα στους εφήβους.

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής στη γραπτή του εισήγηση, “ο πολιτισμός και το θέατρο, σαν βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι του, πρέπει να είναι μία συνεχής διαδικασία που θέλει να μυεί όλο και περισσότερους πολίτες στα μυστικά του, πάνω σε σωστές βάσεις. Η εισαγωγή στη θεατρική παιδεία και την εκπαίδευση και η καθοδήγηση νέων ανθρώπων στα πρώτα βήματα της τεχνικής, μιας αρχαίας τέχνης που γεννήθηκε στον τόπο μας, αλλά και η εισαγωγή ενηλίκων στη θεατρική παιδεία, μπορεί να αποτελέσουν σταδιακά ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία προσφοράς του ΔΗΠΕΘΕ στην πόλη. Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ερασιτεχνικών ομάδων. Ο ερασιτεχνισμός συνοδεύεται τόσο από θετικά όσο και από αρνητικά στοιχεία. Η προσφορά μεγαλύτερης γνώσης για το θέατρο, η προσφορά κριτηρίων και αισθητικών κανόνων που διέπουν τη θεατρική τέχνη από το ΔΗΠΕΘΕ, μπορεί να δώσει δυνατότητα αυτογνωσίας και να καθορίσει τα όρια ανάμεσα στην επαγγελματική και την ερασιτεχνική δημιουργία”.

Τα μαθήματα, εισηγήθηκε ο Γιάννης Μαργαρίτης και αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, θα γίνονται πρωινές ώρες του Σαββάτου, ενώ εάν γραφτούν παιδιά θα γίνονται και θεατροπαιχνίδια με προγράμματα αυτοσχεδιασμού.

Συνολικά στο ξεκίνημα του Θεατρικού Εργαστηρίου θα γίνονται 16 ώρες μάθημα το μήνα και η αμοιβή του διδάσκοντα θα είναι 497 ευρώ. Ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι θα επισκεφθεί τα Σχολεία του Δήμου προκειμένου να ενημερώσει για τα μαθήματα που θα ξεκινήσουν στο θεατρικό εργαστήρι του ΔΗΠΕΘΕΚ.

Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Νίκος Χριστόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μια θετική πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θεατρικής σχολής, κάτι που θύμισε ότι πρότεινε ο ίδιος σε σχετικά πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιδιαίτερα θετικά εκφράστηκαν επίσης ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο εκπρόσωπος του καλλιτεχνικού προσωπικού Σταύρος Βόλλαρης και φυσικά ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Φάρις, αντιδήμαρχος Θανάσης Ηλιόπουλος.

Στ.Μ.