Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2019 01:37

Θλίψη για τη γενική υστέρηση στον Ταΰγετο και τα χωριά της Αλαγονίας

Θλίψη για τη γενική υστέρηση στον Ταΰγετο και τα χωριά της Αλαγονίας

ΔΗΛΩΣΗ ΝΤΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΥ 
Παρά το φυσικό κάλλος και τον πλούτο της περιοχής του Ταϋγέτου το έργο του Δήμου Καλαμάτας για την ανάδειξη και ανάπτυξη των χωριών της Αλαγονίας, ακόμη και σε μελετητικό επίπεδο, είναι ανύπαρκτο, υποστήριξε σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, τονίζοντας ακόμη ότι “αυτό που συνδέει το όνομα του κυρίου Νίκα με τον Ταΰγετο είναι ο σκουπιδότοπος και η Μαραθόλακκα”...

Στο πλαίσιο της αυτοψίας που έγινε χθες στις κατολισθήσεις και τις καθιζήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Αλαγονίας, από τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, κλιμάκια του ΙΓΜΕ, του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και μηχανικών της Περιφέρειας, η αντιπεριφερειάρχης κ. Νικολάκου δήλωσε ότι ο ορεινός όγκος και τα χωριά του δεν είχαν μέχρι τώρα τη μεταχείριση που τους άξιζε και έθεσε ως πρώτιστο θέμα την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης του ορεινού όγκου, ο οποίος θα εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, θα βρει προγράμματα και θα υλοποιήσει απαραίτητα έργα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάδειξης και ανάπτυξης της περιοχής.

Είπε χαρακτηριστικά η κ. Νικολάκου: “Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα ή αν θέλετε δεν έχουν γίνει αυτά που αξίζουν σε αυτό το ιστορικό βουνό της Πελοποννήσου, τον Ταΰγετο. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη μελέτη ανάδειξης του Ταϋγέτου, χρειάζεται φορέας διαχείρισης του ορεινού όγκου, χρειάζεται να υπάρξουν στην περιοχή αυτή με το μοναδικό τοπίο επενδύσεις. Είναι πολύ μεγάλη η ιστορικότητα του χώρου, είναι μοναδική η χλωρίδα και η πανίδα. Όλα αυτά είναι προϋποθέσεις για να δούμε σοβαρά επιτέλους τον Ταΰγετο. Θα το πω και θα το ξανατονίσω: Δεν υπάρχει από την πλευρά του Δήμου καμία απολύτως μελέτη η οποία να αναδεικνύει τον Ταΰγετο. Αυτό που συνδέει το όνομα του κυρίου Νίκα με τον Ταΰγετο είναι ο σκουπιδότοπος και η Μαραθόλακκα. Στον Ταΰγετο αξίζουν καλύτερα”.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι “θα πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει όμως τώρα μπαίνει η Περιφέρεια μπροστά, παρότι θα έπρεπε ο Ταΰγετος να αποτελεί ένα μεγάλο άξονα ανάπτυξης της πόλης της Καλαμάτας. Δυστυχώς αυτό υποβαθμίστηκε, υποτιμήθηκε και ποτέ δεν έγινε. Δεν είναι δυνατόν να έχουν προχωρήσει άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το Μαίναλο και ο Πάρνωνας ενώ στον Ταΰγετο να υπάρχει αυτή η εικόνα”.

Στ.Μ.