Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 09:51

“Ορφανό” έμεινε το αμπελάκι του Δημήτρη Κουλουριάνου

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 
Ο Δημήτρης Κουλουριάνος μέχρι τα γεράματά του είχε το αμπέλι του στην Κορώνη που το φρόντιζε και εκείνο του έδινε ακμαιότητα στο πνεύμα και στο σώμα. Τώρα ο αμπέλι έμεινε “ορφανό”, αφού ο Δημήτρης Κουλουριάνος πέθανε χθες, σε ηλικία 88 χρόνων. Ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα, φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου από τα χρόνια της πανεπιστημιακής τους καριέρας στις ΗΠΑ. Τόσο φίλος που ως υπουργός οικονομικών στην κυβέρνησή του το 1982-1983, δεν δίστασε να του πει ότι οι παροχές και ο δανεισμός θα οδηγούσαν τη χώρα σε χρεοκοπία και μάλιστα διαχώρισε τη θέση του παραιτούμενος. Πολύ αργότερα, το 1998, όταν το ΠΑΣΟΚ δεν έβρισκε υποψήφιο Νομάρχη στη Μεσσηνία, ο Δημήτρης Κουλουριάνος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση αλλά ο κόσμος όχι μόνο δεν τον ψήφισε, τον λοιδώρησε κιόλας σε ορισμένες περιπτώσεις επειδή δεν ήταν πολιτικός με την έννοια που πολλοί έχουν στο μυαλό τους…

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, “ο Δ. Κουλουριάνος γεννήθηκε στην Κορώνη το 1930. Σπούδασε οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ (σήμερα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και λίγο καιρό μετά την αποφοίτησή του εντάχθηκε στο δυναμικό της Τράπεζας της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών μαζί με τους Γιάγκο Πεσμαζόγλου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Απόστολο Λάζαρη και Σάκη Καράγιωργα. Στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια όπου ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του με θέμα Educational Planning for Economic Growth. Εκεί συνδέθηκε στενά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο είχε καθηγητή. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα αποσπάστηκε στο υπουργείο Συντονισμού ως σύμβουλος του Παπανδρέου. Το 1967 η δικτατορία τον απέλυσε από την Τράπεζα της Ελλάδος με αποτέλεσμα να δραπετεύσει με σκάφος στην Ιταλία. Μετά την φυγή του εργάστηκε, έως και το 1981, στην Παγκόσμια Τράπεζα των Ηνωμένων Εθνών.

Το 1981 επέστρεψε στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του Ανδρέα Παπανδρέου και εκλέχθηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, θέση από την οποία παραιτήθηκε σύντομα για αναλάβει την διοίκηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ). Στις 5 Ιουλίου 1982 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, παραιτήθηκε όμως στις 9 Σεπτεμβρίου 1983 καθώς διαφωνούσε με τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Μετά την αποχώρησή του από την πολιτική χρημάτισε πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ (1986 - 1990) καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) κατά την περίοδο 1991 - 1993. Διετέλεσε ευρωβουλευτής με το ΔΗΚΚΙ την περίοδο 1999 – 2004”.