Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 08:00

Αρχή με γαστρονομία, συνέχεια με μαραθώνιο ανάγνωσης και τέλος με ταινίες για μικρούς και μεγάλους

Παναγιώτης "γαστροναύτης" Παπανικολόπουλος, Αριστείδης Μουτζούρης, Νίκος Μαλαπέτσας, Νινέτα Σωτηράκη, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κάλλια Ταβουλάρη και Ανδρέας Ζαγάκος Παναγιώτης "γαστροναύτης" Παπανικολόπουλος, Αριστείδης Μουτζούρης, Νίκος Μαλαπέτσας, Νινέτα Σωτηράκη, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κάλλια Ταβουλάρη και Ανδρέας Ζαγάκος

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ  
Περιζήτητοι σεφ επισκέπτονται σήμερα, Τετάρτη 13 Μάρτη 2019, την Καλαμάτα για να συζητήσουν σε στρογγυλό τραπέζι στο Elite City Resort για τη Γαλλοφωνία και τη Γαστρονομία. Είναι η πρώτη από τις τρεις εκδηλώσεις που έχει διοργανώσει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας για τον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας (20 Μάρτη). Το Σάββατο 16 Μάρτη θα ακολουθήσει ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στην Καλαμάτα και μάλιστα αυτοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή για να διαβάσουν είναι τόσοι πολλοί ώστε η Καλαμάτα είναι ήδη πρώτη πόλη στη χώρα σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές. Η τρίτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μάρτη και συγκεκριμένα θα προβληθούν γαλλικές ταινίες για παιδιά και για μεγάλους…

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, Νινέτα Σωτηράκη και άλλοι συντελεστές.

“Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Φετινό θέμα του εορτασμού η γαστρονομία”, σημείωσε η κ. Σωτηράκη και συνέχισε: “Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα Sylvie Dufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Τόνια Καραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, Νινέτα Σωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη υπό τον συντονισμό της ΔΚΒ Καλαμάτας”.

Επισήμανε ακόμη ότι η εβδομάδα γαλλοφωνίας τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και ευχαρίστησε θερμά γι’ αυτό τον προϊστάμενο, Πάνο Πετρόπουλο.

ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η πρώτη εκδήλωση λοιπόν θα πραγματοποιηθεί στις εφτά το βράδυ στο Elite City Resort και συγκεκριμένα θα γίνει συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Γαλλοφωνία και Γαστρονομία”, στο οποίο θα συμμετέχουν οι: Jean – Marie Hoffmann, executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Ντίνα Νικολάου, σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι. Κώστας Παπαδημητρίου, οινολόγος, επιχειρηματίας. Τοπικές πινελιές στη συζήτηση θα δώσει και θα συντονίσει επίσης ο “γαστροναύτης” ή Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, τοπογράφος, γαστρονομικός σύμβουλος επιχειρήσεων, ο οποίος σε σύντομη τοποθέτησή του κατά τη συνέντευξη Τύπου μίλησε για την ένταξη της γαλλικής γαστρονομίας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ως ένα παράδειγμα πολύτιμο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της μεσσηνιακής κουζίνας.

Η Νινέτα Σωτηράκη σημείωσε ότι σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι θα γίνει προσέγγιση των διαπολιτισμικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και θα αναδειχθεί “η λειτουργική διάσταση της γαλλικής γλώσσας μέσα από το παράδειγμα της ένταξης της γαλλικής γαστρονομίας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Η εκδήλωση αυτή έχει διοργανωθεί σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort και σχετικές αναφορές έκαναν από το Σχολείο Τουρισμού ο Ανδρέας Ζαγάκος και από το Elite ο Νίκος Μαλαπέτσας. Μάλιστα το εστιατόριο του Elite, Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου έχει σχεδιάσει δείπνο γευσιγνωσίας με γαλλικές σπεσιαλιτέ σε προσιτή τιμή (για το δείπνο είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης, σε απευθείας επικοινωνία με το ξενοδοχείο +30 27210 22434).

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ο 3ος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία θα γίνει στις 16 Μάρτη στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Όπως ανέφερε η κ. Σωτηράκη, “το 2017 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη ξεκίνησε, διοργανώνοντας τον 1ο μαραθώνιο στην Καλαμάτα, με 95 αναγνώστες. Το 2018 ο αριθμός ανέβηκε στους 180 και η διεύρυνση στο νομό ήταν μεγάλη. Φέτος, διοργανώνουμε ίσως τον μεγαλύτερο μαραθώνιο στη χώρα με 285 αναγνώστες από 22 σχολικές μονάδες α’θμιας & β’θμιας εκπαίδευσης και 4 κέντρα ξένων γλωσσών”.

Το βιβλίο που θα διαβαστεί φέτος είναι το “La vraie recette de l’amour” της Agnès Laroche. Η συγγραφέας επιφυλάσσει μια μικρή διαδικτυακή έκπληξη στους συμμετέχοντες, ενώ πρώτος αναγνώστης θα είναι ο επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στην Καλαμάτα κος Αριστείδης Μουτζούρης.

Η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας ανέφερε ότι σκοποί της εκδήλωσης είναι: “Να γιορτάσουμε με τους μαθητές μας και τους γονείς τους την μέρα της Γαλλοφωνίας. Να γνωρίσουν οι μαθητές μας ένα σύγχρονο γαλλικό βιβλίο σχετικό με τη Γαστρονομία. Να ακούσουν και να τραγουδήσουν  γαλλικά τραγούδια. Να έρθουν πιο κοντά στη γαλλική γλώσσα και τον γαλλικό πολιτισμό, με παιγνιώδη τρόπο και να κατανοήσουν ότι η εκμάθηση της δεν είναι μόνο κανόνες. Να γευτούν τα οφέλη της συμμετοχής και της ομαδικής εργασίας”.

Θα υπάρχει και μουσικοχορευτικό μέρος με την παιδική χορωδία του Γιώργου Σκλήκα, ενώ σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ θα ετοιμάσουν και θα προσφέρουν κεράσματα γαλλικής έμπνευσης.

ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την προβολή ταινιών γαλλόφωνου κινηματογράφου για μικρούς και μεγάλους, στον πολυχώρο Α/49, στην οδό Αναγνωσταρά. Η προβολή για τους μικρούς θα γίνει στις πέντε το απόγευμα και για τους μεγάλους στις 7:30 το βράδυ. Ειδικότερα θα προβληθούν η ταινία «Ratatouille» για παιδιά και η ταινία «Le dîner de cons» για τους ενήλικες. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Στ.Μ.