Σάββατο, 04 Μαϊος 2019 02:13

Προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων για τον αιματοβαμένο σαϊτοπόλεμο αναφέρθηκε στο δικαστήριο

Ο δικηγόρος Κώστας Μαργέλης με τον εντολέα του Νίκο Μπασακίδη, σε δηλώσεις του μετά την αναβολή της δικής για τις 15 Μάη Ο δικηγόρος Κώστας Μαργέλης με τον εντολέα του Νίκο Μπασακίδη, σε δηλώσεις του μετά την αναβολή της δικής για τις 15 Μάη

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Ότι η Φάρις, η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας που διοργανώνει τον σαϊτοπόλεμο, επιχειρεί να αποκρύψει στοιχεία σχετικά με τον θανατηφόρο σαϊτοπόλεμο της Κυριακής, κάτι που αποτελεί ποινικό αδίκημα και θα μπορούσε να εκδικαστεί με την αυτόφωρη διαδικασία, υποστήριξε ο δικηγόρος του Νίκου Μπασακίδη, Κώστας Μαργέλης, χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας. Ο Νίκος Μπασακίδης κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ως ο υπεύθυνος του Δήμου Καλαμάτας για τον σαϊτοπόλεμο, όμως ο ίδιος με το δικηγόρο του υπογραμμίζουν ότι δεν είχε καμία ευθύνη για το σαϊτοπόλεμο και πως υπεύθυνοι είναι ο Σύλλογος Σαϊτομάχων και η Φάρις. Είναι φανερό ότι ο θάνατος από σαΐτα του Κώστα Θεοδωρακάκη στο σαϊτοπόλεμο εκτός των άλλων απειλεί με σοβαρό διχασμό την παράταξη της δημοτικής αρχής του Παναγιώτη Νίκα…


Δηλώσεις του δικηγόρου των έξι κατηγορούμενων σαϊτομάχων, Αντώνη Κατσά, μετά την απόφαση του δικαστηρίου για αναβολή μέχρι τις 15 Μάη

Όπως είπε ο δικηγόρος του Νίκου Μπασακίδη, Κώστας Μαργέλης, η Φάρις έκανε ανάκληση αποφάσεων από τη Διαύγεια, οι οποίες αφορούν ιδιωτικά συμφωνητικά και οικονομικές προσφορές που αναφέρονται στη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου. Το να γίνει ανάκληση αυτών των εγγράφων σε αυτή τη φάση που η δικαιοσύνη εξετάζει την υπόθεση αποτελεί απόκρυψη στοιχείων, υποστήριξε ο Κώστας Μαργέλης.

Χθες επρόκειτο να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία οι εφτά κατηγορούμενοι για το θανατηφόρο τραυματισμό στον σαϊτοπόλεμο, εκ των οποίων οι έξι είναι σαϊτομάχοι και ο έβδομος ο Νίκος Μπασακίδης. Οι δικηγόροι και των εφτά κατηγορούμενων ζήτησαν την αναβολή της δίκης, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο, το οποίο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης στις 15 Μάη, στη 1:30 μετά το μεσημέρι. Σημειώνεται ότι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας εκτός από τον Νίκο Μπασακίδη κατηγορείται και ο καπετάνιος του μπουλουκιού, ενώ οι υπόλοιποι πέντε σαϊτομάχοι κατηγορούνται για το νόμο περί βεγγαλικών και εκρηκτικών.

Πρώτος ζήτησε την αναβολή της υπόθεσης ο δικηγόρος των πέντε εκ των έξι κατηγορούμενων σαϊτομάχων, μεταξύ των οποίων και ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, Αντώνης Κατσάς. Ζήτησε την αναβολή προκειμένου να συμπληρωθεί η δικογραφία με επιπλέον υλικό από βίντεο σχετικά με το θανατηφόρο συμβάν. Σημείωσε μάλιστα ο κ. Κατσάς ότι μόλις λίγο πριν την δίκη επικοινώνησε μαζί του γυναίκα από την Αθήνα, που του έστειλε βίντεο το οποίο φαίνεται ότι αναιρεί την πιθανολόγηση ότι η σαΐτα που σκότωσε τον Κώστα Θεοδωρακάκη έφυγε από το ταγάρι του κατηγορούμενου σαϊτομάχου για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Επίσης ο κ. Κατσάς ανέφερε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης πρέπει να αναβληθεί και να ανατεθεί από το δικαστήριο σε πραγματογνώμονες να συντάξουν τεχνική έκθεση η οποία θα περιγράφει τι ακριβώς συνέβη με τη σαΐτα που προκάλεσε το θάνατο. Επιπλέον είπε ότι η αναβολή είναι απαραίτητη ώστε να συμπληρωθεί η δικογραφία με στοιχεία από την εξέταση που έχει γίνει στη σορό του νεκρού, καθώς και από τις εξετάσεις για τα υλικά που βρέθηκαν στο χώρο του μπουλουκιού (μπαρούτη και άλλα).

Μεγάλο ενδιαφέρον όμως έχει και η αναφορά που έκανε ο Αντώνης Κατσάς, ότι δηλαδή πρέπει να συμπληρωθεί ο κατάλογος των μαρτύρων, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι δεν μπορεί ο δήμαρχος της πόλης που διοργανώνει, ενθαρρύνει, εκθειάζει το σαϊτοπόλεμο, όπως είχε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, να απουσιάζει από τη δικαστική αίθουσα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν είναι δική του ευθύνη και δουλειά να πει με ποια ιδιότητα θα έπρεπε να βρίσκεται ο δήμαρχος στη δικαστική αίθουσα. Επίσης ο Αντώνης Κατσάς είπε ότι μαζί με το δήμαρχο πρέπει να βρεθεί στη δικαστική αίθουσα και ο πρόεδρος της Φάρις, Γιάννης Δούζης, σημειώνοντας ότι, όπως του είπε ο Νίκος Μπασακιδης, εκείνος είχε οριστεί υπεύθυνος για το σαϊτοπόλεμο.

Αίτημα αναβολής υπέβαλε και η δικηγόρος του έκτου κατηγορούμενου σαϊτομάχου, Δέσποινα Τσιλιβαράκη.

Ο δικηγόρος του Νίκου Μπασακίδη, Κώστας Μαργέλης, επίσης ζήτησε την αναβολή, τονίζοντας ότι και πάλι ότι ο εντολέας του δεν είχε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα για τον σαϊτοπόλεμο και πως αποκλειστικά υπεύθυνοι ήταν ο Σύλλογος των Σαϊτομάχων και η Φάρις.

Με το αίτημα της αναβολής συναίνεσε, συμφωνώντας ότι χρειάζεται να συμπληρωθεί με στοιχεία η δικογραφία, ο δικηγόρος Περικλής Ξηρογιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Κώστα Θεοδωρακάκη, που κάνει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Το δικαστήριο λοιπόν αποδέχτηκε το αίτημα για αναβολή και αποφάσισε να γίνει η δίκη στις 15 Μάη, αποδέχτηκε ότι πρέπει να συμπληρωθούν διάφορα στοιχεία στη δικηγογραφία, όπως επίσης αποφάσισε να παραγγείλει από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών έκθεση πραγματογνωμοσύνης για να βοηθηθεί στην αποστολή του για την απόδοση της δικαιοσύνης.

Αντίθετα, το δικαστήριο δεν αποδέχτηκε το αίτημα να συμπεριληφθούν μεταξύ των  μαρτύρων ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος της Φάρις Γιάννης Δούζης, κάτι που αργότερα σε δηλώσεις του Αντώνη Κατσά σχολιάστηκε ως εξής: “Δυστυχώς το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα μου, όμως έχω μία υποψία που μπορεί να αγγίζει και τα όρια της βεβαιότητας ότι δεν το έκανε δεκτό αυτό γιατί προφανώς ο κ. Νίκας και ο κ.Δούζης να έρθουν στο δικαστήριο με άλλη ιδιότητα”. Σε ερώτηση ”όταν λέμε με άλλη ιδιότητα τι εννοείτε;”, απάντησε: “Νομίζω ότι είμαι πολύ σαφής σε αυτό που λέω. Από τη στιγμή που δεν έρχεσαι στο δικαστήριο σαν μάρτυρας σαν τι θα έρθεις; Δικηγόροι δεν είναι ο κ. Νίκας και ο κύριος Δουζης,  πιθανόν να έρθουν ως κατηγορούμενοι”.

Στ.Μ.