Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 23:21

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων στο Επιμελητήριο

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεράσιμος Αράπης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και στην έδρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο ταμίας Γιώργος Καπερώνης Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεράσιμος Αράπης, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και στην έδρα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος και ο ταμίας Γιώργος Καπερώνης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη θέσπιση, τη σύσταση και τους σκοπούς του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων είχε την Τετάρτη το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας. Είναι ο νεοσύστατος φορέας που το θεσμικό πλαίσιο του έχει αναθέσει σημαντικό λόγο και ρόλο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της περιοχής, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος. Η ενημέρωση για τους σκοπούς του Φορέα Διαχείρισης έγινε από τον πρόεδρό του, καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γεράσιμο Αράπη…

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Ξυγκώρος, καλωσόρισε τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, ενώ σημείωσε ότι το Επιμελητήριο εκπροσωπείται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα από το μέλος του, γεωπόνο Γιάννη Βορβίλα, που συνόδευσε τον πρόεδρο και έκανε σύντομη τοποθέτηση.

Τόσο ο Βαγγέλης Ξυγκώρος όσο και ο ταμίας του Επιμελητηρίου Γιώργος Καπερώνης υπογράμμισαν ότι ο ρόλος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για την προσέλκυση επενδύσεων, διότι ο νόμος έχει αναθέσει στον Φορέα αυτό να γνωμοδοτεί σχετικά με την αδειοδότηση κάθε επένδυσης μέσα στα όρια των προστατευόμενων περιοχών. Ανέφεραν μάλιστα ο κ. Ξυγκώρος και ο κ. Καπερώνης ότι το Επιμελητήριο έχει ήδη συνεργαστεί με την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου ώστε να παραχωρηθεί γραφείο στο Διοικητήριο της Καλαμάτας για τη λειτουργία υπηρεσίας του Φορέα Διαχείρισης, η οποία θα έρχεται σε κατευθείαν συνεργασία με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους φορείς για να διεκπεραιώνει άμεσα τη διατύπωση επιστημονικά τεκμηριωμένης γνωμοδότησης όσον αφορά τις προτάσεις που υποβάλλονται για την υλοποίηση επενδύσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βαγγέλης Ξυγκώρος, “συνεργαζόμαστε για τη χρηστή διαχείριση του περιβαλλοντικού αποθέματος αλλά και την καλή υποδοχή επενδύσεων, λειτουργώντας υπεύθυνα με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής ευθύνης μας και της εθνικής μας οικονομίας. (...) Θα μας έχετε αρωγούς και συνεργάτες, βάζοντας έτσι ο καθένας από εμάς το δικό του λιθαράκι στη νέα Ελλάδα που τόσο έχουμε ανάγκη όλοι μας”.

Επιπλέον ο κ. Ξυγκώρος και ο κ. Καπερώνης σημείωσαν ότι το Επιμελητήριο έχει υποβάλει πρόταση για τη Σαπιέντζα, για την υλοποίηση έργων για την προστασία της πανίδας στο νησάκι αυτό και τη δημιουργία ήπιων υποδομών βραχίας παραμονής των επισκεπτών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και Κυθήρων Γεράσιμος Αράπης σημείωσε ότι το Επιμελητήριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των σκοπών του Φορέα, ρόλο επικουρικό και συμπληρωματικό όπως τόνισε.

Επισήμανε ότι ο Φορέας αυτός είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ορίσει ως έδρα τη Σελασσία της Λακωνίας,  όμως σκοπός είναι να ιδρυθούν παραρτήματα και στην Καλαμάτα και στα Κύθηρα. Στην ευθύνη του Φορέα είναι μεγάλα τμήματα της Μεσσηνίας, από τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας μέχρι τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, από το ακρωτήριο Ακρίτας και το στενό της Μεθώνης μέχρι την παράκτια ζώνη της ανατολικής πλευράς του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Ακόμη ο κ. Αράπης ανέφερε ότι για τρία χρόνια ο Φορέας θα έχει επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος, θα προσληφθούν πέντε άτομα με σύμβαση αορίστου χρόνου, ενώ από τη συμπλήρωση της τριετίας και μετά ο Φορέας θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται, μέσα από την ένταξη και την υλοποίηση προγραμμάτων.

Κλείνοντας την παρουσίαση του Φορέα ο κ. Αράπης διαβεβαίωσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, γι’ αυτό και ο Φορέας έχει οπωσδήποτε αναπτυξιακό ρόλο να διαδραματίσει.

Στ.Μ.