Τρίτη, 11 Ιουνίου 2019 13:09

Ο Νίκας υπερασπίζεται το “Διάζωμα” και αφήνει υπονοούμενα για Τατούλη-Μ.Κ.Ο.

Από την προεκλογική συνάντηση του Παναγιώτη Νίκα με τον Σταύρο Μπένο, στον πολυχώρο Phaos by House της Νέλλης Κουβελάκη Από την προεκλογική συνάντηση του Παναγιώτη Νίκα με τον Σταύρο Μπένο, στον πολυχώρο Phaos by House της Νέλλης Κουβελάκη

ΚΡΑΤΙΚΙΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ 
Άμεσα απάντησε ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στις δηλώσεις του απερχόμενου περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ότι έταξε προεκλογικά 11.000.000 ευρώ στο “Διάζωμα”. Τονίζει ο κ. Νίκας σε γραπτή του δήλωση ότι υπήρξε δημόσια συζήτηση με τον επικεφαλής του “Διαζώματος” Σταύρο Μπένο χωρίς όμως να τεθεί κανένα οικονομικό θέμα, προαναγγέλλει συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το “Διάζωμα”, ενώ κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για κρατικίστικες αντιλήψεις, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόβλημα δεν είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά η εποπτεία και ο έλεγχός τους. Τέλος ο Παναγιώτης Νίκας αφήνει να εννοηθεί ότι έχει να κάνει αποκαλύψεις για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον Πέτρο Τατούλη….

Ειδικότερα η γραπτή δήλωση του Παναγιώτη Νίκα έχει ως εξής: “Είναι γνωστό πως οι εκλογές έγιναν και επομένως η ψευδολογία και η χονδροειδής προπαγάνδα δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, εκτός – ίσως- από την έκφραση πικρίας.

Αναφέρομαι στις βαρύγδουπες δηλώσεις του απερχόμενου Περιφερειάρχη για «ταξίματα εκατομμυρίων» (γνωρίζει απ’ αυτά), που αφορούν στο «Διάζωμα» κ.λπ.

Για την αλήθεια λοιπόν και μόνο, τονίζω πως η συνάντηση και η σχετική συζήτηση έγιναν δημόσια και σε πολυχώρο, παρουσία αρκετών ατόμων και φυσικά δεν τέθηκε από καμία πλευρά κανένα απολύτως οικονομικό θέμα.

Τονίζω, επίσης, ότι με το «Διάζωμα» θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτισμού, με στόχο την αξιοποίηση της εμπειρίας και των δυνατοτήτων ενός καταξιωμένου διεθνώς πολιτιστικού οργανισμού, για την προώθηση των πολιτιστικών ζητημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την αντίστοιχη συνεργασία του «Διαζώματος» με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδος.

Είμαστε απολύτως αντίθετοι, επίσης, με την κρατικίστικη και πατερναλιστική αντίληψη (για να μην πω τίποτα χειρότερο) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ, αλλά και της συλλογικής έκφρασης των αρχαιολόγων, που περίπου θεωρούν ως αποκλειστική ιδιοκτησία τους τα θέματα του πολιτισμού και αντιμάχονται οποιαδήποτε πρακτική και αντίληψη, οι οποίες έρχονται σε σύγκρουση με αυτήν την παγιωμένη (δυστυχώς) νοοτροπία και συμπεριφορά.

Τέλος, το πρόβλημα δεν είναι οι Μ.Κ.Ο., αλλά η εποπτεία και ο έλεγχος επ’ αυτών, για δε την εμπλοκή Μ.Κ.Ο. στα θέματα του πολιτισμού κάτι θα έχει ακούσει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης για τους «Δρόμους Πολιτισμού Αργολίδας»  και την εμπλοκή των εκεί Μ.Κ.Ο.

Αυτά προς το παρόν”.