Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019 03:13

Α49: Ένας Χώρος Τέχνης για όλους

Α49: Ένας Χώρος Τέχνης για όλους

Αν και μετράει μόνο επτά μήνες ζωής, ο Χώρος Τέχνης Α49 έχει μέχρι τώρα φιλοξενήσει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων: από παρουσιάσεις βιβλίων, προβολή  ταινιών μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας και τζαζ συναυλία, μέχρι γιορτή νηπιαγωγείου, επίδειξη μόδας και προεκλογική ομιλία!

«Οι σύγχρονες εκθέσεις πια στον κόσμο δεν περιορίζονται μόνο σε δραστηριότητες ‘καλλιτεχνικές’, που αφορούν μόνο τα εικαστικά. Μπερδεύονται μαζί διάφορα  πράγματα, γιατί η Τέχνη δεν είναι πια για λίγους, είναι για όλους», μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του Χώρου Α49, Βαγγέλης Νικολάου, ο οποίος μας ξενάγησε πριν από λίγες ημέρες στον νέο αυτό χώρο Τέχνης....

Ο ίδιος, μάλιστα, σπεύδει να διευκρινίσει ότι ο Α49 δεν είναι πολυχώρος-όπως συνηθίζουν κάποιοι να τον χαρακτηρίζουν- είναι χώρος Τέχνης, που, για λόγους βιωσιμότητας, φιλοξενεί κι άλλες δραστηριότητες.

«Βασικά είναι ένας χώρος εικαστικής Τέχνης, που θέλει να φέρει σπουδαία έργα, για να τα γνωρίσει ο κόσμος της Καλαμάτας που πάει και τα βλέπει στην Αθήνα. Αυτή ήταν μια πρώτη σκέψη κι έτσι ξεκινήσαμε».

Ο Βαγγέλης Νικολάου είναι γραφίστας, με πολυετή προϋπηρεσία στην Πολιτιστική Διαχείριση των Μουσείων της Αθήνας. Πριν από λίγο καιρό, αποφάσισαν μαζί με την σύντροφό του στη ζωή, Άννυ Χαραλαμποπούλου, καθηγήτρια Αγγλικών στο επάγγελμα, να εγκατασταθούν στην Καλαμάτα, απ’ όπου εκείνη έλκει την καταγωγή της, και ν’ ανοίξουν μαζί έναν χώρο Τέχνης στην καρδιά της πόλης, που ήρθε για να μείνει…

Της Βένιας Παπαδοπούλου

- Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Πότε άνοιξε ο χώρος;

 

Β.Ν: «Τα εγκαίνια έγιναν στις 30 Νοεμβρίου  του 2018».

 

-Η αλήθεια είναι ότι έλειπε ένας τέτοιος χώρος από την Καλαμάτα. Μιλήστε μας για τη σύλληψη της ιδέας…

 

Β.Ν: «Το βασικό κομμάτι που έκανα τα τελευταία 20 χρόνια στην Αθήνα ήταν πολιτιστική διαχείριση, συνεργαζόμενος με πάρα πολλούς φορείς πολιτιστικούς,  μουσεία, ιδρύματα κλπ.

Κάποια στιγμή αποφασίσαμε να κατέβουμε Καλαμάτα- για οικογενειακούς λόγους- οπότε για μένα ήταν πολύ φυσικό να κάνω κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανα, αλλά πια για μένα… Είχαμε αυτόν τον χώρο -ήταν ένα ξυλεμπορικό που είχε ο πατέρας της Άννυς και είχε μείνει κλειστό για αρκετά χρόνια- ο χώρος ταίριαζε αρκετά σε αυτό που θέλαμε».

 

«Η δική σας σχέση με την Τέχνη, ποιά είναι»; ρωτάω την συνιδιοκτήτρια του Χώρου Α49, Άννυ Χαραλαμποπούλου, η οποία βρέθηκε τυχαία την ώρα της συνέντευξης. Ωστόσο, αρκετά συνεσταλμένη η ίδια, μας είπε μόνο ότι της αρέσει να αντιμετωπίζει την Τέχνη «σαν παιχνίδι» κι ότι προσπαθεί να εγκλιματιστεί στα νέα της επαγγελματικά καθήκοντα…

Εκθέσεις

Η πρώτη έκθεση που φιλοξενήθηκε στον Α49 ήταν μία περιοδική φωτογραφική έκθεση, με ευρήματα από τις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, σε φωτογραφίες του Θάνου Καρτσόγλου, με τίτλο ‘Αθέατη Μνήμη’.

 

Β.Ν: «Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν μια συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Η προϊσταμένη της με μεγάλη της χαρά αποδέχτηκε την πρότασή μας κι έτσι φωτογραφήσαμε, μ’ έναν  λίγο πιο ιδιαίτερο τρόπο, κάποια αντικείμενα, ευρήματα της περιοχής, τα οποία βρίσκονταν στις αποθήκες της Εφορείας Αρχαιοτήτων και δεν είχαν βγει ποτέ πριν σε έκθεση.

Η δεύτερη έκθεση είναι αυτή που τρέχει τώρα (σ.σ από τις 22 Μαρτίου και μέχρι το τέλος Ιουνίου), με τίτλο ‘Έργα Μεγάλων Ελλήνων δημιουργών’, τα οποία είναι αποκτήματα του Γαβρίλου Μιχάλη, ενός πολύ καλού φίλη και τεχνίτη.

Ουσιαστικά, επιλέξαμε κάποια έργα από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, όπως είναι ο Ακριθάκης, ο Βαρώτσος, ο Απέργης, ο Γαϊτης, ο Τσώκλης, έχουμε κι έναν Καλαματιανό, τον Μπουτέα… Όλοι είναι σύγχρονοι- οι 17 από τους 21 είναι εν ζωή. Σκοπός της τρέχουσας έκθεσης ήταν να δείξουμε ότι η σύγχρονη Τέχνη πια  έχει περάσει σ’ενα επίπεδο, ας πούμε, που μπορεί κάποιος να δει διαφορετικά υλικά, διαφορετικά πράγματα,  να δείξουμε ότι με απλά πράγματα που έχουμε γύρω μας μπορούμε να δημιουργήσουμε Τέχνη».

 

-Τα έργα της τρέχουσας έκθεσης είναι προς πώληση;

 

Β.Ν: Ναι, οι εκθέσεις θα εναλλάσσονται, θα είναι εμπορικές και μη εμπορικές.  Αυτή είναι και εμπορική έκθεση, όποιος θέλει, δηλαδή, μπορεί να αγοράσει από τα έργα που βρίσκονται εδώ.

Ταυτόχρονα, ο Χώρος έχει κάνει μια συνεργασία με το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη καθώς και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του υπ. Πολιτισμού και με διάφορες εκδόσεις.

 

Χώρος φιλικός σε παιδιά/ΑμεΑ

Στα ‘συν’ του A49 προσμετράται σίγουρα η προσβασιμότητα σε Άτομα με Αναπηρία -υπάρχουν ράμπες μέσα και έξω από τον χώρο και ειδικά διαμορφωμένο wc- ενώ, όπως μας είπαν, αποτελεί στόχο των ιδιοκτητών η προσέλκυση και μικρών σε ηλικία επισκεπτών.  

 

Β.Ν: «Βασικός σκοπός ήταν, επίσης, να έρθουν και πολύ μικρά παιδιά, γιατί αυτό είναι κάτι το οποίο εντυπώνεται πολύ καλά σε μικρά παιδιά και τους ανοίγει λίγο περισσότερο τους ορίζοντες».

 

-Κάνετε ξεναγήσεις σε μικρά παιδιά; Από ποιά ηλικία;

Β.Ν: «Ναι. Ακόμη και σε παιδιά που πάνε παιδικό σταθμό. Τους εξηγούμε τί βλέπουν, πώς επιλέχθηκαν (σ.σ. τα έργα).

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, κάνουμε προσωποποιημένες ξεναγήσεις. Άλλη ξενάγηση κάνεις σ’ ένα παιδί 4-5 χρόνων κι άλλη όταν σου έρθει ένα παιδί 15 ετών.

 

-Τις ξεναγήσεις τις κάνετε ο ίδιος;

Β.Ν: «Ναι τις κάνω εγώ προσωπικά. Μου είναι αρκετά εύκολο, μέσα από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, επειδή έχω κάνει αρκετά εκπαιδευτικά προγράμματα για φορείς». 

 

-Ποιά θα είναι η επόμενη έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον Α49;

 

Β.Ν: «Είμαστε αυτή τη στιγμή σε επικοινωνία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Και θα κάνουμε μία προσωπογραφία από τα έργα και τη ζωή της Μελίνας. Σίγουρα θα έχουμε 45 φωτογραφίες που ήταν αφίσες και προσπαθούμε να έχουμε και κάποια κοστούμια και κάποια ηχητικά…

(σ.σ οι ημερομηνίες δεν έχουν οριστικοποιηθεί λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών)

Στο άμεσο μέλλον, όμως, ο χώρος θ’ ανοίξει και για εκθέσεις  Καλαματιανών καλλιτεχνών…»

 

-Έχετε κάτι προγραμματισμένο;

 

Β.Ν: «Υπάρχουν δύο (σ.σ καλλιτέχνες) αυτή την στιγμή, απλώς δεν έχουμε καταλήξει ακόμη. Ένα βασικό κομμάτι για μένα είναι, ό,τι γίνεται εδώ, να γίνεται με εντελώς νόμιμο τρόπο. 

Πάρα πολλοί από αυτούς τους καλλιτέχνες δεν έχουν δελτία αποστολής, δηλ. είναι καθαρά πρόβλημα διαδικαστικό».

Περί πολιτιστικού τουρισμού

Η προσέλκυση πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη της Καλαμάτας αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις του Χώρου Α49.

 

Β.Ν: «Ο πολιτιστικός τουρίστας είναι ένας άνθρωπος διαφορετικού βιωτικού επιπέδου, είναι αυτός ο οποίος έρχεται και ξανάρχεται και είναι καλός διαφημιστής. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε πράγματα, τα οποία θα δίνουν ένα τουριστικό ενδιαφέρον στην περιοχή  και -μαζί με άλλες σκέψεις που υπάρχουν- να δημιουργηθεί  μια ζωντανή κοινότητα, η οποία να ασχολείται με τα πολιτιστικά πράγματα της Καλαμάτας, από ιδιώτες  αλλά και -γιατί όχι;- δημόσιους φορείς. Να γίνονται συνέχεια πράγματα και να ‘τσιγγλάνε’ ανθρώπους να θέλουν να κατέβουν για να δουν αυτά που γίνονται κι εδώ».

 

-Ποιό, θα λέγατε ότι είναι το προφίλ των επισκεπτών του Χώρου; Είναι περισσότερο ντόπιοι, από Αθήνα, ξένοι, τουρίστες;

 

Β.Ν: «Ξένοι είναι λίγοι, προφανώς αρκετοί είναι ντόπιοι, αλλά ένας αρκετά καλός αριθμός επισκεπτών έρχονται από Αθήνα και μάλιστα κάποιοι έρχονται επί τούτου, για να δουν την Έκθεση».

 

-Ποιά είναι η έως τώρα επισκεψιμότητα του Χώρου;

Β.Ν: «Περίπου 2.500 επισκέφθηκαν την πρώτη έκθεση, από Δεκέμβριο έως Μάρτιο. Αυτήν που τρέχει τώρα, πρέπει να έχουν έρθει να τη δουν περίπου 1200-1300 άτομα, έως τώρα».

 

 

Info:

Χώρος Τέχνης Α49

Αναγνωσταρά 49, Καλαμάτα

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10:00-20:00,

Σάββατο 10:00-15:00 και Κυριακή 11:00-15:00

Τηλ.: 2721 403697

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/a49gallery/

***Τον Χώρο Α49 διαχειρίζεται η νεοϊδρυθείσα Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.σ.Επ) Α+Α teleia kalamata, (www.aateleia-kalamata.gr)