Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 11:46

Αλέξης Χαρίτσης: Στις 7 Ιουλίου να εμποδίσουμε την απειλή επιστροφής στην κρίση και τα μνημόνια

Αλέξης Χαρίτσης: Στις 7 Ιουλίου να εμποδίσουμε την απειλή επιστροφής στην κρίση και τα μνημόνια

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ KALAMATAJOURNAL 
Πίσω από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας κρύβονται πολιτικές που απειλούν να γυρίσουν την κοινωνία πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των μνημονίων, υποστηρίζει ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας, με το ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Kalamata Journal. Αντίθετα, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στο επίκεντρο του προγράμματός του την κοινωνική πλειοψηφία με δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, για αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Ο Αλέξης Χαρίτσης μέσα από τη συνέντευξη που μας έδωσε καλεί τους πολίτες με τη ψήφο τους στις 7 Ιουλίου να μη δώσουν στη Νέα Δημοκρατία την ευκαιρία να επαναφέρει πολιτικές και προοπτικές καταστροφικές για την πλειοψηφία των πολιτών…

Συνέντευξη στον Σταύρο Χ. Μαρτίνο

-Κύριε υπουργέ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει τις εκλογές τί έχει να χάσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας, στον οποίο η Ν.Δ. υπόσχεται λιγότερους φόρους, λιγότερους ελέγχους; Και επίσης τί έχει να χάσει ένας μισθωτός, δεδομένου ότι η Ν.Δ. υπόσχεται καλύτερες μέρες μέσω της ανάπτυξης που λέει ότι θα καταφέρει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συντάξει ένα πρόγραμμα που αποτελεί ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, δίνοντας έμφαση στην ελάφρυνση των βαρών στα μεσαία στρώματα, με στοχευμένες πολιτικές για την επιτάχυνση της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την αποφασιστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ένα πρόγραμμα που στο επίκεντρό του έχει τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους με δεσμεύσεις για την αποκλιμάκωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, την αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη σταδιακή αύξηση των μισθών. Περιλαμβάνει ακόμη ένα πλήθος από μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και στοχευμένες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η ΝΔ αντίθετα, μιλά για οριζόντιες μειώσεις στη φορολογία, ίδιες δηλαδή, για τα χαμηλά και για τα υψηλά εισοδήματα και εξαγγέλλει την επαναφορά του κανόνα 1/5 στις προσλήψεις στο δημόσιο που σημαίνει ότι για κάθε πέντε γιατρούς και δασκάλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται μόλις ένας, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κλείσιμο νοσοκομείων και σχολείων. Την ίδια στιγμή που υπόσχεται πολλές και καλές δουλειές, δρομολογεί την πρωτοφανή ελαστικοποίηση της εργασίας και κλείνει το μάτι στους εργοδότες για μη εφαρμογή της εργατικής και φορολογικής νομοθεσίας.

Τελευταία ωστόσο μαζεύει ακόμη και αυτές τις αντιφατικές υποσχέσεις, μεταθέτοντάς τες για μετά το 2020, όταν θα έχει υποτίθεται, συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα με τους θεσμούς. Τι και αν η κυβέρνηση έχει ήδη χαμηλώσει τον στόχο για το πλεόνασμα στο 2,5% και αξιοποιεί τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο υλοποιώντας μέτρα ελάφρυνσης της μεσαίας τάξης. Η ΝΔ λέει, ότι θα τον επαναφέρει στο 3,5% για να επιχειρήσει να τον μειώσει ξανά υλοποιώντας «μεταρρυθμίσεις» που όπως αφήνει να εννοηθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άλλες από την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των 120 δόσεων και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Πίσω λοιπόν από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνική πλειοψηφία αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της κρίσης και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτή την επικίνδυνη προοπτική καλούνται οι πολίτες να εμποδίσουν με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη.

-Κύριε Χαρίτση κατεβαίνετε υποψήφιος βουλευτής στη Μεσσηνία ενώ έχετε καταξιωθεί πολιτικά σε εθνικό επίπεδο, ενώ επίσης έχετε ευθύνη για τον κεντρικό σχεδιασμό της προεκλογικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί στη Μεσσηνία λοιπόν;

Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας σε αυτή την τόσο κρίσιμη μάχη για την πορεία της πατρίδας μας τα επόμενα χρόνια. Πέρα από τους προσωπικούς και πολιτικούς δεσμούς, αγαπώ τον τόπο μου και θέλω να συνεχίσω να προσφέρω. Αισθάνομαι υπόχρεος στον κόσμο της περιοχής για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Είναι μεγάλη τιμή για μένα αυτή η σχέση με τους συντοπίτες μου. Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας και τους καλούμε να στηρίξουν τη συνέχιση της προσπάθειας που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια Η απήχηση που έχει το κάλεσμά μας στους προοδευτικούς πολίτες της Μεσσηνίας με γεμίζει με χαρά και δύναμη για τη συνέχεια.

-Ως εξέχων κυβερνητικό στέλεχος, τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, για τη Μεσσηνία;

Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων από διάφορα προγράμματα. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση πόρων ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της Μεσσηνίας και να εκσυγχρονιστούν ζωτικές υποδομές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στη Μεσσηνία. Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Έργα που αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, δηλαδή ακουμπούν όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων της Μεσσηνίας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: 1,5 εκατ. ευρώ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, 2,5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης, 4,5 εκατ. ευρώ για έργα τηλεμετρίας στους Δήμους Πύλου–Νέστορος, Μεσσήνης και Καλαμάτας, 3 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Ταϋγέτου του Δήμου Καλαμάτας, 450 χιλ. ευρώ για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης, 250 χιλ. για την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Τ.Κ. Καλλιθέας στο Δήμο Πύλου Νέστορος και άλλα πολλά.

-Οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας αναγνωρίζουν ότι στις κυβερνητικές θέσεις που υπηρετήσατε δείξατε ανταπόκριση στα αιτήματά τους και βοηθήσατε έμπρακτα, ήσασταν αρωγός ώστε να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις που χρειάζονταν για έργα. Από την άλλη όμως υπάρχει η κριτική ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα χρήματα δεν έπιασαν τόπο γιατί οι δήμαρχοι δεν είχαν κάνει ιεράρχηση των αναγκών. Το κράτος δεν έχει πλέον καμία ευθύνη σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των προβλημάτων και τον προγραμματισμό;

Κοιτάξτε, εμείς προσπαθήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια και καταφέραμε να αξιοποιήσουμε – χωρίς κομματικές παρωπίδες – όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις, αλλά και νέα εργαλεία όπως ο «Φιλόδημος», για να δώσουμε ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Πάντα σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης προχωρήσαμε έργα όπου υπήρχε ανάγκη και ασφαλώς το ίδιο κάναμε και στη Μεσσηνία. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Πέρα από τα κρίσιμα έργα που δρομολογήσαμε, είναι πολύ σημαντικό ότι στα χωριά της Μεσσηνίας υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς μπορούν οι τοπικές κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα να αξιοποιήσουν τις νέες θεσμικές και χρηματοδοτικές δυνατότητες που τους δίνει ο Κλεισθένης για να πάψουν να είναι ο φτωχός συγγενής των καλλικρατικών δήμων. Και χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι οι συναντήσεις με τους συμπολίτες μου στο νομό είναι συναντήσεις ουσίας για το αύριο των τοπικών κοινωνιών.

-Οι “μπλε” νικητές των αυτοδιοικητικών εκλογών και ιδιαίτερα ο νέος περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, προαναγγέλλουν ουσιαστικά το “ξήλωμα” του “Κλεισθένη” διεκδικώντας περισσότερη εξουσία και λιγότερες συλλογικές διαδικασίες και συνθέσεις. Πως το σχολιάζετε αυτό;

Πραγματικά θεωρώ μεγάλο πισωγύρισμα να επιστρέψουμε στο παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο που θέλει την αυτοδιοίκηση φτωχό συγγενή του κεντρικού κράτους και τους δημάρχους σε ρόλο τοπικών κομματαρχών που αναλώνονται στην αναπαραγωγή πελατειακών δικτύων, αδιαφορώντας για το κοινό συμφέρον. Πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά, πέρα από μικροπολιτικές και κομματικά στεγανά. Προέχει ο τόπος μας.

-Οι κεντρώοι, οι κεντροαριστεροί, γιατί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάτι άλλο όπως Κίνημα Αλλαγής;

Καταρχάς, δεν θα υποδείξω εγώ σε κάποιον τι θα ψηφίσει. Δεν μπορώ να μην σημειώσω βέβαια το εξής παράδοξο φαινόμενο: όλες οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας συχνά εξόχως θετικά σχόλια για τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει τον μονομέτωπο αγώνα κατά του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για τη διεθνή τάση στην Ευρώπη όπου παρατηρείται συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, απέναντι στον κίνδυνο της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης δεξιάς. Αυτή η στάση του ΚΙΝΑΛ είναι εξόχως προβληματική και ενισχύει αντικειμενικά τη ΝΔ.  

-Οι νέοι δεν παρακολουθούν την πολιτική, δεν πάνε και να ψηφίσουν. Τι μήνυμα έχετε να τους στείλετε;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην απέχει κανείς και καμιά από την εκλογική διαδικασία. Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τη δική τους ζωή και το δικό τους μέλλον. Κατανοώ πως έχουν αποκαθηλώσει την παραδοσιακή πολιτική και η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα είναι στο ναδίρ. Για μένα, όμως, το σημαντικότερο στοίχημα, για το μέλλον της Ελλάδας, είναι η δυναμική συμμετοχή των νέων ανθρώπων στις εκλογές, αλλά και στην πολιτική γενικότερα, γιατί είναι αυτοί που μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην υπέρβαση των σύγχρονων προκλήσεων για ένα καλύτερο αύριο για όλους και όλες.