Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 19:53

“Μιστέρο Μπούφο”, επαναφορά στο “απλό, ουσιαστικό λαϊκό θέατρο”

Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιάννης Μαργαρίτης, Χάρης Φλέουρας και όρθιοι Γιώργος Τσαπόγας και Γιάννης Δούζης Δημήτρης Φραγκιόγλου, Γιάννης Μαργαρίτης, Χάρης Φλέουρας και όρθιοι Γιώργος Τσαπόγας και Γιάννης Δούζης

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ  
Με το έργο που επέλεξε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας να ανεβάσει αυτό το καλοκαίρι, το “Μιστέρο Μπούφο” του Ντάριο Φο, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει ένα “λαϊκό θέαμα, ιδιαίτερα αστείο και καυστικό”, όπως σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Γιάννης Μαργαρίτης ή, όπως σημείωσε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Φραγκιόγλου, ένα έργο που ανταποκρίνεται σε αυτό που χαρακτηρίζεται “πολύ απλό, ουσιαστικό λαϊκό θέατρο”. Το μεσημέρι οι συντελεστές της καλοκαιρινής παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕΚ, που κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 14 Ιούλη 2019 στις εννιά το βράδυ, στην αυλή της Κεντρικής Σκηνής, μίλησαν για την παράσταση και τον μεγάλο Ιταλό θεατράνθρωπο Ντάριο Φο…

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου εκτός από σκηνοθέτης είναι και ηθοποιός στην παράσταση, στην οποία επίσης παίζουν ο Γιώργος Τσαπόγας και ο Χάρης Φλέουρας. 

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης ο πρόεδρος της Φάρις, στην οποία υπάγεται το ΔΗΠΕΘΕΚ, δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δούζης, τόνισε ότι η νέα παραγωγή του θεάτρου ξεχωρίζει για την ποιότητα του κειμένου του έργου αλλά και για το καστ. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Μαργαρίτης, από την πλευρά του μίλησε για τον Ντάριο Φο περιγράφοντάς τον ως κορυφαία προσωπικότητα του θεάτρου ενώ για τους συντελεστές είπε ότι ο Δημήτρης Φραγκιόγλου έχει δοκιμαστεί στο ΔΗΠΕΘΕ κάνοντας εξαιρετική δουλειά ως σκηνοθέτης του παιδικού έργου “Το μαργαριτάρι του κόσμου”. Τον Γιώργο Τσαπόγα τον χαρακτήρισε ως “πυλώνα του ΔΗΠΕΘΕΚ”, ενώ για τον Χάρη Φλέουρα ανέφερε ότι είναι από τους ελάχιστους ηθοποιούς στη χώρα που έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Ντάριο Φο και γνωρίζει πως ο ίδιος ο θεατρικός συγγραφέας ήθελε να ερμηνεύονται τα έργα του. 

Ο Γιάννης Μαργαρίτης ανέφερε ακόμη ότι ο Ντάριο Φο είναι ένας λόγιος θεατρικός συγγραφέας όμως τα έργα του πατάνε πάνω στο λαϊκό παραδοσιακό θέατρο, “πατάνε πάνω στις παραδόσεις που έρχονται από την εποχή του Μεσαίωνα”. 

Επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ ανέφερε ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολη η προετοιμασία των περιοδειών της παράστασης, λόγω των προεκλογικών περιόδων και συγκεκριμένα επειδή, λόγω των εκλογών, οι αιρετοί δεν διέθεσαν χρόνο για να κλειστούν συμφωνίες ανεβάσματος της παράστασης ή μετά τις εκλογές οι δημοτικές αρχές που έχασαν δεν θέλησαν, σε κάποιες περιπτώσεις, να πάρουν την ευθύνη να κλείσουν παραστάσεις. Ωστόσο ο κ. Μαργαρίτης ανέφερε ότι θα γίνουν περιοδείες της παράστασης, η οποία θα λάβει μέρος και στο Φεστιβάλ των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, στις Συκιές της Θεσσαλονίκης. 

Τέλος, ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανέφερε ότι με την καλοκαιρινή παραγωγή ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος της θητείας του στο ΔΗΠΕΘΕΚ και σημείωσε ότι ο χρόνος αυτός ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός με μία παράσταση περισσότερη από όσες επιβάλλει η προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού, με τη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου και με διάφορες άλλες δράσεις, οι οποίες σημείωσε ότι θα συνεχιστούν. 

Ο Δημήτρης Φραγκιόγλου από την πλευρά του είπε ότι το κείμενο του έργου είναι “κείμενο ουσίας και λιτότητας”, καθώς επίσης ότι “είναι κείμενο ηθοποιού κατά βάση και όχι σκηνοθέτη”. Ακόμη σημείωσε ότι στη σημερινή εποχή που το θέατρο ψάχνεται ερευνητικά, με το συγκεκριμένο έργο ξαναγυρνά στην παράδοσή του. 

Τις ευχαριστίες τους για την επιλογή να περιληφθούν στο καστ διατύπωσαν οι ηθοποιοί Γιώργος Τσαπόγας και Χάρης Φλέουρας προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ και τον σκηνοθέτη, ενώ κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει, να δει το έργο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα μείνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος. 

Σε ό,τι αφορά την επιλογή να δοθούν οι παραστάσεις στην αυλή του Κεντρικής Σκηνής αντί του Κάστρου, ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι δύο είναι οι λόγοι γι’ αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η παρουσίαση των παραστάσεων στο Κάστρο συνεπάγεται υψηλό κόστος καθώς επίσης ότι ο χώρος στην αυλή του θεάτρου έχει στοιχεία για το πως γινόταν το θέατρο στην εποχή του Μεσαίωνα, δηλαδή μέσα στον αστικό χώρο, ανάμεσα στις πολυκατοικίες. 

Στ.Μ.