Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 23:48

Η Καλαμάτα ανοίγει με υπερηφάνεια την αυλαία για τη γιορτή των 25 χρόνων του χορού

25KDF_Joy Alpuerto Ritter_Babae_3 © Katja Renner 25KDF_Joy Alpuerto Ritter_Babae_3 © Katja Renner

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ 
Με υπερηφάνεια και χαρά, όπως ανέφερε η καλλιτεχνική διευθύντρια του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, η πόλη είναι έτοιμη να γιορτάσει, με προσκεκλημένους κορυφαίες προσωπικότητες των τεχνών, όπως τον ζωντανό μύθο του σινεμά Bela Tarr και τον μεγάλο σταρ του χορού Akram Khan, την επέτειο των 25 χρόνων αυτής της διοργάνωσης. Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή, 19 Ιούλη, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού και το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και η Λίντα Καπετανέα, μίλησαν για τη σπουδαία αυτή καλλιτεχνική διοργάνωση στην περιφέρεια της χώρας, η οποία προσελκύει και διεθνές ενδιαφέρον…


Γιάννης Δούζης, πρόεδρος της Φάρις, Παναγιώτης Νίκας, δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Λίντα Καπετανέα, καλλιτεχνική διευθύντρια του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

“Έχω επίγνωση αυτής της τόσο σημαντικής και ιστορικής πορείας του φεστιβάλ και γι’ αυτό θα ήθελα η φετινή χρονιά να είναι μια γιορτή για όλα όσα έχει πετύχει το Φεστιβάλ όλα αυτά τα χρόνια” είπε η Λίντα Καπετανέα, για την οποία ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, επανέλαβε ότι η συμβολή της είναι καθοριστική στην ανανέωση και την αναβάθμιση του καλλιτεχνικού θεσμού. 

Ο κ. Νίκας τόνισε ακόμη ότι από τα 25 χρόνια του Φεστιβάλ ο ίδιος είναι δήμαρχος τα 13 και πως ορισμένα από αυτά τα χρόνια αντιμετωπίστηκαν μεγάλες δυσκολίες, υπήρξαν φορές, είπε, που το Φεστιβάλ ξεκίνησε χωρίς επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Πάντως ο νέος περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι η στήριξη του Φεστιβάλ, όπως και η στήριξη της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού, θα είναι σημαντική από την Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο θα είναι περιφερειάρχης, γιατί το φεστιβάλ είναι η σημαντικότερη καλλιτεχνική διοργάνωση στην Πελοπόννησο και επειδή το Μέγαρο είναι πολιτιστικός φάρος ολόκληρης της Πελοποννήσου.

“Νιώθουμε πολύ μεγάλη υπερηφάνεια και χαρά που θα έχουμε μαζί μας όλους αυτούς τους καλλιτεχνες, σας περιμένουμε όλους να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια του χορού”, είπε ακόμη η Λίντα Καπετανέα, που επίσης σημείωσε: “Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων το θέμα του Φεστιβάλ είναι ο χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο αλλά και το ανθρώπινο σώμα”.
Στ.Μ.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στις 19 και 20 Ιουλίου στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας η Joy Alpuerto Ritter κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα με το έργο της Babae, μια σόλο παράσταση εμπνευσμένη από τον Χορό των Μαγισσών (Witch Dance) της Mary Wigman. Το Babae, που σημαίνει «γυναίκα» στα Tagalog (γλώσσα των Φιλιππίνων), πρωτοπαρουσιάστηκε στο Witch Dance Project (Sophiensaele, Βερολίνο) το 2016. 

 

Στις 19 και 20 Ιουλίου επίσης, στις 22.00, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, η πολυαναμενόμενη ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της La Rochelle / CCN de la Rochelle) του Kader Attou, παρουσιάζει το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots. Tα τελευταία είκοσι χρόνια, ο Kader Attou προσεγγίζει τον χορό μέσα από την ανάλυση και ανάμειξη διαφορετικών χορευτικών ειδών, όπως το hip hop, το ινδικό kathak και ο σύγχρονος χορός. 

 

Ο Josef Nadj συμμετέχει και φέτος στο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με το έργο Mnémosyne. Η Mnémosyne (Μνημοσύνη) εκφράζει τη μνήμη ενός κόσμου: του κόσμου του χορογράφου και εικαστικού καλλιτέχνη Josef Nadj. Τριάντα χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση, ο Nadj δημιουργεί ένα έργο σφαιρικό, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί. Το δρώμενο θα φιλοξενηθεί στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το Σάββατο 20 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50, την Κυριακή 21 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 23:50 & τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, 12:00, 14:00, 19:00 και 21:00. Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί 19 μέχρι 23 Ιουλίου στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. 


25KDF_arisandmartha _ Aris Papadopoulos _ Martha Pasakopoulou_Lucy. tutorial for a ritual_1 © Manos Arvanitakis

Στις 20 Ιουλίου οι δωρεάν παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας ξεκινούν στις 21.00 με τους Βρετανούς TrashDollys. Τέσσερις χαρακτήρες βρίσκουν καταφύγιο σε ένα ξεχασμένο σοκάκι, το Cape Alley. Κάθε βράδυ το Cape Alley μεταμορφώνεται σε σκληρό βαριετέ, φωτισμένο από έναν ανεμοστρόβιλο ανθρώπινων μελών, ρυθμικών τελετουργικών και αστείας λογομαχίας. Η ομάδα παρουσιάζει έργο της για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Στις 21 Ιουλίου, στις 19.30, στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου), υλοποιεί την ιδέα ενός σύγχρονου, επινοημένου τελετουργικού και μας τοποθετεί σε έναν κόσμο μεταιχμιακό, όπου τα πάντα αποκτούν σημασία γιατί απλώς βρίσκονται εκεί. Το έργο Lucy. tutorial for a ritual δανείζεται τον τίτλο του από τον αμφιλεγόμενο, διάσημο σκελετό αυστραλοπίθηκου που ανακαλύφθηκε στην Αιθιοπία το 1974.

 

Την ίδια μέρα στις 21.00 στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας ο Andi Xhuma παρουσιάζει το Tipping point, μια παράσταση που πραγματεύεται τη σχέση της μουσικής και του ρυθμού με τον χορευτή ενώ στις 22.00 στην Κεντρική Σκηνή η ομάδα kabinet k (Joke Laureyns & Kwint Manshoven) κάνει την πρώτη εμφάνισή της Ελλάδα. Το Invisible, με επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες, είναι μια παράσταση για την κάθαρση, την ελπίδα και την παρηγοριά που διερευνά τί συμβαίνει όταν οι άνθρωποι χάσουν τα σημεία αναφοράς τους. 

 

Ακολουθούν η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Lali Ayguadé, ο Link Berthomieux, οι δύο  επόμενες ελληνικές συμμετοχές - η ομάδα κι όμΩς κινείται και η Κατερίνα Ανδρέου- ενώ το δεύτερο σαββατοκύριακο, 26-28 Ιουλίου, πρωταγωνιστές είναι δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες της τέχνης, δύο δημιουργοί από διαφορετικά πεδία, ο Akram Khan με το έργο του  Until the Lions  και ο Béla Tarr.  To πλήρες πρόγραμμα εδώ: 

www.kalamatadancefestival.gr

 

25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

 

www.kalamatadancefestival.gr

 

OFFICIAL HASHTAGS: 

 

#25kdf2019

#kalamatadancefestival

#kalamata ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Γενική είσοδος: €15,00

 

Εκτός από: 

-την παράσταση του εργαστηρίου για παιδιά Καλειδοσκόπιο την Τετάρτη 17 Ιουλίου: €5,00 (γενική είσοδος)

-την παράσταση Mnémosyne του Josef Nadj το Σάββατο 20 Ιουλίου, την Κυριακή 21 Ιουλίου και τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, στα Παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής: €10,00 (γενική είσοδος)

-την παράσταση Optraken της ομάδας Le Galactik Ensemble την Τρίτη 23 Ιουλίου και την Τετάρτη 24 Ιουλίου: €10,00 (γενική είσοδος)Φοιτητικό / μειωμένο εισιτήριο: 

€12,00 για όλες τις παραστάσεις 

 

Η έκδοση μειωμένων εισιτηρίων καθώς και η είσοδος με αυτά στο θέατρο γίνεται με την επίδειξη της αντίστοιχης ειδικής κάρτας (φοιτητική κάρτα, κάρτα πολιτισμού, κάρτα ανεργίας, κάρτα Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, κάρτα Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, κάρτα ΑμεΑ).

 

 

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Γενική είσοδος: €12,00

 

Εκτός από:

-τις προβολές ταινιών του Béla Tarr την Πέμπτη 25 Ιουλίου και την Παρασκευή 26 Ιουλίου: €5,00 (γενική είσοδος)

 

Η είσοδος σε όλες τις παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία 

και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 

 

 

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Κόστος συμμετοχής σε 4 σεμινάρια και 1 διάλεξη: €400,00 

Eγγραφές και πληροφορίες: Ιωάννα Αποστόλου, 6972 558 593, 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Η εγγραφή ολοκληρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού συμμετοχής.

Επιστροφή χρημάτων δεν γίνεται δεκτή.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων.

Οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια έχουν ειδική έκπτωση 

για όλες τις παραστάσεις του Φεστιβάλ.

 

 —

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

 

-kalamatadancefestival.gr

 

- Kαταστήματα PUBLIC & public.tickets.gr
-Προπώληση εισιτηρίων 

στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας: 

 

10:00-13:00 & 18:30-21:00 

Kαθημερινά εκτός απογεύματος Σαββάτου και Κυριακής

Αριστομένους 33, 24133 Καλαμάτα

Πληροφορίες για εισιτήρια & αγορά μέσω πιστωτικών καρτών 

(Visa & Mastercard): τηλ. 27211 81030