Μετά τη σύσκεψη με τους δημάρχους της Μεσσηνίας και το νέο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, ο υπουργός Εσωτερικών ρωτήθηκε για τις αλλαγές στον Κλεισθένη και τόνισε ότι αυτές έγιναν ύστερα και από αίτημα των ίδιων των δημάρχων, προσθέτοντας στη συνέχεια, με υπόδειξη του Παναγιώτη Νίκα, και των περιφερειαρχών “γιατί δεν θα είχαν πλειοψηφία οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ούτε στα συμβούλια ούτε στις επιτροπές”.
Σε ό,τι αφορά τις νέες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι “μέσα στο χειμώνα ετοιμάζουμε μια νέα ολοκληρωμένη νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να απλοποιήσουμε πλήρως όλο το πλαίσιο ο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης. Κυρίως να ξέρουν όλοι ποιες οι αρμοδιότητες των περιφερειών, των δήμων και τοθ κεντρικού κράτους. Να σταματήσει αυτό το μπέρδεμα που υπάρχει και η χαοτική κατάσταση”.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ
Συγκεκριμένα για την κατάργηση της απλής αναλογικής είπε: “Φυσικά θα αντιμετωπίσουμε και το θέμα του εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση είναι απολύτως αποφασισμένη να καταργήσει την απλή αναλογική και θα φέρει ένα σύστημα που θα διασφαλίζει και την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα”.
Ο υπουργός ρωτήθηκε και για το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, που χρηματοδοτεί έργα των Δήμων και διαβεβαίωσε ότι σκοπός του υπουργείου, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, αυτό να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί.
Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004