Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 23:25

Ευπρόσδεκτοι Καλαματιανοί στη “χώρα του Δράκου”...

Παύλος Κρανιώτης αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Θανάσης Βασιλόπουλος δήμαρχος Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης επικεφαλής "Ανοιχτού Δήμου", εκπρόσωπος του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου στην Κινεζική πόλη Σι'αν Παύλος Κρανιώτης αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Θανάσης Βασιλόπουλος δήμαρχος Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης επικεφαλής "Ανοιχτού Δήμου", εκπρόσωπος του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου στην Κινεζική πόλη Σι'αν

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΗ ΠΟΛΗ ΣΙ’ΑΝ 
Με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις επέστρεψαν από την Κίνα και την πόλη Σι’αν, με την οποία έχει αδελφοποιηθεί η Καλαμάτα, οι εκπρόσωποι του Δήμου και συγκεκριμένα ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου”, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου και του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Παύλος Κρανιώτης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας. Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν με τον δήμαρχο, το μεσημέρι στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, ένιωσαν στην Κίνα τόσο ευπρόσδεκτοι, έζησαν την εκτίμηση των Κινέζων προς τη χώρα μας σε τέτοιο βαθμό ώστε και οι ίδιοι διέθεσαν όλη τους τη δυνατότητα για την καλύτερη προβολή της Καλαμάτας…

Στη Σι’αν οι εκπρόσωποι της Καλαμάτας, ως προσκεκλημένοι της Κινεζικής πόλης, συμμετείχαν στην Κοινή Συνδιάσκεψη των Πόλεων της Οικονομικής Ζώνης του Δρόμου του Μεταξιού, στην οποία έλαβαν επίσης μέρος ως προσκεκλημένοι εκπρόσωποι πολλών ακόμη πόλεων από διάφορες χώρες του κόσμου. 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου, ότι στόχος του ταξιδιού ήταν η προβολή της πόλης για ανάπτυξη συνεργασιών στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, της τεχνολογίας και του τουρισμού. 

Εξέφρασε επίσης ο δήμαρχος την αισιοδοξία ότι ο δήμαρχος της Σι’αν θα επισκεφθεί την Καλαμάτα, για την πραγματοποίηση της οποίας στήνονται οι βάσεις από πέρσι, όταν επισκέφθηκε και ο ίδιος την Κίνα, ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Μεσσηνίας, μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Δημήτρη Δημόπουλο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Βαγγέλη Ξυγκώρο. 

Επίσης ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι υπέρ του θεσμού των αδελφοποιήσεων, διότι μπορούν να προσφέρουν εξωστρέφεια στην Καλαμάτα και να οδηγήσουν σε επωφελείς συνεργασίες. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, αξιολογούνται προκειμένου να αναζωογονηθούν οι αδελφοποιήσεις της Καλαμάτας με τις εφτά πόλεις που έχει ήδη αδελφοποιηθεί, ενώ εξετάζονται και νέες προτάσεις αδελφοποίησης. 


Δεξιά οι Μανώλης Μάκαρης και Παύλος Κρανιώτης στη Συνδιάσκεψη στην Κινεζική πόλη Σι'αν

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Ο Μανώλης Μάκαρης αναφέρθηκε από την πλευρά του στις συναντήσεις που είχε, μαζί με τον Παύλο Κρανιώτη, με το δήμαρχο της Σι’αν και άλλους εκπροσώπους της Κινεζικής πόλης, ενώ σημείωσε ότι ανανεώθηκε η πρόσκληση στον Κινέζο δήμαρχο να επισκεφθεί την Καλαμάτα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι το ιδανικό θα ήταν η επίσκεψη αυτή να γίνει το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πρόσθεσε ωστόσο ότι για την επίσκεψη αυτή θα πρέπει να γίνουν ενέργειες και από το υπουργείο Εξωτερικών. 

Ακόμη ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι η Καλαμάτα με τη Σι’αν θα μπορούσαν να αναπτύξουν συνεργασίες σε πολλούς τομείς όπως στις πολιτιστικές ανταλλαγές, στο real estate, στην κατασκευή μεγάλων έργων όπως τα έργα που θα προβλέπει το master plan του λιμανιού, τα έργα επέκτασης του αεροδρομίου ή τα έργα για τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου. Επιπλέον είπε ότι συνεργασίες μπορούν να γίνουν στους τομείς του τουρισμού, του αγροδιατροφικού τομέα αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένου ότι η Κίνα έχει κάνει μεγάλα βήματα στην αξιοποίηση των ΑΠΕ. 


ΠΑΥΛΟΣ ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ

Ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Παύλος Κρανιώτης, ευχαρίστησε θερμά το Δήμο Καλαμάτας για την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει και την επιχειρηματική κοινότητα σε αυτή την αποστολή. Σημείωσε ότι η εμπειρία ήταν συναρπαστική, η κούραση μεγάλη αλλά τα αποτελέσματα πολύ θετικά και επιθυμητά. Μίλησε για την προβολή της Καλαμάτας σε τηλεοπτικό σταθμό με εκατομμύρια τηλεθεατών, ενώ τόνισε ότι οι Κινέζοι αισθάνονται αγάπη για την Ελλάδα και μάλιστα είπε πως γνώριζαν την Αρχαία Σπάρτη και τον Λυκούργο και ότι εκείνος τους ενημέρωσε ότι η Καλαμάτα βρίσκεται δίπλα στη Σπάρτη και αποτελεί οικονομικό κέντρο της Πελοποννήσου. 

Εκτός από επαφές με τους εκπροσώπους της Κινεζικής πόλης ο Παύλος Κρανιώτης είπε ότι έγιναν συναντήσεις με εκπροσώπους και άλλων πόλεων από διάφορες χώρες που συμμετείχαν στη Συνδιάσκεψη. 

Στ.Μ.


Δεξιά οι Μανώλης Μάκαρης και Παύλος Κρανιώτης στη Συνδιάσκεψη στην Κινεζική πόλη Σι'αν