Ο 3ος Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας γίνεται και φέτος σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρία Interkultur και θα ξεκινήσει στις 9 Οκτώβρη, την άλλη Τετάρτη με συναυλία στην Τέντα, στις οχτώ το βράδυ. Θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 18 Οκτώβρη, ενώ το Σάββατο 17 Οκτώβρη θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση των χορωδών στο κέντρο της πόλης.
“Είναι μια εκδήλωση που έρχεται ως συνέχεια των πολύ μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που γίνονται στην πόλη, μια εκδήλωση που προβάλλει την πόλη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μια εκδήλωση που έχει παρελθόν, έχει δυναμικό παρόν καθώς φέτος συμμετέχουν 38 χορωδίες, περισσότεροι από 1.200 χορωδοί και συνοδοί από 15 χώρες, έχει και λαμπρό μέλλον”, σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.
Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την Interkultur για τη συνεργασία της με το Δήμο, ευχαρίστησε επίσης τους εθελοντές, τους υπαλλήλους του Δήμου και στο πρόσωπο του Θανάση Ηλιόπουλου ευχαρίστησε την οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης.
Από την πλευρά του ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι “είναι ένα πολύ μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που γίνεται στην πόλη και από πολύ σύντομα έχει ξεκινήσει να ριζώνει καλά, διότι έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χορωδιών και χορωδών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και τον υπόλοοιπο κόσμο, από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Ευρώπη”.
Επίσης υπογράμμισε ότι όλες οι εκδηλώσεις θα είναι με ελεύθερη είσοδο, εκτός από το γκαλά της άλλης Πέμπτης και το grand prix του άλλου Σαββάτου στο Μέγαρο Χορού.
Επιπλέον ο Στάθης Γυφτάκης σημείωσε ότι από την Καλαμάτα θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και το φεστιβάλ οι χορωδίες του Λυκείου των Ελληνίδων, τρεις χορωδίες του Δημοτικού Ωδείου, δύο χορωδίες από το Μουσικό Σχολείο (των μαθητών και των αποφοίτων), του Ορφέα και της Αρμονίας. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον μια από αυτές τις χορωδίες θα καταφέρει να προκριθεί στο grand prix, ενώ είπε ότι μέσα από αυτή τη διοργάνωση η Καλαμάτα έχει ανέβει επίπεδο στη χορωδιακή μουσική και σύντομα θα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πόλεις της χώρας σε αυτόν τον τομέα.
Ο Στάθης Γυφτάκης από την πλευρά του τόνισε πως είναι τιμή του ότι ο πρώην δήμαρχος και τώρα περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας όπως και ο νυν δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, του έχουν εμπιστευθεί την ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της διοργάνωσης. Ανέφερε ότι αυτός ο διεθνής διαγωνισμός και φεστιβάλ “η πόλη πρέπει να τον κάνει δική της υπόθεση, γιατί δεν είναι απλά μια ευθύνη μόνο του Δήμου ή της Φάρις. Από την εμπειρία βλέπουμε ότι όποια χορωδία έχει έρθει στην καλαμάτα και έχει περάσει καλά, προτείνει να έρθουν και άλλες χορωδίες”.
Επίσης ο κ. Γυφτάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού και του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν πάρα πολλές συναυλίες, διαγωνισμοί και άλλες δράσεις σε ανοιχτούς χώρους όπως στην πλατεία, στην προκυμαία. Κάλεσε λοιπόν και πάλι την πόλη να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχτεί με χαρά τους χορωδούς που θα έρθουν από όλο τον κόσμο.
Τέλος ο μαέστρος της Φιλαρμονικής, Κώστας Νικολέας, ανέφερε ότι στη διοργάνωση θα λάβουν μέρος και οι φιλαρμονικές της Μεσσηνίας, όπως επίσης και της Τρίπολης αλλά και μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας που είναι από τις σημαντικότερες της χώρας. Συγκεκριμένα σημείωσε ότι η μπάντα με τις άλλες φιλαρμονικές θα λάβουν μέρος στην παρέλαση του Σαββάτου, στις 5:30 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή το πρωί θα δώσει συναυλία στην πλατεία με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς επίσης θα παρουσιάσει εντυπωσιακούς σχηματισμούς.
Τέλος ο μαέστρος σημείωσε ότι η Φιλαρμονική της Καλαμάτας θα δώσει συναυλία την άλλη Παρασκευή, στις 8:30 το βράδυ, στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων στο Ιστορικό Κέντρο.
Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004