Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 01:43

Τα χωριά της Καλαμάτας προειδοποίησαν: Κλειστά τα ρέματα, ξανά πλημμύρες σε δυνατά φαινόμενα

Τα χωριά της Καλαμάτας προειδοποίησαν: Κλειστά τα ρέματα, ξανά πλημμύρες σε δυνατά φαινόμενα

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
Και όμως έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τις φονικές πλημμύρες του 2016 στο Δήμο Καλαμάτας, ωστόσο τα γενεσιουργά αίτια που προκάλεσαν τις καταστροφές, δηλαδή τα μπαζωμένα και ακαθάριστα ρέματα, είναι και πάλι μπαζωμένα και ακαθάριστα! Όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των χωριών που τοποθετήθηκαν χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας υπέδειξαν πληθώρα ρεμάτων στα οποία πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, διαφορετικά, τόνισαν οι ίδιοι, σε νέο ακραίο φαινόμενο θα έχουμε τις ίδιες καταστροφές…

Το πρόβλημα με έμμεσο τρόπο το υπέδειξε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία έχει πλέον την ευθύνη του καθαρισμού των ρεμάτων, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Παναγιώτης Τζαβάρας. Είπε ευθέως ότι τα ρέματα χρειάζονται παρεμβάσεις όμως οι δυνατότητες της Περιφέρειας είναι περιορισμένες διότι δεν διαθέτει επάρκεια μηχανημάτων. Αναγνώρισε πάντως ότι ο Δήμος Καλαμάτας βοηθάει, καθαρίζοντας ρέματα της πόλης. Ζήτησε τη βοήθεια και των υπόλοιπων Δήμων της Μεσσηνίας. 

Η συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας ξεκίνησε με τοποθέτηση του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι με την αλλαγή της δημοτικής αρχής και τις αλλαγές προέδρων σε πολλά χωριά του Δήμου είναι επιβεβλημένη η επικαιροποίηση των σχεδίων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών. Αναφέρθηκε επίσης στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις άλλες αρχές, τους εθελοντές και τους φορείς για την άμεση παρέμβαση σε έκτακτες καταστάσεις και διαβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί. 

Από τις τοποθετήσεις των προέδρων διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση είναι πραγματικά επικίνδυνη σε περίπτωση ακραίων φαινομένων. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πηδήματος, Ηλίας Μηλίτσης, τόνισε ότι στην περιοχή του, η οποία θρήνησε νεκρό στην πλημμύρα του 2016, υπάρχουν δύο ρέματα που χρειάζονται καθαρισμό. Σημείωσε μάλιστα ότι το ένα από τα δύο υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να φράξει από τα φερτά υλικά στο σημείο που συναντά ένα γεφύρι. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρατήρησή του ότι πρέπει να καθαριστεί οπωσδήποτε ο Άρις, ο οποίος παραλαμβάνει τα νερά από τους χειμάρους της περιοχής, καθώς, όπως ανέφερε, στην κοίτη του έχουν παρασυρθεί κορμοί δέντρων που μειώνουν την παροχετευτικότητα, μη επιτρέποντας να φύγουν γρήγορα τα νερά από τα ρέματα που καταλήγουν σε αυτόν. Ο πρόεδρος της Θουρίας, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, είπε ότι ο Ξερίλας και το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων, που προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές το 2016, χρειάζονται οπωσδήποτε καθαρισμό. Είπε χαρακτηριστικά ότι η κοίτη του Ξερίλα έχει σηκωθεί τουλάχιστον ένα μέτρο από τα φερτά υλικά. Αιτήματα για τον καθαρισμό και άλλες παρεμβάσεις σε ρέματα έκαναν επίσης ο πρόεδρος του Αντικαλάμου, Δημήτρης Βεργόπουλος, του Πλατέως Σπύρος Μαρούλης, των Αρφαρών Αριστοτέλης Ματθαίος κ.ά

Άλλοι πρόεδροι, όπως της Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος αναφέρθηκαν στην κακή κατάσταση ή την εγκατάλειψη του οδικού δικτύου, που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη ή και αδύνατη τη διέλευση πυροσβεστικού οχήματος. Μάλιστα παρενέβη σε αυτό το θέμα και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Α. Κατσαφάδος, που περιέγραψε περίπτωση πυρκαγιάς στον Ταΰγετο από κεραυνό, την οποία όμως δεν μπόρεσε να προσεγγίσει γρήγορα το πυροσβεστικό αυτοκίνητο γιατί ο δρόμος είχε κλείσει από καταπτώσεις βράχων, τους οποίους προσπαθούσαν να απομακρύνουν από το οδόστρωμα οι πυροσβέστες. 

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου προήδρευσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας, ενώ συμμετείχε και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος. 

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του προϊσταμένου του αμαξοστασίου του Δήμου, Δημήτρη Γεωργακίλα, που τόνισε ότι ο Δήμος καταφέρνει να είναι πανέτοιμος να παρέμβει στις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ωστόσο το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών ώστε να γίνεται σωστή ιεράρχηση των συμβάντων στα οποία σπεύδουν οι δυνάμεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το χειμώνα είχε κλείσει από τα χιόνια η Πολιανή και δεν είχε πάει να ανοιξει το δρόμο ούτε ο Δήμος ούτε και η Περιφέρεια, ακριβώς επειδή δεν είχε αξιολογηθεί σωστά η σχετική πληροφορία, ενώ την επομένη πήγαν στην περιοχή για να αποκαταστήσουν την οδική επικοινωνία και ο Δήμος και η Περιφέρεια!…

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, Δημήτρης Γεωργανάς, μεταξύ άλλων σημείωσε ότι σε σημεία της πόλης έχουν φυτευτεί δέντρα, όπως πεύκα, τα οποία σε πρώτη φάση χρειάζονται γενναίο κλάδεμα, ενώ προοπτικά πρότεινε να εξεταστεί η αντικατάστασή τους με άλλα δέντρα, διότι εγκυμονούν κινδύνους. Και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Καλαμάτας, Νικόλαος Γιαννουλάτος πρότεινε να γίνει το αναγκαίο κλάδεμα στο ψηλό πράσινο του Πάρκου του Λιμενικού. 

Ο δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι η νέα εργολαβία για το κούρεμα των δέντρων θα έχει περίπου διπλάσιο προϋπολογισμό από την προηγούμενη, ακριβώς επειδή χρειάζονται μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ψηλό πράσινο. Επάνω στο ίδιο θέμα ο διευθυντής των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Λιοντήρης, τόνισε ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται το ψηλό πράσινο, σημειώνοντας ότι τα δέντρα είναι απαραίτητα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. 

Στ.Μ.