Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 02:43

Γιατί παύει η σύμβαση του Δήμου Καλαμάτας με τη WIND για το πείραμα του 5G

ΜΕΙΟΨΗΦΗΣΕ ΠΑΛΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ  
Οι ανησυχίες που εκφράζουν πολίτες για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα για την υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που θα εκπέμπει το δίκτυο 5G, είναι ο ένας λόγος που το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφάσισε χθες το βράδυ να διακοπεί η σύμβαση του Δήμου με τη WIND μόλις αυτή ολοκληρωθεί, στο τέλος του χρόνου. Ο άλλος λόγος όμως είναι η γενική εντύπωση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι η σύμβαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν ήταν αμοιβαία επωφελής για τη WIND και το Δήμο και συγκεκριμένα η WIND υποστηρίχθηκε με σειρά εξυπηρετήσεων από το Δήμο προκειμένου να υλοποιήσει το πείραμα του 5G ενώ αντίθετα ο Δήμος δεν είχε ανάλογα οφέλη από την εταιρία…

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου, ότι “αν θα έπρεπε να ανανεώσουμε τη σύμβαση (με τη WIND), όχι να τη διακόψουμε, θα εξέταζα πάρα πολύ σοβαρά τα ανταποδοτικά οφέλη για το Δήμο”.

Πάντως η εισήγηση του δημάρχου κ. Βασιλόπουλου μειοψήφησε, δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος εισηγήθηκε τη μη ανανέωση της σύμβασης με τη WIND, που λήγει στις 31/12/2019, μέχρι να γίνει, στα μέσα Γενάρη, ενημερωτική εκδήλωση με εξειδικευμένους επιστήμονες από επίσημους φορείς της πολιτείας ή μέχρι να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από τους ειδικούς για το εάν υπάρχει επικινδυνότητα από τη λειτουργία του δικτύου 5G. 

Αντίθετα υπερψηφίστηκε η εισήγηση του Βασίλη Κοσμόπουλου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και του Μανώλη Μάκαρη, επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου Ενεργοί Πολίτες" για διακοπή της σύμβασης με την εταιρία μόλις ολοκληρωθεί η διάρκειά της, στο τέλος του χρόνου. 

Η εισήγηση ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από κοινό αίτημα για τη συζήτηση του θέματος από τις παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, της Μαρίας Οικονομάκου, του Μανώλη Μάκαρη, της Λαϊκής Συσπείρωσης και του Μιχάλη Αντωνόπουλου. Την εισήγηση υπερψήφισε ακόμη η παράταξη της Τόνιας Κουζή και συνολικά έλαβε 16 ψήφους έναντι 13 που πήρε η εισήγηση του δημάρχου. 

Η διαφωνία λοιπόν ήταν εάν η σύμβαση διακοπεί ή εάν δεν ανανεωθεί. Οι παρατάξεις των μειοψηφιών που υπερψήφισαν την εισήγηση του πλειοψήφησε θεώρησαν ότι η λέξη “διακοπεί” δεν αφήνει περιθώριο συνέχισης της συνεργασίας με την εταιρία με τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης, που κρίνονται ευνοϊκοί μόνο για τη WIND. Αντίθετα η παράταξη της δημοτικής αρχής και των συνεργαζόμενων παρατάξεων έκριναν ότι είναι προτιμότερη η φράση “μη ανανέωση” της σύμβασης ώστε αυτή να μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα μόλις ξεκαθαριστούν τα ζητήματα της ενδεχόμενης επικινδυνότητας αλλά και εξασφαλιστούν περισσότερα οφέλη για το Δήμο από τη WIND. 

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και κάτοικοι της Καλαμάτας που διαμαρτύρονται για το πείραμα του 5G και υποστηρίζουν ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία. Εκπρόσωποί τους μίλησαν μάλιστα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και επικαλέστηκαν ανάλογες απόψεις που διατυπώνουν επιστήμονες, όπως και αναφορές ευρωπαϊκών θεσμών που αναφέρονται στην επικινδυνότητα του 5G, σε ό,τι αφορά όμως κυρίως την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. 

Από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων παρατάξεων αλλά και των πολιτών διαφοροποιήθηκε, χωρίς να παραγνωρίζει τη σοβαρότητα της επιφύλαξης για την ενδεχόμενη επικινδυνότητα του δικτύου 5G στην υγεία, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος. Υπογράμμισε ότι για το δίκτυο 5G βρίσκεται σε εξέλιξη ένας μεγάλος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν αυτές τις δουλειές στις χώρες. Τόνισε λοιπόν ο Δημήτρης Οικονομάκος ότι όταν σημειώνονται εμπορικοί πόλεμοι το επίμαχο ζήτημα είναι το κέρδος και όχι η υγεία των πολιτών. Για το ίδιο ζήτημα ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να ξεκαθαρίζουν ποια είναι η επικινδυνότητα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Είπε ότι αυτές οι μελέτες δεν χρηματοδοτούνται γιατί αναφέρονται σε θέματα που συνδέονται με τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 

Στ.Μ.