Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 21:34

Ανάθεση μελέτης το 2021 για την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου όχι μόνο της Καλαμάτας αλλά από Κιτριές ως Πεταλίδι

Ανάθεση μελέτης το 2021 για την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου όχι μόνο της Καλαμάτας αλλά από Κιτριές ως Πεταλίδι

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΝΙΚΟ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗ 
Περισσότερο με παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου παρά με τον απολογισμό του έργου του, έμοιαζε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, υπεύθυνος για την ψηφιακή διακυβέρνηση, για την πολεοδομία και για τα έργα. Σε ό,τι αφορά τα έργα ο Νίκος Μπασακίδης ανακοίνωσε μεταξύ άλλων στο Τεχνικό Πρόγραμμα της νέας χρονιάς μπαίνει η μελέτη για την ανάδειξη του παράκτιου μετώπου, το οποίο αποτελεί ή πρέπει να αποτελέσει το τοπόσημο της Καλαμάτας μαζί με την παρόχθια ζώνη του Νέδοντα. Σχετικά με τα πολεοδομικά θέματα ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην επέκταση της πολεοδόμησης στα ανατολικά της Καλαμάτας μέχρι τη Βέργα και Δυτικά μέχρι τον Μπουρνιά. Για τη ψηφιακή διακυβέρνηση ο Νίκος Μπασακίδης παρουσίασε το σχεδιασμό για την ανάπτυξη και λειτουργία εφαρμογών που θα καλύπτουν το χαρακτηρισμό “Ψηφιακός Δήμος” και “Έξυπνη πόλη”...

Ειδικότερα για τα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου ο Νίκος Μπασακίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: “Συμμετέχοντας σε δίκτυα πόλεων, συνεργαζόμενοι με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και συμπορευόμενοι με την ΚΕΔΕ και τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής, χαράσσουμε την στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Δήμου και μιας Έξυπνης Πόλης.

Για τον Ψηφιακό Δήμο, προωθούνται τα εξής :

Η αναδιοργάνωση των διαδικασιών λειτουργίας του Δήμου, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών Δημοσίου που προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Η σύνταξη ενός σχεδίου ανθεκτικότητας τόσο των υποδομών όσο και των λειτουργιών του Δήμου απέναντι σε κρίσεις ( φυσικές καταστροφές, υγειονομική κρίση, κλπ).

Η λειτουργία πλατφόρμας Παρατηρητηρίου των Πολιτών, μέσω του οποίου με ενιαίο τρόπο ο πολίτης θα επικοινωνεί με τις υπηρεσίες του Δήμου και θα λαμβάνει ενημερώσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η κατασκευή πλατφόρμας «Διορθώνω το σχολείο μου», για τη δημιουργία ταυτότητας κάθε σχολικής μονάδας.

Για την Έξυπνη πόλη

Εγκατάσταση συστήματος ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών (infopoint) στο Ιστορικό Δημαρχείο και την Παραλία, με πληροφορίες από ένα αποθετήριο πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων.

Την κατασκευή ενός WebGIS χάρτη επιχειρηματικότητας, που θα παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τις Χρήσεις Γης, τις δημοτικές υποδομές, το οδικό δίκτυο και τα δίκτυα ΟΚΩ, για σημεία ενδιαφέροντος, κ.ά.

Τη δημιουργία ενός ψηφιακού Παρατηρητηρίου Κλιματικής Αλλαγής

όπου θα αποτυπώνονται με έξυπνους μετρητές οι καταναλώσεις ενέργειας και ύδατος, σε όλες τις δημοτικές υποδομές

Θα εμφανίζονται πληροφορίες για την κινητικότητα στην πόλη

Θα παρέχονται τιμές Περιβαλλοντικών Δεδομένων (Θερμοκρασίας, Υγρασίας, Ανέμων, Υετού και Εκπομπών ρύπων)

Ενημέρωση τιμών ακραίων φυσικών φαινομένων  (Πλημμυρών, Σεισμού, κλπ)

Την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών για την  εφαρμογή καινοτόμων ιδεών

Στην αγροτική παραγωγή, στην Πολιτική Προστασία, στην Κινητικότητα στην πόλη, στην επιχειρηματικότητα”. 

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ

Σε ό,τι αφορά τα πολεοδομικά θέματα για τα οποία είναι αρμόδιος αντιδήμαρχος, ο Νίκος Μπασακίδης είπε μεταξύ άλλων: “Η επέκταση του σχεδίου πόλης, ανατολικά προς την απόληξη της Κρήτης και δυτικά προς τον Κορδία, η τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων του Σχεδίου του 1905 και των πρόσφατων επεκτάσεων του, καθώς και η κατασκευή έργων υποδομής για την οικοδόμηση των νέο ενταχθέντων στο σχέδιο περιοχών, είναι οι άξονες στους οποίους εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε, ώστε να υποστηριχθεί η ανοδική πορεία της πόλης.  

Με την προώθηση της ολοκλήρωσης των μελετών  της Βέργας, της Μ. Μαντίνειας, της Ανατολικής Παραλίας και σύντομα του Κορδία, ο Δήμος θα αποκτήσει επιπλέον πολεοδομημένη γη που θα εκτείνεται σε όλο το παράκτιο μέτωπο.

Γη με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, που θα φέρει πλούτο στην πόλη και τους κατοίκους της.

Παράλληλα προωθείται η καταχώρηση της πράξης εφαρμογής της Κηπούπολης στο Κτηματολόγιο, που μαζί  με τα πυκνοδομημένα της ανατολικής Παραλίας θα εισφέρουν προς οικοδόμηση πλέον των 300 στρεμμάτων γης.

Με την υποβολή αιτημάτων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος διεκδικούμε επίσης την σύνταξη των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, ώστε με ενιαίο τρόπο και σε όλη την επικράτεια του Δήμου να αποτυπώνονται οι χρήσεις γης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Πόλης του 1905, έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις αναλογισμού στην Ψαρών, την Βουλγαροκτόνου και του συμπλέγματος δρόμων της οδού Κορώνης, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για πράξεις αναλογισμού, στις οδούς Παλιγγενεσίας, Θεμιστοκλέους και του συμπλέγματος των οδών Σταδίου και Μ. Αλεξάνδρου και έχει προγραμματιστεί η έναρξη των Πράξεων στις οδούς Ρήγα Φεραίου, Χρ. Σμύρνης & Μπουμπουλίνας.

Μετά από την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, έχουν προταθεί προς ένταξη στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2021, η κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής  στην περιοχή των 110 στρεμμάτων Δυτικά της Αρτέμιδος, καθώς και οι διανοίξεις της οδού Ψαρών, της Δράκου, της Ι. Ψαρρέα,  ανωνύμου οδού στα Ακοβίτικα,  και στην ανατολική γειτονιά των οδών Κυναιγείρου, 9ου Συντάγματος & Ωκεανού, Κλεισθένους, Μαρινάτου κλπ.”.

ΕΡΓΑ

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα έργα ο Νίκος Μπασακίδης ανέφερε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα του τρέχοντος έτους ξεκίνησε με προϋπολογισμό 16 εκατομμυρίων και έχει φτάσει στα 27 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα, είπε ο αντιδήμαρχος, έχει συμβασιοποιηθεί το 72% των έργων του Τεχνικού Προγράμματος και οι απορροφήσεις φτάνουν το 40%. 

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι είναι θετικά τα βήματα που γίνονται ως προς την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. 

Ακόμη ο Νίκος Μπασακίδης ανακοίνωσε τα εξής για το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα: “Σε αναμονή της κυβερνητικής πρότασης για το αντιπλημμυρικό έργο του Νέδοντα και με την πεποίθηση ότι η παρόχθια ζώνη του Νέδοντα αποτελεί μαζί με το παράκτιο μέτωπο τις περιοχές τοπόσημο της πόλης που χρήζουν ανάγκης παρεμβάσεων,  στο Νέο Τεχνικό Πρόγραμμα 2021, που θα έχει αρχικό Π.Υ  20 εκατ. €, έχουν εγγραφεί παρεμβάσεις για έργα και μελέτες που αφορούν:

  1. την εκπόνηση μελέτης ανάδειξης του παράκτιου μετώπου από τις Κιτριές έως το Πεταλίδι,
  2. την επέκταση της πόλης ανατολικά και δυτικά,
  3. την κατασκευή έργων υποδομής στην περιοχή δυτικά της Αρτέμιδος,
  4. την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στη ΘΟΥΡΙΑ,
  5. την διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων στις γειτονιές της πόλης ως σημείων συνάντησης,
  6. την ανάπλαση του Ανατολικού Κέντρου
  7. Διανοίξεις οδών σε όλη την πόλη, με παράλληλη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.

Στην εξελικτική πορεία της πόλης και του Δήμου, με την συμπαράσταση των λίγων πλέον αλλά άξιων υπαλλήλων μας, μπορούμε να ονειρευθούμε μια πόλη φιλική και ανθεκτική.

Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα με τα δικά μας έσοδα και επενδύουμε στο μέλλον, διεκδικώντας χρήματα από παντού”.