Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012 19:16

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν ρίξει λευκή πετσέτα, είναι υπηρέτες των τραπεζιτών»

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ ΣΤΗ 
ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Υπηρέτη των τραπεζιτών χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αναφέρθηκε και σε σειρά ζητημάτων της Μεσσηνίας (πυρόπληκτα δάνεια, επιστροφή ΦΠΑ αγροτών, αυτοκινητόδρομοι κ.ά) για τα οποία οι εξελίξεις είναι αρνητικές.

«Μπορεί το Mega να μας ενημερώνει ότι ο κύριος Πρωθυπουργός μιλώντας με τους στενούς του συνεργάτες τους είπε ότι ακόμη και με το Θεό να μιλήσει, θα του πει να μην αλλάξει πολιτική. Εγώ βέβαια με το Θεό δεν μιλάω, μιλάω όμως με τους πολίτες της Μεσσηνίας, με κοινούς γνωστούς με τον κύριο Πρωθυπουργό, οι οποίοι προσδοκούσαν και ήλπιζαν ότι δεν θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική με τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Παπακωνσταντίνου και τώρα βλέπουν όχι μόνο να ακολουθεί την ίδια, αλλά και χειρότερη», τόνισε ο κ. Πετράκος και αναφέρθηκε σε ζητήματα της Μεσσηνίας κάνοντας λόγο για «αθέτηση» των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού όσον αφορά «τη ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων, τη μη αλλαγή του αντισυνταγματικού νόμου του κ. Βενιζέλου για την επιστροφή του ΦΠΑ των αγροτών, με τον οποίο παρακρατούνται και οι μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, ούτε το ότι ένας δρόμος, ένα κομμάτι 12 χιλιομέτρων φτιάχνεται 10 χρόνια και μια παράκαμψη έτοιμη, το Παραδείσια-Τσακώνα, δεν μπορεί να παραδοθεί, ούτε για τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, που όπως φαίνεται οδηγείται στις καλένδες, γιατί ο κύριος Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» αποδεικνύοντας ότι είναι υπηρέτες των τραπεζών και των τραπεζιτών».
Ο κ. Πετράκος χαρακτήρισε «δολοφονικό σχέδιο κατεδάφισης της ελληνικής κοινωνίας» το νέο μνημόνιο και τον προϋπολογισμό επισημαίνοντας ότι «το 2013 η χώρα θα είναι για έκτη κατά συνέχεια χρονιά σε ύφεση με πρόβλεψη για μείωση του Α.Ε.Π., με βάση τους διεθνείς οργανισμούς, κατά 7%. Η ανεργία θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα ξεπεράσει το 30%. Αν λοιπόν η ελληνική οικονομία ήταν ένας άρρωστος και ο γιατρός συνταγογραφούσε ένα φάρμακο και εγώ ως συγγενής του ασθενούς έβλεπα τον πυρετό να ανεβαίνει, θα του ζητούσα απλά να σταματήσει αυτό το φάρμακο γιατί θα τον σκοτώσει. Με λίγα λόγια, όταν το χρέος προς το Α.Ε.Π. ανεβαίνει και παράλληλα ανεβαίνει η ύφεση και η ανεργία και η φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, με τη συνταγή της λιτότητας που ακολουθείτε ή αυτό είναι πολιτική ηλιθιότητα ή ταξική επιλογή. Επειδή δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική ηλιθιότητα σε καμία περίπτωση, γιατί είστε ιδιαίτερα έξυπνοι άνθρωποι, προφανώς κάνετε ταξική επιλογή».
Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πετράκος σημείωσε: «Για να αλλάξει αυτός ο φαύλος κύκλος ένας δρόμος υπάρχει. Να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα. Χρειάζεται να καταγγελθεί το μνημόνιο, να ακυρωθούν οι εφαρμοστικοί του νόμοι, να διαγραφεί το μεγαλύτερο μέρος του χρέους και το υπόλοιπο να αποπληρώνεται με όρους ανάπτυξης. Και παράλληλα, για να βγει η χώρα από το φαύλο κύκλο, χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης τονώνοντας τη βιομηχανία και την αγροτική παραγωγή. Γι’ αυτό το σκοπό χρειάζονται υγιείς δημόσιες τράπεζες, πολιτική δημοσιονομικών επενδύσεων που εσείς κατακρεουργείτε για να βελτιώσετε τις υποδομές χρειάζεται εξυγίανση των δομών στην παραγωγή και το εμπόριο, σταθερό και ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας. Τέλος, χρειάζεται κοινωνική αλλαγή με αναδιανομή του πλούτου και του εισοδήματος. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην έχετε απορίες και να μη λέτε ότι δεν έχουμε προτάσεις».
Ολοκληρώνοντας ο Θανάσης Πετράκος την ομιλία του σημείωσε: «Ο Προϋπολογισμός που κάνετε δεν πρόκειται να λειτουργήσει και θα κόψετε και τις συντάξεις σε λίγο, αν μείνετε στην εξουσία, κάτω από τα 1.000 ευρώ και πάλι. Αν συνεχίσετε έτσι, οδηγείτε τους πολίτες και τη χώρα στην καταστροφή. Αυτή είναι η γενική διαπίστωση του Προϋπολογισμού και γι’ αυτό το μόνο καλό που μπορείτε να κάνετε, είναι να παραιτηθείτε. Απέναντι στην κοινωνική καταστροφή ο δρόμος σωτηρίας είναι μία προοδευτική ανατροπή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, με μία Κυβέρνηση η οποία μπορεί να βγάλει τη χώρα από την καταστροφή».