Για το ψηφιακό μουσείο μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος και ο υπεύθυνος του προγράμματος από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι σκοπός του ψηφιακού μουσείου “Καλαμάτα 1821” είναι η επανασύνδεση των ντόπιων και των επισκεπτών με τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή την περίοδο της Επανάστασης.
Επίσης ο δήμαρχος σημείωσε ότι εκτός από το πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας” ο Δήμος Καλαμάτας ετοιμάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο έχει προταθεί στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” και η πρώτη αξιολόγηση του είναι θετική.
Ο καθηγητής Νικόλαος Ζαχαριάς από την πλευρά του επισήμανε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας” ετοιμάζεται επίσης μια ταινία σχετικά με την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή την περίοδο της Επανάστασης, με τίτλο “Άνεμος Ελευθερίας”. Σημείωσε ότι υπήρξε μια μικρή, όπως ανέφερε, καθυστέρηση στην εξέλιξη της ταινίας, εξαιτίας του κορονοϊού και του απροσδόκητου θανάτου της σκηνογράφου Ιουλίας Σταυρίδου. Ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι η διαβεβαίωση από τη View Master Films, που ετοιμάζει την ταινία, είναι ότι θα όλα θα είναι έτοιμα για να γίνει η πρώτη προβολή στην Καλαμάτα τον Μάρτη του 2021. Σημείωσε επίσης ότι τα κοστούμια ράβονται σε ραφεία της Καλαμάτας.
Εκτός από το ψηφιακό μουσείο και την ταινία, ο κ. Ζαχαριάς είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος θα ετοιμαστεί και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τον Μάρτη του 2021, σε συνεργασία με τη Φάρις.
Τέλος ο καθηγητής κ. Ζαχαριάς ευχαρίστησε τον δήμαρχο κ. Βασιλόπουλο, σημειώνοντας ότι έδωσε επιτάχυνση στις διαδικασίες για τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου στο Δημαρχείο της Αριστομένους.
Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004