Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 18:57

Στήριξη και όχι υποβάθμιση των Κοινοτήτων ζητά η Ένωση Προέδρων Μεσσηνίας

Από τηλεδιάσκεψη για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και εκπροσώπους των κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας Από τηλεδιάσκεψη για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και εκπροσώπους των κοινοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας

Τη σειρά επαφών που έχει κάνει μέχρι τώρα, προβάλλοντας τη διεκδίκηση για στήριξη των Κοινοτήτων αντί της υποβάθμισής τους, με τις επερχόμενες αλλαγές στη αυτοδιοίκηση, παρουσιάζει η Ένωση Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας. Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι της Ένωσης έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους στον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τους βουλευτές της Μεσσηνίας, τον γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρη Καφαντάρη…

Στην ανακοίνωσή της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας της, Παναγιώτης Λύρας (πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας) και Αλκιβιάδης Φρέσκας (πρόεδρος της Κοινότητας Μελιγαλά), σημειώνονται τα εξής: “Στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης 28/1/2021 έγινε η παρουσίαση του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια ανακοίνωση που βρίσκει τις Κοινότητες όλης της χώρας σε αντίθεση αφού η νέα εκλογική διαδικασία αντί να προσθέσει δυνατότητες και εργαλεία για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, περιορίζει την ενεργοποίηση νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση.

Η ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των τοπικών συμβουλίων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν το κίνητρο επί της ουσίας για να συγκροτηθούν «ομάδες εθελοντισμού» κατά τόπους και πολίτες έφυγαν από την λεγόμενη «κριτική του καναπέ» και ενώθηκαν χωρίς παραταξιακές λογικές και δουλεύουν παρά τις θεσμικές και λειτουργικές δυσχέρειες και τους απαιτούμενους πόρους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας συμμετέχει και πρωτοστατεί σε ένα άτυπο Πανελλαδικό Συντονιστικό Δίκτυο Κοινοτήτων που ξεκίνησε διαδικτυακά και με υπεύθυνο τρόπο παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και λόγω των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας, συνομιλεί με όλους τους εμπλεκόμενους, ενημερώνει το σύνολο των Κοινοτήτων και προσπαθεί με κάθε μέσο να γνωστοποιήσει τις θέσεις του στους πολίτες, στους συμπολίτες και συγχωριανούς μας.

Ο δρόμος μας είναι η συνεργασία γιατί η έννοια της Κοινότητας μέσα στη συνείδηση του Έλληνα, μέσα στις απαιτήσεις της Ευρώπης των περιφερειών ήταν και παραμένει η συνύπαρξη για το κοινό καλό!

Είχαμε την τιμή και τη χαρά, ως ‘Ένωση Προέδρων Κοινοτήτων Μεσσηνίας να συνομιλήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις και ταυτόχρονα να ζητήσουμε τη στήριξη για τα δίκαια αιτήματά μας με τον Υπουργό Εσωτερικών κ Μ. Βορίδη, τους Βουλευτές Μεσσηνίας και το Γεν. Γραμματέα της ΚΕΔΕ.

Κοινός τόπος όλων των συζητήσεων αποτελεί η παραδοχή ότι ο αιρετός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη χρειάζεται περισσότερη στήριξη για να μπορέσει ανταποκριθεί στο ρόλο του, τη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών περιοχών και της υπαίθρου.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας με θεσμικό, υπεύθυνο τρόπο να επικοινωνήσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία των Κοινοτήτων, λειτουργία που ουσιαστικά αφορά την ποιότητα ζωής όλων μας, στις πόλεις και στα χωριά μας”.