Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012 18:56

Εργαλείο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας

 Εργαλείο για τα συμφέροντα του κεφαλαίου το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας

ΛΕΕΙ Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Προσηλωμένο στις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ένωσης, της τρόικας και του κεφαλαίου είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας, υποστηρίζει η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που τονίζει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να ενημερώσει το λαό και να συγκροτηθεί μέτωπο για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.

Ειδικότερα, η «Λαϊκή Συσπείρωση», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, σημειώνει: «Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μόνη της, χωρίς την παρουσία άλλων παρατάξεων, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες το επιχειρησιακό πρόγραμμα (ε.π.) 2012 - 2014 του Δήμου Καλαμάτας (ένα κείμενο 611 σελίδων), υλοποιώντας έτσι σε τοπικό επίπεδο την πολιτική της Ε.Ε., του κεφαλαίου, των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας.
Στη σελίδα 550 του ε.π. αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:
«Ειδικότερα, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Δήμου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του:
- Την αναπτυξιακή στρατηγική της Ε.Ε. "Ευρώπη 2020" και την ενσωμάτωση της στρατηγικής αυτής στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων
- Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ)
- Τη στρατηγική του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Ελλάδα Πελοπόννησος και Ιόνια Νησιά (ΔΕΠΙΝ)
- Τη στρατηγική του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»
- Τη στρατηγική του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 - 2013
- Τη στρατηγική και τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου
- Τις προτεραιότητες του Μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας».
Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι το ε.π. εντάσσεται στους σχεδιασμούς της Ε.Ε., των ελληνικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την απελευθέρωση των αγορών, την πιο γρήγορη εφαρμογή των ιδιωτικοποιήσεων, την ένταση της επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.
Το ε.π. στοχεύει σε μια ανάπτυξη υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι σε μια ανάπτυξη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Αυτές τις επιδιώξεις και αυτή την ανάπτυξη υπηρετεί και η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) της Καλαμάτας. Μ’ αυτήν την ανάπτυξη και τον ευρωμονόδρομο συμφωνούν και οι άλλες παρατάξεις του ΔΣ Καλαμάτας, παρά τις επιμέρους «διαφορές» και «διαφωνίες» που προβάλλουν.
Βεβαίως, η Δ.Α. σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας, κάνει λόγο για ανάπτυξη, γενικά κι αόριστα, χωρίς να απαντάει στο βασικό ερώτημα: «Ανάπτυξη για ποιόν»;
Εισαγωγικά αναφέρεται ότι: «στις προτεραιότητες του προγράμματος αντανακλάται η βούληση και το όραμα του Δ.Σ.» και παρακάτω: «Κατά τη διαδικασία σύνταξής του πρέπει να συμμετέχουν… τοπικοί φορείς και ομάδες πολιτών». Μας δουλεύουν «ψιλό γαζί», αφού οποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ δεν συμφωνεί με τις επιδιώξεις του κράτους του κεφαλαίου την γυρίζουν πίσω.
Και «ερωτηματολόγιο προβλέπεται να συνταχθεί και να προωθηθεί…σε φορείς … και γενικότερα σε όλους, ατομικά ή συλλογικά, που τυχόν ήθελαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή». Πότε η Δ.Α. πήρε υπόψη τη γνώμη και τις ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων του Δήμου;
Αναφέρεται, επίσης, ότι: «πρέπει να καταγράφεται σαφώς η επιδίωξη για ίσες ευκαιρίες και η ισότητα για όλες και όλους». Πότε η Δ.Α. ενήργησε για το συμφέρον όλων, αφού μόνιμη επιδίωξη της είναι το χαράτσωμα των λαϊκών οικογενειών, η απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών και τα κέρδη των εργολάβων;
Στις προτεραιότητες της Δ.Α. είναι η τουριστική ανάπτυξη. Πάλι τα ίδια!!! Μας έχουν ζαλίσει τόσα χρόνια με την τουριστική ανάπτυξη. Τίποτα όμως δεν έχουν κερδίσει ούτε οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, που βλέπουν το μισθό τους να εξαφανίζεται, ούτε οι μικροί επαγγελματίες στον τουρισμό, που βλέπουν μόνο χαράτσια και ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, ούτε οι εργαζόμενοι γενικότερα.
Ενδιαφέρεται η Δ.Α. για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, της τοπικής ανάπτυξης και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος γι’ αυτή. Όμως αυτό σημαίνει μισθοί πείνας για τους εργαζόμενους και εργασιακές σχέσεις τύπου «γαλέρας».
Το όραμά της Δ.Α. είναι, όπως αναφέρεται στο ε.π., η «ενίσχυση των υποδομών παιδείας, πολιτισμού, ..και αθλητισμού», η πραγματικότητα όμως λέει άλλα. Μιλάει για απαξίωση και λουκέτο ή ξεπούλημα των αθλητικών εγκαταστάσεων, των πολιτιστικών σχολών της «ΦΑΡΙΣ Α.Ε.» των παιδικών σταθμών κ.λπ.
Για το μόνο που λέει αλήθεια η Δ.Α. είναι η επιδίωξή της για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή, της αλληλεγγύης και των εθελοντικών δικτύων. Αυτό, βέβαια, το κάνει όχι γιατί ενδιαφέρεται πραγματικά για τους φτωχούς, τους άνεργους, αλλά γιατί θέλει να λειτουργήσει σαν «αμορτισέρ» για το καπιταλιστικό σύστημα, ιδιαίτερα σήμερα που περνάει σοβαρή κρίση, για να μην έχουμε κοινωνικές εκρήξεις και κινδυνέψει η ίδια η ύπαρξη του, να μην ανατραπεί!
Διαβάζοντας ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία από τον συνοπτικό πίνακα στο τέλος του ε.π., φαίνεται ξεκάθαρα η πολιτική της Δ.Α. και για ποιόν δουλεύει:
«Για τους άνεργους, υλοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ». Δηλαδή, δουλειά με 625 ευρώ τον μήνα (σήμερα, γιατί αύριο θα παίρνουν 500, 400, 200 ευρώ), χωρίς κανένα δικαίωμα. Ούτε μια μέρα δεν μπορούν να λείψουν από τη δουλειά τους, γιατί θα χάσουν 5 μεροκάματα. Αυτά τα προγράμματα εφαρμόζονται ήδη, και είναι γνωστά και για τη μίζα που παίρνουν οι δουλεμπορικές ΜΚΟ και γιατί βολεύονται με φτηνή εργατική δύναμη οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Βελτίωση της κατάστασης των σχολικών συγκροτημάτων και ενίσχυση σχολικών επιτροπών». Πώς θα γίνει αυτό, με τι χρήματα; Αφού ήδη κουρεύτηκαν οι επιδοτήσεις στα σχολεία και δεν φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο. Ζητάνε, μάλιστα, από τους γονείς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να πληρώσουν για το πετρέλαιο και άλλες δαπάνες.
«Αθλητικές υποδομές: Παραχώρηση εγκαταστάσεων σε χρήστες & συντήρηση αυτών». Εδώ είναι ξεκάθαρη η επιδίωξη της Δ.Α. για το ξεπούλημα των χώρων άθλησης.
«Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της Δ/νσης Πρασίνου». Δεν υπάρχει κανένας λόγος, αφού η Δ.Α. το πράσινο και την συντήρησή του τα ‘χει παραδώσει στους εργολάβους.
Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι η δράση 4.1.8. «Διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ποιος θα τα διεκδικήσει; Αυτή η Δ.Α. (της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.) που δεν έκανε τίποτα τόσα χρόνια και δεν ξέρει ούτε πόσα είναι τα παρακρατημένα; Άλλωστε, οι εκλεγμένοι της ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ, μαζί με αυτούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ήταν αυτοί που συμφώνησαν στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους από αυτά.
Ο λαός του Δήμου Καλαμάτας και της χώρας μας δεν χρειάζεται έργα και δράσεις από τα οποία θα «χοντρύνουν» κι άλλο τα πορτοφόλια κάποιων μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματιών. Χρειάζεται έργα και δράσεις για την εξυπηρέτηση των δικών του ζωτικών αναγκών, την επίλυση των δικών του προβλημάτων. Αναγκών και προβλημάτων που συνδέονται με την εξασφάλιση μόνιμης, σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας, με την διασφάλιση δημόσιας, δωρεάν και αναβαθμισμένης Παιδείας, Υγείας - Πρόνοιας, με τη λύση του προβλήματος της λαϊκής κατοικίας, με την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, με την προστασία του περιβάλλοντος, με τη δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών που θα είναι στην υπηρεσία των λαϊκών στρωμάτων κ.ά.
Γενικότερα, ο λαός μας χρειάζεται μια διαφορετική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, με εργατικό - λαϊκό έλεγχο και, αξιοποιώντας όλα τα παραγωγικά και τα άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας, της περιφέρειας και της χώρας μας, θα στοχεύει, πραγματικά, στη διασφάλιση της ευημερίας του. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι να φύγει η εξουσία από τα χέρια των καπιταλιστών και να περάσει στα χέρια του λαού και προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη να δρα και να παλεύει το λαϊκό κίνημα.
Στη βάση αυτής της λογικής κι αυτής της προοπτικής, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δηλώνουμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πλήρη ενημέρωση του λαού της περιοχής μας και για τη συγκρότηση και ανάπτυξη ενός Λαϊκού Μετώπου Αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που περνάει και μέσα από τα άλλα όργανα της Τοπικής Διοίκησης».