Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 10:37

Αδελφοποίηση Καλαμάτας και Καστελόριζου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΕΑ
Την αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Καστελόριζο προτείνει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοπορία», Νίκος Φωτέας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Ανδρέα Γουρδέα, και το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα.
Όπως σημειώνει, είχε επικοινωνία με το δήμαρχο του νησιού, Παύλο Πανηγύρη, ο οποίος του περιέγραψε πόσο εγκαταλειμμένοι είναι οι κάτοικοι και το νησί και πόσο αρνητικό κλίμα έχει δημιουργήσει η «ιδέα» του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να ανακοινώσει από εκεί ότι η χώρα τίθεται υπό τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικας, ενώ αναφέρεται και στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρόταση του Νίκου Φωτέα έχει ως εξής: «Τα τελευταία χρόνια σαν Κράτος δεχόμαστε παντός είδους αμφισβητήσεις σε όλα τα πεδία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που συνιστούν την ατομική αλλά και Εθνική μας υπόσταση. Η οικονομική κρίση μας έχει καταστήσει ευάλωτους σε επιβουλές και διεκδικήσεις από εξωγενείς παράγοντες, είτε πρόκειται για ‘φίλους’ και γείτονες είτε για οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα. Παρακολουθούμε όλοι μας με αισθήματα αμηχανίας αρχικά, που καταλήγουν σε οργή, την υποβάθμιση της ζωής μας σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, παροχών υγείας, άμυνας .
Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να επιδείξουμε τη αλληλεγγύη μας,  ένα από τα χαρακτηριστικά της φυλής μας, που θα μας βοηθήσει να ανακάμψουμε και να αποδείξουμε σε όλους ότι διαθέτουμε και τη δύναμη και τη βούληση να κατορθώσουμε την υπέρβαση, παρόλα τα εμπόδια που συνεχώς μας ορθώνουν!
Μετά τις μαύρες μέρες του 1996, τη σκοτεινή νύχτα των Ιμίων, που αποτελεί μια από τις πλέον μαύρες και σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας μας, προέκυψε  πρόσφατα, και το θέμα μιας δήθεν διαπραγμάτευσης για την χωροθέτηση ΑΟΖ σε ένα άλλο ακριτικό μέρος της Ελλάδας, το Καστελόριζο. Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο του Καστελόριζου (Δήμος Μεγίστης), μας μεταφέρθηκε η εγκατάλειψη που βιώνουν οι ακρίτες συμπατριώτες μας διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις .  ‘Μας θυμήθηκαν όταν ήταν να ανακοινώσουν την έλευση της Τρόικας’, μας είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μεγίστης, Παύλος Πανηγύρης, με ό,τι μπορεί να σηματοδοτεί αυτή η σημειολογία.
Την πρότασή μας για αδελφοποίηση των δυο δήμων μας, Καλαμάτας και Καστελόριζου, την αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά και θέρμη, ενώ σημείωσε τη σημασία της ουσιαστικής στήριξης τις δύσκολες ώρες που περνούν. Σας καλούμε λοιπόν να αποφασίσουμε σήμερα την αδελφοποίηση των δήμων μας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η σκέψη και η βούληση μας είναι και θα παραμείνει η διαφύλαξη της ακεραιότητας μας σαν Έθνος με κάθε τρόπο, ειρηνικό και μη».