Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 15:50

Ο Καμύ, ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Ο Καμύ, ο Βασίλης Κοσμόπουλος και ο Θανάσης Βασιλόπουλος

Από τον Καμύ άντλησε την απάντησή του προς τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, ο Βασίλης Κοσμόπουλος, χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμίζουμε ότι ο Κοσμόπουλος έκανε κριτική στο δήμαρχο για τη στάση του και τις αναφορές του σε ό,τι αφορά την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Υπαπαντής και ο δήμαρχος του απάντησε ότι κάνει σαν εισαγγελέας για να εδραιώσει τη θέση του ως ο πρώτος της αντιπολίτευσης. Η ανταπάντηση του Βασίλη Κοσμόπουλου ήταν “τις σκέψεις που εμείς κάνουμε κάτω από παρόμοιες περιπτώσεις τις δανείζουμε στον αντίπαλο”...

Σήμερα έγινε γνωστό ότι αυτή η ανταπάντηση του Βασίλη Κοσμόπουλου προέρχεται από την “Πτώση” (βραβείο Νόμπελ) του Αλμπέρ Καμύ. Μάλιστα στη φράση του Καμύ στην “Πτώση” η λέξη “σκέψεις” συνοδεύεται από το επίθετο “χυδαίες”, την οποία η παράταξη σημειώνει ότι ο Βασίλης Κοσμόπουλος απέφυγε να την αναφέρει θέλοντας να παραμείνει ευγενής. 

Για το χθεσινοβραδινό επεισόδιο μεταξύ Κοσμόπουλου-Βασιλόπουλου γίνεται μεγάλη συζήτηση, μεταξύ άλλων και για την κατά φάσεις απάντηση του δημάρχου. Δηλαδή ο δήμαρχος σε μια μακρά ομιλία για διάφορα θέματα, έδωσε μια απάντηση σχετικά με την υπόθεση της Υπαπαντής και στο τέλος της ομιλίας του επανήλθε για να ξανααπαντήσει επικεντρώνοντας στον Βασίλη Κοσμόπουλο. 

Ας μείνουμε όμως λίγο στον Καμύ, όχι στην “Πτώση” του αλλά στην “Πανούκλα”. Έργο επίκαιρο, λόγω της υγειονομικής κρίσης, της κοινωνικής κατάστασης, της πολιτικής κατάστασης. Να πως τελειώνει το βιβλίο: «… Ο Ριέ αναλογιζόταν πως αυτή η χαρά δεν θα ήταν ποτέ σίγουρη. Γιατί ήξερε αυτό που αγνοούσε το χαρούμενο πλήθος[…] δηλαδή πως ο βάκιλος της πανούκλας δεν πεθαίνει ούτε εξαφανίζεται ποτέ, πως μπορεί να μείνει δεκάδες χρόνια κοιμισμένος μέσα στα έπιπλα και τα ρούχα[…] και πως ίσως θα ερχόταν μια μέρα που για την δυστυχία και την γνώση των ανθρώπων η πανούκλα θα ξυπνούσε τα ποντίκια της και θα τα έστελνε να ψοφήσουν σε μία ευτυχισμένη πόλη».

Στ.Μ.