Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 19:20

Λάδι από την Καλαμάτα το δώρο του Αντώνη Σαμαρά στο Βούλγαρο ομόλογό του

Λάδι από την Καλαμάτα το δώρο του Αντώνη Σαμαρά  στο Βούλγαρο ομόλογό του

ΑΠΟ «ΤΑ ΝΕΑ»
Το προσωπικό δώρο του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, προς τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, που επισκέφθηκε χθες τη χώρα, ήταν δύο μπουκάλια ελαιόλαδο από την Καλαμάτα…

Η εφημερίδα «Τα Νέα», στη στήλη «Μικροπολιτικός», γράφει σχετικά: «Πάνε οι εποχές που ο φόβος του «από Βορράν κινδύνου» δηλητηρίαζε τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Από την απειλή ότι μια επίθεση από τη Βουλγαρία θα οδηγούσε στην ένταξη της Ελλάδας στον «ανελεύθερο κόσμο», φθάσαμε χθες να κυνηγάμε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό για να του δώσουμε μπουκάλια με καλαματιανό λάδι!
Αναφέρομαι στην επίσκεψη του Μπόικο Μπορίσοφ και μιας ντουζίνας υπουργών του στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας και την υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών. Μου λένε μάλιστα ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Μπορίσοφ με τον έλληνα Πρωθυπουργό, αμφότεροι άνοιξαν τις καρδιές τους, καθώς μεταξύ τους έχει δημιουργηθεί προσωπική σχέση.
Σημειώνω εξ άλλου ότι ο Αντώνης Σαμαράς υποδέχτηκε τον Βούλγαρο στο αεροδρόμιο. Για τους φαρμακόγλωσσους που αναρωτιούνταν για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης, σας ενημερώνω ότι αυτό επιτάσσει το πρωτόκολλο όταν ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται πρώτη φορά τη χώρα. Απλώς δεν το τηρούσαμε τόσα χρόνια.
Σύμφωνα με τα νέα ήθη της κυβέρνησης Σαμαρά, μια πρόγευση των οποίων πήραμε κατά την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, από εδώ και πέρα το πρωτόκολλο αυτό θα τηρείται αυστηρά. Όπερ σημαίνει ότι ο Σαμαράς θα κάνει αρκετές φορές το δρομολόγιο Μαξίμου-Ελ. Βενιζέλος.
Στο αεροδρόμιο, όμως, λίγο έλλειψε η επίσκεψη και η ελληνοβουλγαρική φιλία να τιναχτούν τον αέρα. Εξηγούμαι: την ώρα που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (συνόδευε τον Μπορίσοφ στο αεροδρόμιο για την επιστροφή στη Σόφια) και η βουλγαρική αποστολή έμπαιναν στην αίθουσα VIP, εμφανίστηκε κατάκοπος αγγελιαφόρος που ενημέρωσε τον Αβραμόπουλο ότι είχε δέμα για τον Βούλγαρο. Για κάποια λεπτά επικράτησε σύγχυση. Τελικά ξεκαθαρίστηκε ότι το δέμα προερχόταν από τον Πρωθυπουργό και δεν ήταν άλλο από δύο μπουκάλια λάδι Καλαμάτας…».