Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 12:12

Ο περιφερειάρχης ανησυχεί μην έχει η ανάπλαση της Υπαπαντής την τύχη του δρόμου στο Πεταλίδι…

Ο περιφερειάρχης ανησυχεί μην έχει η ανάπλαση της Υπαπαντής την τύχη του δρόμου στο Πεταλίδι…

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΕΣΠΑ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΡΙΤΟΥ;  
“Εύχομαι και ελπίζω να μην προχωράει η ανάπλαση και ξαφνικά να πούμε σταματάμε, αλλά Πεταλίδι, διότι πρέπει να προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα” είπε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, επιτείνοντας τον προβληματισμό για το πόσο αποφασιστική είναι η διάθεση να προχωρήσει η αρχαιολογική έρευνα στο νοτιοανατολικό άκρο της υπό ανάπλαση πλατείας. Το ίδιο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει η αρχαιολογική έρευνα να γίνεται παράλληλα με την ανάπλαση, κάτι που δεν έχει τηρηθεί αφού τα έργα της ανάπλασης έχουν ξεκινήσει χωρίς κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει η αρχαιολογική έρευνα…

Επιπλέον ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να γίνει η αρχαιολογική έρευνα αλλά κυρίως το πως θα αναδειχθούν τα ευρήματα που θα αποκαλυφθούν, σχολιάζοντας ότι είναι ένα ζήτημα που “κανείς δεν αγγίζει”. 

Επίσης ο περιφερειάρχης είπε δημόσια, αν και σημείωσε ότι δεν θέλει να μιλήσει δημόσια γι’ αυτό..., ότι ελέγχεται σε τίνος την κυριότητα βρίσκεται ο χώρος που γίνεται η ανάπλαση στην Υπαπαντή. “Ελέγχεται σε ποιον ανήκει ο χώρος ιδιοκτησιακά, να μην πω τίποτα περαιτέρω δημόσια” είπε συγκεκριμένα ο κ. Νίκας, δημιουργώντας την εντύπωση ότι ενδεχομένως χρηματοδοτείται ο Δήμος από το ΕΣΠΑ για ανάπλαση σε χώρο που δεν του ανήκει ιδιοκτησιακά!

Το θέμα έβαλε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με επερώτησή του, ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”. Συγκεκριμένα ρώτησε γιατί δεν διέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα απαιτούμενα 180.000 ευρώ για την ανασκαφή στο νοτιοανατολικό άκρο της πλατείας της Υπαπαντής, όταν μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, ο περιφερειάρχης έλεγε δημόσια ότι έχει τόσα χρήματα ώστε είχε προσφερθεί να διαθέσει 20.000.000 ευρώ εφόσον το υπουργείο είχε επιλέξει την παραλιακή χάραξη για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας-Ριζόμυλου. 

Τέλος ο Θανάσης Πετράκος έδωσε “μπράβο” στον δήμαρχο Καλαμάτας και το Δημοτικό Συμβούλιο, για την απόφασή τους, όπως είπε, να πληρωθούν από το Δήμο τα 180.000 ευρώ για την ανασκαφή στην Υπαπαντή. 

Ο περιφερειάρχης κ. Νίκας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε κυρίως στο έργο της ανάπλασης στην Υπαπαντή, τονίζοντας ότι ο ίδιος, ως δήμαρχος, έκανε τη μελέτη για το έργο αυτό και ο ίδιος, ως περιφερειάρχης, το ενέταξε στο ΕΣΠΑ. Γι αυτό το λόγο, συνέχισε “έχω κάθε λόγο να το βοηθήσω για να ολοκληρωθεί”. 

Σε ό,τι αφορά την ανασκαφή ο κ. Νίκας είπε ότι θα καταβάλει η Περιφέρεια “κάθε προσπάθεια, υπάρχουν χρήματα και από άλλα προγράμματα -με τα ευρωπαϊκά χρήματα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Προφανώς η Περιφέρεια θα κάνει ό,τι μπορεί και για τη διάσωση των αρχαιολογικών χώρων και για το πολύ μεγάλο θέμα που δεν το ακουμπάει κανείς, για το πως θα τα προστατεύσουμε”. 

Σχετικά με την προστασία των αρχαίων είπε ότι η περιοχή βρίσκεται στο θρησκευτικό κέντρο της πόλης “και τα μνημεία που θα βρεθούν προφανώς δεν θα το σκεπάσουμε με τίποτα λαμαρίνες”.

Είπε ακόμη ότι “η προστασία έχει πολύ μεγάλο κόστος αν θέλουμε να μιλάμε για γυαλί, για έργο το οποίο θα συνάδει με το χώρο. Θα βοηθήσουμε και θα το δείτε στην πράξη”. 

Στ.Μ.