Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021 02:33

Εγκαίνια δημοτικών μαγειρείων Καλαμάτας - Προβολή των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής στον κοινωνικό τομέα

Εγκαίνια δημοτικών μαγειρείων Καλαμάτας - Προβολή των παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής στον κοινωνικό τομέα

Τα δημοτικά μαγειρεία, που λειτουργούν εδώ και μήνες, εγκαινίασε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανακοινώνοντας επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστούν τα δημοτικά υπνωτήρια, θα λειτουργήσουν δημοτικά πλυντήρια, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στη λειτουργία του δημοτικού παντοπωλείου του δημοτικού φαρμακείου, του δημοτικού ιατρείου, του ΚΔΑΠμεα. Ο δήμαρχος τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική είναι στις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής από την έναρξη της θητείας της, ώστε να στηριχθούν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες από την κρίση της περασμένης δεκαετίας και την υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 19 μήνες…

Τα δημοτικά μαγειρεία λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του Β’ ΚΑΠΗ Καλαμάτας, στη Ράχη και είναι από τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν στους Δήμους της χώρας. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ετοιμάζουν περισσότερες από 100 μερίδες φαγητού, ενώ έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν περίπου 400 μερίδες, εφόσον εξασφαλιστεί το απαραίτητο προσωπικό. 

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με τη θρησκευτική τελετή του αγιασμού και ακολούθησε χαιρετισμός από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σαράντο Μαρινάκη, στην συνέχεια από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τέλος από τη θεματική αντιπεριφερειάρχη Άννα Καλογεροπούλου. Την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο εκπροσώπησε ο Δημήτρης Φαββατάς, ενώ παραβρέθηκε η επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Μαρία Οικονομάκου. Ο δημοτικός σύμβουλος της Μαρίας Οικονομάκου, Λεωνίδας Λιάππας, έψαλε κατά την τελετή του αγιασμού. 

Ο Σαράντος Μαρινάκης σημείωσε ότι με την κρίση της πανδημίας αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονταν υποστήριξη από το Δήμο για την εξασφάλιση της σίτισής τους, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας τα 150 άτομα. Για την ένταξη στο πρόγραμμα του δημοτικού συσσιτίου, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, γίνονται αιτήσεις δύο φορές το χρόνο σε συγκεκριμένες χρονικες περιόδους. 

Ακόμη ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι “είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το επιβάλλουν οι συνθήκες”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επειδή υπάρχουν άνθρωποι που ενώ έχουν ανάγκη, για λόγους αξιοπρέπειας, όπως την αντιλαμβάνονται οι ίδιοι, δεν απευθύνονται στο Δήμο για υποστήριξη. Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι ο Δήμος οφείλει να βρει ο ίδιος αυτούς τους ανθρώπους και τους βοηθήσει και μάλιστα κάλεσε τους παριστάμενους εάν γνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις να ενημερώσουν τη υπηρεσία της πρόνοιας του Δήμου. 

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος έδωσε τα συγχαρητήριά του στον αντιδήμαρχο, τονίζοντας μάλιστα πως ό,τι αναλαμβάνει το ολοκληρώνει. Αναφέρθηκε επίσης στην επιλογή που έχει κάνει η δημοτική αρχή από την έναρξη της θητείας της να ενισχύσει την κοινωνική παρέμβαση του Δήμου.

Για τα δημοτικά μαγειρεία ο δήμαρχος είπε ότι είναι έργο που σχεδίασε και ξεκίνησε η προηγούμενη δημοτική αρχή του Παναγιώτη Νίκα και η δική του το ολοκλήρωσε και το λειτούργησε. Τέλος έκανε σύντομη αναφορά στις υπόλοιπες κοινωνικές δομές και δράσεις του Δήμου. 

Ακολούθησε το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων και παρουσίαση των δημοτικών μαγειρείων, καθώς επίσης προσφέρθηκαν κεράσματα που παρασκευάστηκαν στα δημοτικά μαγειρεία της Καλαμάτας. 

Στ.Μ.