Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 13:58

Θα είχε ξεκινήσει η ανασκαφή στην Υπαπαντή αν Δήμος και Περιφέρεια ακολουθούσαν την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού

Πάει πίσω χρονικά η ανασκαφή στην πλατεία της Υπαπαντής και ο λόγος είναι ότι δεν εντάχθηκε ως υποέργο στο έργο της ανάπλασης της πλατείας. Σε δηλώσεις της σήμερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, σημείωσε συγκεκριμένα: “Εγώ θα το πω..., εάν είχε επιλεγεί η λύση να γίνει υποέργο αρχαιολογικών εργασιών στο έργο της Περιφέρειας τώρα θα είχαμε προχωρήσει αρκετά περισσότερο. Η σύνταξη της προγραμματικής και η λειτουργία μέσα στην προγραμματική, γιατί έχουμε κάποια διοικητικά προβλήματα -δεν έχει νόημα να τα αναφέρω- μας έχει δημιουργήσει αυτή την καθυστέρηση. Πρέπει πάντως να γίνει το έργο παράλληλα με το έργο που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται, της  ανάδειξης της υπόλοιπης πλατείας. Δεν μπορεί να μείνει για αργότερα. Σε καμία περίπτωση η πόλη μας δεν θα επιτρέψει αυτό το έργο να μείνει στα συρτάρια και στα χαρτιά”...

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε η ανασκαφή να ενταχθεί ως υποέργο στο έργο της ανάπλασης της πλατείας της Υπαπαντής και να γίνουν παράλληλα και τα δύο, όμως η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Καλαμάτας υποστηρίζουν ότι αυτό δεν ήταν δυνατό. Έτσι ο Δήμος ζήτησε και έγινε δεκτό από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, η ανασκαφή να χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο το Δήμο, με προγραμματική σύμβαση που θα υπογράψει με το υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή η προγραμματική σύμβαση ακόμη δεν έχει καν υπογραφεί, γιατί, όπως είπε σήμερα η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, εμφανίζονται διάφορα διοικητικά θέματα. Το αποτέλεσμα είναι η έναρξη της ανασκαφής να μεταφέρεται για το 2022, ενώ θα είχε ήδη ξεκινήσει και προχωρήσει. 

Πιο συγκεκριμένα η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά ανέφερε: “Υπάρχει σε εξέλιξη η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης, με πιστώσεις από τον τακτικό  προϋπολογισμό του Δήμου Καλαμάτας, με δαπάνη 182.000 ευρώ. Έχουμε συναντήσει κάποιες διοικητικές δυσκολίες, οι οποίες προσπαθούμε να λυθούν για την υλοποίηση του έργου. Μας ήρθε μόλις σήμερα το τελικό σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης -έχει πάει και έχει έρθει αρκετές φορές. θεωρούμε ότι είμαστε προ των πυλών της τελικής υπογραφής της σύμβασης. Επειδή καθυστερήσαμε τόσο πολύ είμαι λίγο επιφυλακτική σε σχέση με το αν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε ένα κομμάτι της έρευνας πριν το τέλος του 2021. Όπως και να ‘χει τον επόμενο χειμώνα, λαμβάνοντας υπόψη ότι και οι καιρικές συνθήκες στην Καλαμάτα είναι σχετικά ήπιες, νομίζω  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διερεύνηση της νοτιοανατολικής γωνίας και στη συνέχεια των τμημάτων της Χρυσοστόμου Θέμελη, οπου ξέρουμε που ακριβώς είναι τα αρχαία κατάλοιπα προκειμένου να διερευνήσουμε εις βάθος και να τεκμηριώσουμε τη μορφή του κτιρίου, να προσδιορίσουμε το είδος του κτιρίου, που υποθέτουμε ότι είναι κάποιο δημόσιο οικοδόμημα. Δεν ξέρουμε αν είναι τμήμα της αγοράς ή του γυμνασίου. Εικάζουμε ότι είμαστε εντός των τειχών των Αρχαίων Φαρών και σε κάποιο μεγάλο δημόσιο οικοδόμημα”.

Στ.Μ.