Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 09:10

Αναβατόριο στο Κάστρο Καλαμάτας για την πρόσβαση των εμποδιζόμενων ατόμων μέχρι το καλοκαίρι του 2022

ΝΕΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ, WC AMEA, ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ  
Το καλοκαίρι του 2022 στο Κάστρο της Καλαμάτας θα έχει κατασκευαστεί αναβατοριο για την πρόσβαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες στο αμφιθέατρο. Αυτό ανακοίνωσε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καλαμάτας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. Στην ίδια μελέτη προβλέπεται η κατεδάφιση του παραπήγματος στο οποίο στεγάζεται το κυλικείο του Κάστρου προκειμένου να κατασκευαστεί ένα πιο μικρό, που δεν θα επιβαρύνει την εικόνα του μνημείου, ενώ δίπλα από το νέο κυλικείο θα κατασκευαστεί και ένα wc για τα άτομα με αναπηρίες…

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι το έργο του αναβατορίου περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία διαδρομής μέχρι το αμφιθέατρο του κάστρου, στο οποίο θα δημιουργηθούν θέσεις αμέα. 

Το έργο αυτό, είπε η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά θα ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης ΑμΕΑ που χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η διευθύντρια δήλωσε ότι είχε επικοινωνία τις προηγούμενες ημέρες με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ενταχθεί άμεσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης το αναβατόριο με τη διαδρομή στο αμφιθέατρο, ώστε να δοθεί σε χρήση μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ επιδιώκεται να χρηματοδοτηθεί επίσης η δημιουργία του νέου κυλικείου και του wc αμέα. 

Σε ό,τι αφορά τον περιμετρικό φωτισμό του Κάστρου Καλαμάτας η κ. Μηλίτση-Κεχαγιά ανέφερε ότι έχει υποβληθεί στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η σχετική μελέτη αρχιτεκτονικού φωτισμού και η μελέτη εφαρμογής, όμως ζητήθηκε και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη, η οποία θα ετοιμαστεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων σε διάστημα ενός μήνα, οπότε ο φάκελος θα είναι ολοκληρωμένος και θα απομένει η έγκριση της χρηματοδότησης. 

Στ.Μ.