Πέμπτη, 07 Οκτωβρίου 2021 17:25

Ο Τσίπρας επιμένει: “Φουσκωμένη” οικονομικά η συμφωνία για το Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας (120 ΠΕΑ)

Ο Τσίπρας επιμένει: “Φουσκωμένη” οικονομικά η συμφωνία για το Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας (120 ΠΕΑ)

“ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ” 
Και στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας για την αγορά των φρεγατών από τη Γαλλία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ισραηλινούς για το Κέντρο Εκπαίδευσης της Καλαμάτας είναι “φουσκωμένη” στους οικονομικούς της όρους. Υπογράμμισε ότι “τη συμφωνία της Καλαμάτας τη γνωρίζω καλύτερα απ’ όσο νομίζετε” και συγκεκριμένα είπε ότι ως πρωθυπουργός χειρίστηκε αυτό το θέμα. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, με τα λεφτά που δίνει η κυβέρνηση στους Ισραηλινούς θα μπορούσε η χώρα να αγοράσει η ίδια τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, να καλύπτει τη συντήρηση και τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης και να έχει και οικονομικό όφελος σε σχέση με το κόστος της συμφωνίας…

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για το θέμα αυτό τον Απρίλιο υποβλήθηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο “να ‘ρθείτε εδώ στη Βουλή να δώσετε εξηγήσεις για την υπόθεση της Καλαμάτας. Αρνηθήκατε να έρθετε εδώ να απαντήσετε, στο ναό της δημοκρατίας. Και δεν είναι βεβαίως η πρώτη επίκαιρη ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί. Αλλά ύστερα μην μας κατηγορείτε εμάς ότι δήθεν μιλάμε για σκανδαλολογία. Πολύ συγκεκριμένα επιχειρήματα σας λέμε για υποθέσεις που είχαμε χειριστεί, εγώ ο ίδιος είχα χειριστεί. Τόσο εύκολα λοιπόν τόσο μεγάλη οικονομική δυνατότητα έχει η χώρα ξαφνικά μέσα σε δύο χρόνια… Πριν από τρία χρόνια μετράγαμε το τελευταίο ευρώ, τώρα ξαφνικά είσαστε πάρα πολύ large…”

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία της συμφωνίας με το Ισραήλ και ιδιωτική εταιρία της χώρας για το Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πάρα πολύ εμπροσθοβαρής συμφωνία και συγκεκριμένα παρουσίασε έγγραφα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με το οποίο η χώρα πρέπει να πληρώσει στους Ισραηλινούς 600 εκατ. ευρώ τα έτη 2022, 2023 και 2024. Με τα χρήματα αυτά, είπε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η Ισραηλινή ιδιωτική εταιρία θα αγοράσει τα αεροπλάνα και θα τα κάνει leasing στην Ελλάδα για 20 χρόνια, με κέρδος που το προσδιόρισε συνολικά στα 2 δις. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι με αυτά τα 600 εκατ ευρώ θα μπορούσε η χώρα να αγοράσει η ίδια 10 εκπαιδευτικά αεροσκάφη και να καλύπτει και το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Κέντρο Εκπαίδευσης χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Τέλος σημείωσε ότι ως πρωθυπουργός είχε δεχτεί και εξετάσεις διάφορες εισηγήσεις όμως η επιλογή προς την οποία έκλινε τελικά ήταν η αγορά των εκπαιδευτικών αεροσκαφών από τη χώρα.