Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 14:38

Μικρά από την Kalamata Journal: Η ενωμένη αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμάτας έσωσε την ανάπλαση στην 23ης Μαρτίου

Μικρά από την Kalamata Journal: Η ενωμένη αντιπολίτευση στο Δήμο Καλαμάτας έσωσε την ανάπλαση στην 23ης Μαρτίου

Φαίνεται ότι η προσπάθεια να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας και να έχουν κοινή κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές (εννοείται εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης) έχει ξεκινήσει. 

Αυτό που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν μια επιβεβαίωση ότι οι συζητήσεις έχουν αρχίσει. 

Μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μπροστά στους δημοσιογράφους, τις κάμερες, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν τη διακοπή της συνεδρίασης για να συζητήσουν τι θα κάνουν με το θέμα της ανάπλασης στην 23ης Μαρτίου, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. 

Η συνεδρίαση σταμάτησε και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης και Τόνια Κουζή, σχημάτισαν ένα “πηγαδάκι” στην πτέρυγα της αντιπολίτευσης για να δουν τι στάση θα κρατήσουν. 

Και συμφώνησαν όλοι να ψηφίσουν θετικά ώστε να μην κινδυνεύσει η χρηματοδότηση. Μόνο η Τόνια Κουζή δεν ψήφισε, δηλώνοντας όμως ότι αυτό το κάνει επειδή εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση, ως μέλος της μελετητικής ομάδας που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό για την ανάπλαση στην 23ης Μαρτίου, όμως η βραβευμένη μελέτη έμεινε στα συρτάρια του Δήμου και εκπονήθηκε μια άλλη, με την οποία υπογράμμισε ότι διαφωνεί.

Συνεργασία λοιπόν για κοινές θέσεις και κοινή δράση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και αυτό μάλλον θα πρέπει να ανησυχήσει το δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, που μερικές φορές δείχνει να έχει πιστέψει από τώρα ότι σε δύο χρόνια τον περιμένει ένας εκλογικός περίπατος.

Να σημειωθεί ότι εκείνος που προκάλεσε, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή τη φανερή προσπάθεια συνεννόησης και τη συνεργασία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης ήταν ο ίδιος ο δήμαρχος…! 

Θεωρώντας ίσως ότι είναι τόσο ισχυρός που δεν καταδέχεται να ζητήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, παραλίγο να χάσει τη χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης, γιατί η αντιπολίτευση αρχικά είπε ότι δεν ψηφίζει θετικά.

Όταν έγινε γνωστό ότι με αρνητική ψήφο της αντιπολίτευσης δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία για να προχωρήσει το έργο, τότε οι παρατάξεις συνεργάστηκαν και άλλαξαν τη ψήφο τους. 

Ήταν σαν να έδωσε ο δήμαρχος στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης μια ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όριά τους στην προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης ενός θέματος. Και εκείνες άρπαξαν την ευκαιρία και έστειλαν το μήνυμα ότι συνεργάζονται και ότι τελικά το συγκεκριμένο έργο στην 23ης Μαρτίου θα γίνει από την στάση που κράτησε η ενωμένη αντιπολίτευση και όχι ο δήμαρχος. 

Βέβαια για να έχει μια συνεργασία προοπτική αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο αλλά και μια συγκεκριμένη πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων. 

Όσο για το ποιοι θα ηγηθούν ενός τέτοιου σχήματος, αυτό μάλλον λύνεται όχι τόσο δύσκολα όσο φαίνεται. Η κάλπη είναι η λύση για αυτά τα ζητήματα…

Σταύρος Μαρτίνος