Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 02:03

Το 2022 οι καταναλωτές θα πληρώσουν στη ΔΕΥΑΚ 9.000.000 ευρώ - Στο κενό πρόταση για κοινωνικό τιμολόγιο

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
Για άλλη μια φορά το Σωματείο Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας πρότεινε τη θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου για τους μακροχρόνια άνεργους και τους γραμμένους στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, κάτι όμως που απορρίφθηκε από της πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας. Το Σωματείο υποστηρίζει ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ για το 2002 φορτώνουν τα οικονομικά βάρη στους καταναλωτές, οι οποίοι θα πληρώσουν συνολικά 9.000.000 ευρώ, χωρίς καμία διεκδίκηση από το κράτος για την κατάργηση του ΦΠΑ στο νερό  ή τη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στον Βιολογικό Καθαρισμό, ενώ όλο και περισσότερα τεχνικά αντικείμενα ανατίθενται σε ιδιώτες εργολάβους…

Σε σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΚ, τονίζονται τα εξής: “Με βάση τα τελικά κείμενα του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας 29.11.2021 και ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Δημοτικής αρχής μόνο, όλα τα έξοδα για τη λειτουργία και συντήρηση, των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και της λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού καθαρισμού, προβλέπονται να καλυφθούν από τους δημότες, μέσω των τιμολογίων ύδρευσης και Αποχέτευσης.  Καμία εισηγητική έκθεση δεν κατατέθηκε «έστω για τα μάτια του κόσμου», που να διεκδικεί κατάργηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ύδρευσης και αποχέτευσης. Ούτε κουβέντα δεν είπε η πλειοψηφία για τα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ. (Υπόψιν ότι, η ΔΕΥΑΚ για τη λειτουργία του Βιολογικού δεν επιβαρύνεται με βιομηχανικό τιμολόγιο, αλλά με αστικό με επιβάρυνση 1.500.000 ευρώ ετησίως).

   Η δε παρέμβασή μας για μειωμένο κοινωνικό τιμολόγιο στους συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι στα ΚΕΑ και στους μακροχρόνια άνεργους, έπεσε στο κενό. Τα δε ποσά που προβλέπονται να καλυφθούν από τους δημότες μέσω των τιμολογίων ανέρχονται στο ποσό (σε καθαρές τιμές χωρίς ΦΠΑ), στα 7.500.000 ευρώ περίπου. Μαζί με τον ΦΠΑ και το πολιτιστικό τέλος τα ποσά θα ξεπεράσουν τα 9.000.000 ευρώ

   Για τους εργαζόμενους ο προϋπολογισμός είναι εναρμονισμένος στους νόμους Βρούτση Αχτσιόγλου, προϋπολογίζει πάγωμα μισθών κι ακόμα μειωμένες, στις είδη μειωμένες αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης.

    Το δε τεχνικό πρόγραμμα, σχεδόν στο σύνολο του, προτείνεται να εκτελεστεί με εργολαβίες ακόμα και στις νέες συνδέσεις, στις αποκαταστάσεις  βλαβών και στις μικροεπεκτάσεις αγωγών, στα  οποία  θα μπορούσε να ανταπεξέλθει με το λίγο προσωπικό που διαθέτει σήμερα η ΔΕΥΑΚ αν δεν παραχωρούσε το προσωπικό της σε εργασίες που δεν άπτονται του αντικειμένου της ΔΕΥΑΚ.

    Εμείς σαν  Σωματείο έχουμε ξεκάθαρη θέση.

Το νερό και η διαχείριση των λυμάτων (ακαθάρτων και ομβρίων) δεν είναι εμπόρευμα, που μάλιστα να επιβαρύνεται και με ΦΠΑ.

Γι αυτό και καταψηφίσαμε, όπως κάναμε πάντα, τόσο τον προϋπολογισμό όσο και το τεχνικό πρόγραμμα 2022”.